Brazil: zemlja fudbala, neverovatne prirode i karnevala

Brazil je najveća zemlja južnoameričkog kontinenta, a peta država po veličini u svetu.

Pri pomisli na ovu ogromnu zemlju, verovatno vam prvo na pamet pada fotografija panorame Rio de Žaneira – statua Hrista Spasitelja i brdo Glava šećera, ali i karneval koji se u ovom gradu održava poslednjeg petka pre početka uskršnjeg posta. S druge strane, ljubiteljima sporta glavna asocijacija biće fubal koji je ujedno nacionalni sport ove države.

Ipak, Brazil je mnogo više od toga. Sa površinom od oko 8.5 miliona kvadratnih kilometara, velikim delom ove zemlje koji čini Amazonska prašuma i mnogo različitih rasnih i etničkih grupa, Brazil je spoj bogatog kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava.

 

Opšte informacije o Brazilu

Brazil se graniči sa svim državama Južne Amerike osim sa Ekvadorom i Čileom.

Zvanični jezik je portugalski, a valuta brazilski real. Ova zemlja se prostire kroz tri vremenske zone, a ima preko 200 miliona stanovnika. Naziv države potiče od drveta koje je nekada bilo rasprostranjeno duž obale Brazila, a na portugalskom se zove pau-brasil.

Ova država u Južnoj Americi je jedan od najvećih svetskih izvoznika kafe, a takođe je poznata i po proizvodnji pirinča, šećerne trske, banana, limuna i pomorandži. Nacionalni sport zemlje je fudbal, pa ne čudi što svaki grad ima fudbalski stadion. Takođe, prema određenim istraživanjima, svaki peti stanovnik Brazila koristi aplikacije za klađenje na ovaj sport u želji da istraži najbolje kvote i dobije novac.

Glavni grad Brazila je Brazilija, dok je najveći Sao Paolo. Ipak, destinacija koja je najpopularnija među turistima je Rio de Žanerio.

Mešavina kultura i bogato nasleđe

Brazil je zadivljujuća destinacija poznata po svojoj živopisnoj kulturi i raznovrsnom nasleđu.

U ovoj zemlji su se mešali autohtoni, afrički, evropski i azijski uticaji. Ova jedinstvena kulturna fuzija može se videti i doživeti u različitim aspektima brazilskog života – od muzike i plesa do arhitekture i kuhinje.

Primera radi, ulice Salvadora, grada poznatog po afro-brazilskoj kulturi, ispunjene su živim bojama, veselom muzikom i tradicionalnim plesnim nastupima. Nasuprot tome, u Sao Paulu, užurbanoj metropoli, posetioci mogu da istražuju četvrti u kojima žive različite imigrantske zajednice, od kojih svaka doprinosi svojim običajima i tradicijama kulturnoj raznolikosti grada.

Pored svog kulturnog bogatstva, Brazil je takođe poznat po svojim istorijskim i arhitektonskim čudima. Zemlja je dom brojnih mesta svetske baštine pod zaštitom UNESKO-a koja pokazuju njenu bogatu istoriju i arhitektonska dostignuća.

Grad Olinda, sa svojim dobro očuvanim kolonijalnim zgradama i kaldrmisanim ulicama, nudi uvid u prošlost Brazila. Rio de Žaneiro je, s druge strane, poznat po svojoj monumentalnoj statui Hrista Spasitelja, koja stoji na vrhu planine Corcovado i pruža prekrasan pogled na grad.

Ove lokacije ne samo da služe kao svedočanstvo brazilskog nasleđa, već privlače i posetioce iz celog sveta koji su željni da istraže fascinantnu prošlost ove države.

Amazon – fantastična priroda Brazila

Nijedno putovanje u Brazil ne bi bilo potpuno bez istraživanja Amazonske prašume, područja sa najvećom bioraznolikošću na svetu.

Pokrivajući ogromno područje u severnom Brazilu, Amazon je najveća tropska prašuma na svetu, koja vrvi neverovatnim nizom biljnih i životinjskih vrsta. Sama veličina i biodiverzitet Amazona čine ga rajem za entuzijaste u prirodi i avanturiste.

Obilasci sa vodičem i rečna krstarenja nude posetiocima priliku da otkriju prirodne lepote ovog neverovatnog regiona i upoznaju jedinstvene divlje životinje.

Amazon je dom za bezbroj vrsta, od šarenih papagaja,preko razigranih majmuna, i neuhvatljivih jaguara, do retkih biljaka. Istraživanje prašume uz sertifikovane vodiče, omogućava posetiocima da vide ova stvorenja u njihovom prirodnom staništu i nauče o delikatnoj ravnoteži ovog ekosistema.

Za one koji traže još impresivnije iskustvo, plivanje sa ružičastim rečnim delfinima u reci Amazon je prilika koja se pruža jednom u životu i koja prikazuje neverovatnu raznolikost vodenog života u regionu.

Amazonska prašuma nije samo mesto zadivljujuće prirodne lepote, već i podsetnik na važnost očuvanja i održivih praksi za zaštitu ovog vrednog ekosistema za buduće generacije.

Da li je opasno posetiti Brazil?

Kada je u pitanju bezbednost, važno je napomenuti da je zemlja ogromna, a nivoi bezbednosti mogu da variraju u različitim regionima.

Kao i svaka druga turistička destinacija, neophodno je da budete oprezni i da budete svesni svog okruženja. Veliki gradovi, kao što su Rio de Žaneiro i Sao Paulo, mogu imati veću stopu kriminala, pa je preporučljivo preduzeti mere predostrožnosti, kao što je izbegavanje izlaganja dragocenosti i korišćenje pouzdanih opcija prevoza.

Takođe se preporučuje da istražite specifična područja koja planirate da posetite i da pratite preporuke lokalnih vlasti i savete za putovanja. Takođe, uvek je dobro proveriti uslove za ulazak i druge važne informacije o Brazilu na sajtu srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

Međutim, važno je zapamtiti da Brazil ne definiše samo pitanje bezbednosti.

Zemlja nudi obilje kulturnih, prirodnih i istorijskih atrakcija u kojima se može uživati uz pravilno planiranje i svest.

Preduzimajući zdravorazumske mere predostrožnosti, informisanjem i korišćenjem renomiranih turističkih vodiča, možete uživati u bezbednom i prijatnom putovanju kroz čudesni Brazil.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 14.07.2023. | Modifikovano: 14.07.2023.