Najlepše crkve u Evropi – 5 verskih zdanja koja oduzimaju dah

Kao glavne znamenitosti jednog grada najčešće se izdvajaju poznati dvorci, muzeji, zgrade parlamenta i crkve. Različite crkve, katedrale, džamije i bazilike turiste fasciniraju svojim izgledom i impozantnošću, ali i zbog toga što one mnogo govore o istoriji nekog grada, pa i cele države

Crkva Hristovog vaskrsenja u Rusiji

Predstavljamo vam najlepše crkve u Evropi koje su ujedno i značajne znamenitosti Rusije, Italije, Francuske i Španije. 

#1 Crkva Hristovog Vaskrsenja, Sankt Peterburg, Rusija

Crkva Hristovog Vaskersenja je ruska pravoslavna crkva u Sankt Petersburgu i jedna od glavnih i najpoznatijih znamenitosti ovog grada. Ova evropska crkva je podignuta 1883. godine na mestu gde je prethodno, dve godine ranije, ubijen ruski car i reformator Aleksandar II.  

Crkva je izgrađena njemu u čast, a zbog ovog krvavog atentata koji su izvršili članovi ruske revolucionarne terorističke organizacije “Narodna volja”, crkva se još naziva i “Crkva prolivene krivi” ili “Crkva spasa na krvi”.

Sudbina ovog, kao i drugih ruskih zdanja, se menjao kroz istoriju. Ona nije oduvek bila velelepna, šarena i raskošna kao danas. Boljševici su osećali odbojnost prema svemu što je u vezi sa Carskom Rusijom i hrišćanstvom, pa tako i prema ovoj crkvi; zato su je nakon Februarske revolucije opljačkali i uništili.

Crkva je zatim oštećena i tokom opsade Lenjingrada, a tek 1970. godine započeto je njeno renoviranje. Od 1997. do danas, crkva se nije mnogo menjala i od tada predstavlja Nacionalni istorijski muzej Rusije

Prema oceni korisnika TripAdvisora, ova crkva se našla na 7. mestu najposećenijih znamenitosti u 2016. godini, ispred čuvene Alhambre, Golden Gejta, Aje Sofije, Ajfelove kule, Akropolja i Big Bena.

Crkva je otvorena za turiste svakog dana od 10:30 do 18 časova, dok je sreda neradni dan. Ulaznica košta 250 ruskih rubalja, što je oko 450 dinara. Za studente cena je 150 rubalja (oko 260 dinara), a za decu ispod 12 godina oko 50 rubalja ( ili oko 90 dinara).

#2 Milanska katedrala, Italija

Katedrala u Milanu je još jedan prepoznatljiv primer gotskog stila. Ovo je druga najveća crkva u Italiji, odmah nakon Bazilike Svetog Petra u Rimu i druga po veličini gotička katedrala na na svetu.   

Milanska katedrala datira i 14. veka, kada je Đan Galeano Viskonti naredio da se na mestu nekadašnje bazilike Santa Maria Maggiore podigne nova, evropska crkva. Jedan od razloga izgradnje ove impozantne crkve jeste i da se ovekoveči slava i ukaže na moć porodice Viskonti.

Iako je izgradnja započeta još u 14. veku, konačni izgled fasade je dobijen tek 1813. godine. Četiri veka mukotrpnog rada, hiljade radnika i veliki broj detalja, doprineli su tome da se milanska katedrala nađe na prvom mestu još jedne liste: ona je najduže građena katedrala na svetu

Milanska katedrala očarava turiste iz svih delova sveta, bez obzira na veru i to koliko se neko razume u umetnost i arhitekturu. Otvorena je za posetioce svakog dana od 8 do 19 časova, a poslednju ulaznicu je moguće kupiti do 18 časova.

Cena ulaznice varira od turističkog paketa, ali one se kreću od 3 do 16 evra. Takođe, moguće je kupiti i audio vodič po ceni od 2,5 evra. 

Fotografija Milanske katedrale

#3 Bazilika Svetog Petra, Vatikan, Italija

Kada vas put nanese u Rim, a “svi putevi vode u Rim”, trebalo bi da obiđete i jednu od najvažnijih crkava katoličanstva. Bazilika Svetog Petra nije katedrala, već papina crkva i u njoj se održavaju najznačajnije liturgije. 

Današnja bazilika nalazi se na mestu prethodne, ranohrišćanske bazilike koju je sagradio car Konastatin Veliki davne 326. godine. Prema katoličkom verovanju, baš na ovom mestu nalazi se grob Svetog Petra, koji je bio jedan od Isusovih apostola i prvi papa.

Nova bazilika izgrađena je iznad groba Svetog Petra, njemu u čast i zbog toga se smatra jednim od najvažnijih hrišćanskih svetih mesta. Ona je takođe i jedna od najvećih crkava na svetu. 

U bazilici nalazi se i poznata Stolica (presto) Svetog Petra za koju se veruje da potiče još iz vremena kada je Sveti Petar bio biskup Rima. Stolica zapravo predstavlja poklon, koji je 875. godine, francuski kralj Kal II poslao tadašnjem papi Jovanu VIII.

Baziliku Svetog Petra godišnje poseti više od 4 miliona turista. Karta za obilazak glavnog dela crkve uz audio vodič košta 19,5e evra. 

Bazilik svetog petra u Vatikanu

#4 Bogorodičina crkva u Parizu, Francuska

Bogodorodičina crkva, poznatija kao Notr Dam, nalazi se u Parizu na reci Seni i posvećena je Bogorodici Mariji. Katedrala Notr Dam (Naša Dama) je građena u gotičkom stilu i predstavlja jednu od najpoznatijih i najvećih crkvi na svetu. 

Izgradnja katedrale započeta je 1163. godine i trajala je sve do 1345. godine. U dva navrata, ova evropska crkva je bila uništena i oštećena: za vreme pobune Hugenota i tokom Francuske revolucije. 

Obnovi Notr Dama u velikoj meri je doprineo i poznati francuski pisac Viktor Igo, koji je svojim delom “Zvonar Bogorodičine crkve” pozvao svoje svoje savremenike da obnove katedralu.

Katedrala je otvorena za posete svakog dana od 06:45 do 19:45 sati. Takođe, moguće je posetiti i tornjeve Notr Dama, a ulaznica za to se plaća 9,5 evra.

#5 Katedrala u Sevilji, Španija

Katedrala u Sevilji je najveća gotička katedrala na svetu, a treća po veličini katedrala na svetu. Katedrala je poznata i po tome što je u njoj sahranjen Kristofer Kolumbo.

Delovi katedrale su zapravo ostaci maurske džamije, a kada je Ferdinand III Kastiljski osvojio Sevilju 1248. godine odmah je otpočeo pokrštavanje džamije. 1401. godine gradske vođe su odličile da oštećene delove stare katedrale u potpunosti sruše i izgrade novu katedralu koja bi trebalo da po veličini i impozantnosti nadmaši sve postojeće. Poseta ovoj katedrali košta 8 evra, dok je za decu i studente 3 evra.

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 15.06.2020. | Modifikovano: 15.06.2020.