Arilje i okrug – zašto je ovaj deo Srbije tako poseban

Da li ste se ikada pitali zbog čega je Arilje toliko posebno mesto u Srbiji? Po čemu se ovo gradsko naselje izdvaja u odnosu na mnoga druga u zemlji i kakve su to znamenitosti i prirodne lepote koje svakako vredi posetiti? 

Malice i cveće na stolu

Pre svega, Arilje predstavlja sedište istoimene opštine koja se nalazi u slivu reka Moravice i Rzava, nadomak prelepe planine Zlatibor. Od Užica je udaljeno 36 km, Čačka 46 km, dok je od Beograda udaljeno 195 kilometara drumskim putem. Najviši vrh opštine Arilje je na planini Kukutnici čija je nadmorska visina 1,328 metara.

U poslednjih nekoliko godine, Arilje postaje prava oaza za uživanje. Ukoliko niste znali zbog čega je ovaj kraj toliko privlačan za odmor i predah 

Pročitajte koji su to sve razlozi koji čine Arilje jedinstvenim mestom u Srbiji. 

#1 Kvalitetna proizvodnja odeće – domaći brend koji traje 

Davne 1992. godine u Arilju se pojavio jedinstven brend koji se na domaćem tržištu izdvojio po proizvodnji kvalitetne odeće. U pitanju su Jasmil proizvodi iz Arilja od prirodnih materijala koji su vrlo brzo stekli ogromne simpatije u našoj zemlji.

U Jasmilu možete pronaći najrazličitije modele muškog i ženskog veša, pidžama, spavaćica i majica od najfinijeg pamuka, u raznim veličinama, bojama, i dezenima.           Zahvaljujući odličnoj ponudi, Jasmil brend je postao veoma prepoznatljiv i omiljen u Srbiji, koji traje već dvadeset sedam godina.

#2 Oaza gde se rađaju maline – najukusnije voće iz Srbije  

Arilje je poznato kao mesto gde se rađaju i gaje najukusnije maline, koje su postale jedan od zaštitnih znakova naše zemlje. Gotovo na svakom koraku možete videti plantaže, brda i posede koji su obrasli ovim rajskim voćem.

Svakog leta, između juna i jula meseca, ariljski malinjaci su prepuni berača koji svakodnevno naberu ogromne količine malina koje se kasnije izvoze u sve krajeve Srbije i van zemlje. 

Mnogi lokalci iz Arilja upravo žive od ovog preukusnog voća, a posao se neretko prenosi sa kolena na koleno. Maline se beru porodično, gde se članovi svih uzrasta učestvuju u berbi pod letnjim suncem. Za sve ljubitelje ovog fantastičnog voća, zapamtite da su maline najslađe trećeg dana od berbe.

Priroda u Arilju

Put crvenog zlata – popularna tura kod svih ljubitelja malina

S obzirom da je malina čuveni srpski brend, meštani Arilja su napravili čuvenu turu pod nazivom “Put crvenog zlata” koja je svake godine sve popularnija kod ljudi svih uzrasta. 

Na ovoj turi se posećuju razna sela u okrugu u kojima svi mogu da se oprobaju u berbi malina, kao i da uživaju u njihovom očaravajućem ukusu i raznim domaćim proizvodima koji su specijalno napravljeni od njih. 

#3 Crkva Svetog Ahilija – najpoznatija znamenitost Arilja

Pored poznatog domaćeg brenda odeće i beskrajnih malinjaka sa preukusnim malinama, u Arilju možete posetiti crkvu Svetog Ahilija. Ova crkva je zadužbina čuvenog kralja Dragutina koji ju je u ovom kraju podigao davne 1296. godine.

Kralj Stefan Dragutin Nemanjić je bio sin Stefana Uroša I i Jelene Anžujske, a vladao Srbijom između 1276. I 1282. godine. Crkva Svetog Ahilija je oličenje bogate istorije, tradicije i duhovnosti, koja već više od 9 vekova svedoči o vrednoj kulturi srpskog naroda sa ovih prostora.

Unutar crkve nalaze se impozantne ikone i freske, a posebnu pažnju privlači pravo umetničko delo, freska Plavi anđeo, koja je poznata i pod nazivom “Ariljski anđeo”, zatim ktitorska kompozicija Dragutina i Milutina Nemanjića i nekoliko portreta sinova kralja Dragutina.

#4 Visočka banja – lekoviti izvori tople mineralne vode

U kanjonu Velikog Rzava, u naselju Visoka koje se nalazi u Zlatiborskom okrugu na 37 km udaljenosti od Arilja, nalazi se čuvena Visočka banja koja je kao stvorena za vrhunski odmor i uživanje u svim njenim čarima.

Poznata je po toplim izvorima mineralne vode koji su smešteni na najvišoj nadmorskoj visini opštine. Ovi izvori su stari više od 80.000 godina i predstavljaju zaštitni znak Visočke banje.

Na više mesta, pored samog korita, izbijaju topli izvori mineralne vode u vidu mehurića zbog čega je ovo mesto predstavlja  pravi raritet i dragulj prirode. Korišćenje ove banjske, mineralne vode za lečenje, uvedeno je 1936. godine, a 1997. godine je izgrađena prva staza koja vodi pravo do ove čuvene banje, iznad samog vodotoka. 

Lekovita voda visočke banje ima temperaturu od 27 stepeni i dobra je za lečenje srčanih i nervnih bolesti, kožnih oboljenja, reume, vida, itd. Zahvaljujući skrovitom mestu, ova banja je zadržala svoju divlju lepotu

#5 Nestvarne prirodne lepote – raj za vrhunsko uživanje

Zlatiborski okrug je poznat po prelepim prirodnim predelima od kojih zastaje dah. Zbog nebrojenih bistrih planinskih izvora, reka, potoka, i bogatih šumskih predela, ovaj kraj se ubraja u najzdravije sredine u zemlji.

Ovaj kraj je, takođe poznat i kao kraj sa najčistijim vazduhom, zbog čega je iz godine u godinu sve posećeniji od strane mnogih turista koji uživaju u istraživanju i obožavaju sve čari seoskog turizma

Ubrane maline u korpama

Arilje – rajsko mesto za pravi porodični odmor 

Bilo da tražite odmor daleko od gradske svakodnevice, užurbanog načina života i dosadne rutine, ili želite da istražite sve lepote Srbije, sa odabirom Arilja kao vaše sledeće destinacije sigurno nećete pogrešiti. 

Ovo mesto, kao i čitav Zlatiborski okrug obiluje prelepom, netaknutom prirodom, zelenim brdima, pašnjacima i malinjacima. Upravo zbog ovakvih predela, Arilje je jedno od najposećenijih mesta za porodični odmor i relaksaciju u najlepšem prirodnom okruženju.

Autor: Nevena Zlatić | Objavljeno: 27.07.2020. | Modifikovano: 27.07.2020.