Avio-kompanija KLM pruža “Plavu pomoć” stanovnicima Holandije

U periodu kada avio-industrija trpi velike gubitke, s obzirom da su letovi stopirani, a aerodromi pusti, holandska avio-kompanija KLM došla je na ideju da svoje vreme, znanje i entuzijazam daruje svom narodu, kroz osnivanje projekta “Plava pomoć” (Blauw Helpt).

Kako i kada nastaje ideja za osnivanje projekta “Plava pomoć”?

Paketi za pomoć na stolu u kancelariji

Pet pilota avio-kompanije KLM i jedna službenica pokrenuli su projekat “Plava pomoć”, kako bi se ujedinili u ovom teškom trenutku i pomogli građanima Holandije. Projekat je pokrenut u martu, a za manje od mesec dana ovom projektu se priključilo više od 1000 zaposlenih u ovoj avio kompaniji, i to njeni piloti, inženjeri, članovi kabinskog osoblja, kao i članovi zemaljskog osoblja. 

Pojekat “Plava pomoć” počeo je kao interna inicijativa među zaspolenima, a ubrzo je prepoznat i kao zvanični projekat avio-kompanije KLM. Potom je i holandska vlada donela odluku da pomogne KLM-u u neometanom pružanju “Plave pomoći”.

Uspeh projekta počiva na volontiranju i solidarnosti 

Medicinska pomoć i osoblje

Šest osnivača trenutno upravlja projektom, ali najveća pomoć i podrška stiže upravo od brojnih volontera koji su želeli da daju svoj doprinos. “Plava pomoć” nije projekat u kome se prikupljaju novčana sredstva, već 1600 volontera ulaže vreme, trud i entuzijazam kako bi pomogli onima kojima je to potrebno. 

Prvi zahtevi stigli su od starijih ljudi, kojima i jeste najteže u ovim trenucima, s obzirom da su suočeni sa novim ograničenjima kretanja, ili jednostavno strahuju da napuste svoje domove tokom pandemije. Kasnije su se aktivnosti proširile i na pomoć učenicima pri obavljanju školskih zadataka, šetnju pasa i obavljanju malih tehničkih poslova. 

Kako izgleda pružanje “Plave pomoći”?

Kao što pomažu u manjim poslovima, volonteri projekta “Plava pomoć” udružuju snage i sa drugim ustanovama i poslovima kako bi pomogli što većem broju ljudi. Na zahtev srednje škole u Utrehtu čak 25 volontera priteklo je u pomoć učenicima u online nedeljnom programu.

Prvi veći zadatak projekta “Plava pomoć” obavljen je u saradnji sa KLM-ovim ketering servisom. S obzirom na to da je ova avio-kompanija imala puno hrane u rezervi, čiji bi rok istekao s bozirom da nema letova, 20 volontera “Plave pomoći” spakovalo je preko 6000 paketa hrane i isporučilo ih za manje od 24h policijskim stanicama, vatrogascima i radnicima hitne pomoći na području Amsterdama, Roterdama i Utrehta.

Pekara u kojoj se sprema pomoć u hrani

Pored ove akcije, volonteri iz avio-kompanije KLM pomažu i u prozivodnji zaštitne odeće i opreme za medicinsko osoblje i kuvaju za organizaciju koja pomaže beskućnicima. Osmislili su i pekaru “Plave pomoći” u kojoj se peku kolači za sve koji u toku pandemije rade prekovremeno.

Tako se ovaj sjajan projekat pobrinuo da unese toplinu u domove stanovnika Holandije, i da ostavi i neke lepe priče o solidarnosti i humanosti nakon što sve ovo prođe.

Autor: Jelena Bulatović | Objavljeno: 28.04.2020. | Modifikovano: 28.04.2020.