Beograd Pariz kolima – korisne informacije za sve putnike

Jedan od najlepših gradova na svetu, koga drugačije nazivaju i “gradom ljubavi” jeste Pariz. Ova čuvena prestonica Francuske je svetska metropola sa više od 2 miliona stanovnika i na listi je želja mnogih svetskih putnika koji još uvek nisu imali priliku da posete ovaj veličanstveni grad..

Kada su u pitanju jeftina putovanja Pariz je na vrhu lista svih onih koji, za relativno pristupačnu cenu mogu da organizuju sebi put i smeštaj. Najefikasniji način jeste putovanje u Pariz avionom, međutim, mnogi Evropljani neretko posećuju ovaj grad i sopstvenim automobilima.

Najčešći razlog zašto se mnogi odlučuju za automobil kao prevozno sredstvo do Pariza jesu usputni, prelepi gradovi i predeli koje nikako ne bi mogli da vide da su izabrali avion kao prevozno sredstvo.

Na relaciji Beograd Pariz km ovog puta je zaista ogromna i zahteva mnogo sati putovanja. Zato, ako ste se odlučili da putujete autom do ovog grada impozantne kulture, arhitekture i istorije, evo šta sve morate da znate pre polaska na put.

Beograd Pariz km, najbolje rute i trajanje puta

Trijumfalna kapija u Parizu

Do Pariza je moguće stići na više načina. Pre svega,  od Beograda do Pariza ima tačno 1.856 km kolima, a vazdušnom linijom 1.445 km. Ukoliko ste ljubitelji predivnih predela i usputnih gradova od kojih će vam zastati dah, idealna ruta je sledeća: Hrvatska, Slovenija, Italija, Monako pa preko Azurne obale do Pariza. 

Najveća prednost ove rute jeste što ćete imati prilike da uživate u nestvarnoj lepoti Slovenije, italijanskih gradova i impozantnoj prirodi Monaka i Azurne obale koja podrazumeva neke od najlepših gradova na svetu kao što su Monte Karlo, Nica i Kan.

Ukoliko želite da što pre stignete do Pariza i ne interesuju vas lepote Slovenije, Italije i juga Francuske, drugi i najbrži način je da se ide preko Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nemačke. Ova ruta ima oko 1.781km, a okvirno, ukupno vreme putovanja je 18 sati.

Treća ruta kojom možete stići do Pariza jeste da se ide preko Mađarske, Austrije i Nemačke. Ovim putem će vam trebati nešto više od 18,5 sati s obzirom da na ovoj ruti Beograd Pariz km ima 1.850km.

Cena putarine do Pariza 

Koju god rutu da izaberete, zapamtite put za Pariz nije nimalo jeftin. U daljem tekstu ćemo se fokusirati na rutu preko Hrvatske, Slovenije i Austrije, s obzirom na to da je ona najbrža do Pariza.

Do granice sa Hrvatskom postoji  samo jedna naplatna rampa kod Šida gde će putnici morati da plate putarinu u iznosu od 370 dinara. Hrvatska nema vinjete, tako da će nakon prelaska granice Batrovici, do granice Bregana sa Slovenijom morati da izdvojite okvirno 11 eura za putarinu.

U Sloveniji, prva stvar koju morate kupiti jeste vinjeta. Vinjete se kupuju na graničnim prelazima, benzinskim pumpama i na naplatnim rampama.

Vozila na auto putu

Vinjeta za 10 dana u Sloveniji iznosi:

 • Za motocikle (kategorija 1) – oko 10 evra
 • Za vozila preko 1,3m visine do 3,5 tona (kategorija 2A)  oko 15 evra 

Vinjeta za 10 dana u Austriji iznosi: 

 • Za motocikle-5,40 evra
 • Za vozila do 3.5. tone sa ili bez prikolice- oko 9,40 evra.

S obzirom na to da je u Nemačkoj autoput besplatan, u Francuskoj je uvedena obavezna ekološka vinjeta koja košta 3,70 eura i označava automobile koji su mlađi od 98. godišta. U Francuskoj je putarina od Nemačke granice do Pariza putarina iznosi oko 40 evra za automobile, a okvirnih 25 evra za motocikle.

Granični prelazi do Francuske 

Srbija sa Hrvatskom ima nekoliko graničnih prelaza: Batrovci, Ilok, Popovi, Šid, Kotroman i Preševo-Tabanovci. Svi granični prelazi su otvoreni 24 sata za sva vozila. S obzirom da je to jedini granični prelaz na kome će vas zaustaviti i tražiti dokumenta, osim pasoša, pripremite i ona obavezna dokumenta za vaše vozilo.

Ovo se prvenstveno odnosi na saobraćajnu i vozačku dozvolu, ali i na zeleni karton koji predstavlja međunarodnu ispravu kojom se potvrđuje posedovanje osiguranja od autoodgovornosti.

S obzirom da je Hrvatska zemlja Evropske Unije, jednom kada uđete u nju, sve do Francuske su vam otvoreni granični prelazi zato što se ušli u Šengensku zonu

Cene goriva do Pariza

Fotografija retrovizora iz automobila

Znamo da na relaciji Beograd Pariz km ima veoma mnogo, pa se sigurno pitate koliko vam je potrebno goriva za to putovanje. Evo nekoliko korisnih informacija o aktuelnim cenama za bezolovno i dizel gorivo u svakoj od zemalja na ovoj ruti.

Hrvatska:

 • Cena po litru za bezolovno gorivo: 1,05 evra
 • Cena po litru za dizel gorivo: 1,05 evra

Slovenija:

 • Cena po litru za bezolovno gorivo: 1,008 evra
 • Cena po litru za dizel gorivo: 1,005 evra

Austrija:

 • Cena po litru za bezolovno gorivo: 1,090 evra
 • Cena po litru za dizel gorivo: 1,040 evra

Nemačka:

 • Cena po litru za bezolovno gorivo: 1,170 evra
 • Cena po litru za dizel gorivo: 1,050 evra

Francuska:

 • Cena po litru za bezolovno gorivo: 1,334 evra
 • Cena po litru za dizel gorivo: 1,264 evra

Planiranje usputnog odmora je od ključnog značaja

Kada je u pitanju putovanje na relaciji Beograd Pariz km (ukupna kilometraža) je zaista toliko ogromna da se, prvenstveno, svim putnicima savetuje to da se put prelomi sa spavanjem u jednim od usputnih gradova. 

Ovo je veoma bitno, pogotovo ako je samo jedna osoba predviđena da vozi toliki put. Pored toga što se, na takav način, mnogo olakšava put svim putnicima, takođe je i od ključnog značaja za njihovu opštu bezbednost.

Prema statistici, mnoge saobraćajne nesreće su posledica umora i pada koncentracije kod vozača. Nekima se čak i dešava da zaspe za volanom usled mnogobrojnih sati provedenih u vožnji.

Osim toga što je značajno za sigurnost putnika i odmor, takođe je odličan način da se vide i drugi gradovi osim Pariza. 

Ajfelov toranj u Parizu

Beograd Pariz avionom – najbrže rešenje za sve putnike

Ukoliko niste ljubitelj dugih i napornih vožnji, put do Pariza avionom je uvek najbolje, najbrže i najsigurnije rešenje. Veoma često na raznim sajtovima možete pronaći jeftine avio karte u određenim periodima ka vašim omiljenim destinacijama.

Put za Pariz – nezaboravni doživljaj 

Koliko god da vam na relaciji Beograd Pariz km, ruta, putarina, gorivo, granični prelazi i sl. zadaju velike muke prilikom organizacije ovog puta, kada konačno stignete u “grad ljubavii vidite sve čari koje Pariz ima da vam ponudi, zaista ćete shvatiti zašto je sve to bilo vredno truda.

Zato, neka vam put za Pariz predstavlja veliko uživanje u njegovom planiranju i realizaciji. Ne zaboravite da, ukoliko ne planirate putovanje u Pariz avionom, već svojim kolima, usput posetite neke od najlepših gradova o kojima ćete još dugo pričati svima!

Srećan put!

Autor: Nevena Zlatić | Objavljeno: 14.05.2020. | Modifikovano: 14.05.2020.