Beograd Cirih kolima – najbolja ruta, kilometraža, putarine

Odlučili ste da posetite Cirih, i da uživate u pogledu na švajcarske brežuljke i pejzaže iz udobnosti svog automobila, a  kako biste prešli rutu Beograd Cirih kolima potrebno je da se pripremite na dug i naporan put. Ipak, ako ste ljubitelj vožnje i želite da organizujete samostalno putovanje u Švajcarsku sav trud će vam se isplatiti. 

Kako bi se vaše samostalno putovanje odigralo onako kako želite potrebno je da se naoružate korisnim informacijama. Tekst pred vama služi upravo tome – da vas uputi u rute, kilometražu i troškove na koje treba da budete spremni. 

Koliko iznosi ruta Beograd Cirih km? 

Most iznad reke u Svajcarskoj

Ako planirate na put Švajcarske, sigurno se pitate koliko ima Beograd Cirih km? Kako biste iz Srbije došli do Švajcarske, odnosno kako biste prešli rutu Beograd Cirih kolima, trebalo bi da pređete između 1250 i 1350 km razdaljine, što je otprilike 13 sati vožnje, u zavisnosti od toga koju rutu odaberete. Naime, do Ciriha možete doći na tri načina. 

Autom iz Beograda do Ciriha možete preko Mađarske, Austrije i Nemačke, ili preko Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nemačke, ili ipak preko Hrvatske, Slovenije i Italije. Zato smo pripremili informacije o kilometraži, satnici i cenama putarina, koje vam mogu pomoći da sami napravite izbor. 

Koji put izabrati za relaciju Beograd Cirih kolima? 

Kao što smo već rekli, postoji tri načina da iz Srbije dođete do Švajcarske. Kada je u pitanju relacija Beograd Cirih udaljenost je namanja ako odaberete put preko Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nemačke. Sa tim se slaže i Google, jer će vam i on kada ukucate rutu Beograd Cirih kolima, kao primaran izbor dati upravo ovaj put. 

Detaljna uputstva za rutu Hrvatska – Slovenija – Austrija – Nemačka

Ako se odlučite za ovaj put krenućete autoputem E70 iz Beograda prema graničnom prelazu Batrovci. Ulazite u Hrvatsku a potom nastavljate prema Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, Novskoj i konačno Zagrebu. Prateći taj put doći ćete do granice sa Slovenijom. 

Kroz Sloveniju ćete nastaviti autoputem ka Ljubljani i pratiti put E61. Gradovi koje treba da prođete su Kranj i Jesenice, pa obraćajte pažnju na znakove. Potom prelazite granicu sa Austrijom i vozite preko Filaha do Salzburga. Odavde ćete skrenuti levo a potom ući u Nemačku. 

Nakon ulaska u Nemačku pratite put 8 kroz Minhen, a od Minhena ćete voziti prema Memingenu. Potom treba da pratite put do grada Lindau, i da dođete do mesta Bregenc odakle ćete skrenuti desno i ući u Švajcarsku. Pratite znak ka mestu Sankt Galen, koji prolazite, baš kao i mesta Vil i Vintertur, nastavljate putem 1 i stižete do Ciriha. 

Ruta preko Mađarske i Austrije 

Druga opcija je da iz Beograda autoputem preko Mađarske, a potom preko Austrije do Beča. Od austrijske prestonice pratite put za Salzburg, odakle se put nastavlja isto kao u primeru koji smo opisali. 

Panorama grada Ciriha sa jezera

Putarine i vinjete kroz države koje se nalaze na ruti

Ako vam presudnu ulogu na putu ne igra samo vreme putovanja, već i budžet koji ste spremni da odvojite, trebalo bi da budete upućeni u troškove koje ćete imati kada je koršćenje evropskih autoputeva u pitanju.

Kada je u pitanju ruta Beograd Cirih udaljenost se može meriti i kroz putarine, odnosno vinjete koje će biti potrebno da platite. Samo se u Hrvatskoj plaća putarina, dok se u ostalim zemljama plaća putem vinjete – sistema koji menja putarinu. 

Vinjetu se može zalepiti na staklo automobila, ili sačuvati u vidu računa koji dobijete kada uplatite potrebnu sumu novca. Evo i kako se kreću cene u državama kroz koje bi trebalo da prođete.

U Hrvatskoj će cena putarine u jednom smeru biti oko 20 evra. Kada je u pitanju vinjeta ona se koristi u Sloveniji Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj. 

Cene vinjeta na relaciji Beograd Cirih 

Evo kako se kreću cene vinjeta u državama kroz koje možete proći na svom putu do Ciriha. 

Slovenija:  oko 15 evra (7 dana), 30 evra (mesec dana)

Austrija: oko  8.90 evra (10 dana), 25.90 evra (dva meseca)

Mađarska: oko 11.23 evra (10 dana), 18.40 evra(mesec dana)

Švajcarska: oko 38 evra (važi jednu kalendarsku godinu).

Kao što vidite, cena zavisi od toga na koji vremenski period uzimate vinjetu, ali i za koji tip vozila, ovde su predstavljene cene za automobil. Takođe je važno da znate da postoji minimalni period na koji možete uzeti vinjetu, u ovom slučaju je to prvi period koji smo naveli. 

Međunarodna dozvola i zeleni karton – da li su vam potrebni za put do Ciriha?

Kada je u pitanju zeleni karton, odnosno osiguranje vašeg vozila tokom puta, važna informacija je da vam ni za jednu od navedenih država neće biti potreban. Dakle, Srbija je potpisala sporazum kojim se oslobađa posedovanja ovog dokumenta za određene države, u koje spadaju sve one koje se nalaze na vašoj potencijalnoj ruti. 

Kada je u pitanju međunarodna vozačka dozvola situacija je malo drugačija, s obzirom na to da će vam ona biti potrebna u određenim državama. Za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Austriju vam neće biti potrebna, dok će vam za vožnju kroz Nemačku i Švajcarsku biti neophodna međunarodna dozvola. 

Ovo je važan podatak jer koju god opciju da odaberete međunarodna vozačka dozvola će vam trebati na vašoj ciljnoj destinaciji i zbog toga je neophodno da je pribavite pre samog puta. 

Kako biste dobili međunarodnu dozvolu potrebno je da podnesete određenu dokumentaciju, da imate vašu važeću dozvolu i da sačekate u proseku dva radna dana kako biste dobili dokument koji će vam biti potreban kako biste vozili svoj auto u navedenim državama. 

Muškarac koji vozi auto

Zašto putovati u Cirih automobilom?

Jasno je da vas očekuje dug put koji može biti prilično iscrpljujuć, posebno ako je reč o porodičnom putovanju. Ipak, ako je vaš avanturistički duh nesavladiv, a ljubav prema prirodi jedna od najvažnijih strasti koje imate u životu, nema sumnje da ćete uživati na putu do Ciriha. 

Nema boljeg načina da se divite švajcarskim pejzažima od toga da ih gledate kroz prozor sopstvenog automobila, tako da možete da zastanete kod onog koji vam se najviše dopada i da napravite predivnu fotografiju. Ovakav luksuz nije moguć kada putujete avionom ili autobusom.

Putovanje do Ciriha avionom 

S obzirom na to da je put zaista dug, neki će ipak želeti da uštede vreme pa će se opredeli za putovanje do Ciriha avionom, i potražiće avio karte za let. Kada je u pitanju ova realcija avionom, Beograd Cirih km vazdušnim putem ima 962 km, što je oko dva sata leta. 

Ako nemate previše vremena na raspolaganju, a ipak biste želeli da posetite ovaj lepi švajcarski grad, biranje aviona kao prevoznog sredstva će svakako biti najbolja opcija za vas. 

Poseta Cirihu je sjajna ideja bilo da se opredeli za automobil ili avion. Ne zaboravite, sigurnost je uvek na prvom mestu, a za sve ostalo se možete pobrinuti dobrom organizacijom, u čemu vam mogu pomoći saveti koje smo vam dali. Zato uživajte u putu isto koliko i u krajnjem cilju i sigurno putujte!

Autor: Jelena Bulatović | Objavljeno: 18.05.2020. | Modifikovano: 14.05.2020.