Golubačka tvrđava – šta znamo o čuvenom srednjovekovnom utvrđenju na Dunavu?

Golubačka tvrđava je smeštena na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, a sve pojedinosti njenog nastanka zna samo Dunav, jer se o istoriji ovog utvrđenja malo toga može reći sa sigurnošću. Vetar već vekovima razbija talase reke od njene zidine, a Golubačka tvrđava se odvažno izdiže iznad nje prkoseći vremenu, lepa i odvažna u svojoj tajanstvenosti. 

Nekada je bila samo budni stražar koji je nadgledao ulazak u najduži evropski kanjon, a danas predstavlja i značajnu turističku atrakciju koja se može videti na mnogobrojnim turističkim brošurama, katalozima i flajerima koji promovišu Srbiju u njenom najlepšem svetlu. U nastavku vas upoznajemo sa ovim utvrđenjem i delićima njegove istorije koji su ipak ostali sačuvani od zaborava. 

Golubačka tvrđav na reci Dunav

Kako je nastala Golubačka tvrđava? 

Nagađa se da Golubačka tvrđava potiče iz 14. veka, a o njenoj izgradnji, imenu i drugim detaljima postoje samo legende. Ono što se zna jeste da su se mnogi osvajači šetali ovom tvrđavom, pretendujući da je osvoje i zadrže za sebe. 

Interesovanje za tvrđavu je postojalo zbog njenog položaja, budući da je u to vreme predstavlja granicu izmešu Srbije i Ugarske, sa koje se lako mogao kontrolisati kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad. 

Golubačka tvrđava na sudaru carstava, osvajača i kultura

Golubačka tvrđava je bila pretežno pod vlašću Ugara, sve do vladavine kralja Žigmunda koji je u znak dobrih odnosa, srpskom despotu Stefanu Lazareviću predao pod upravu Golubački grad, uz obavezu da tvrđava bude vraćena po prestanku vladavine. 

Nakon despotove smrti, zapovednik grada vojvoda Jeremija je odbio da vrati Golubac, prodavši ga pristiglim Turcima za 12 000 dukata. Ovo je bio povod najveće bitke za Golubačku tvrđavu, koja se odigrala 1428. godine. Grad je ostao pod osmanskom upravom narednih nekoliko stotina godina. 

Na taj način je čitav ovaj prostor “pretrpeo” uticaje nekoliko carstava i kultura, koji se nisu izbrisali do današnjeg dana. Upravo zbog toga, Golubački grad predstavlja jednu od najvećih prirodnih atrakcija u Srbiji. 

Goliubačka tvrđava istorija zasnovana na legendama

Legendi o nastanku Golubačke tvrđave ima mnogo više nego relevantnih istorijskih izvora, a iako su prilično tužne, u srpskom narodu se i dalje pamte i prepričavaju. Zanimljivo je to da tačnih i konkretnih istorijskih podataka o utvrđenju nema, pa se veliki deo onoga što znamo o tvrđavi zasniva na mitovima i legendama. 

Jedna od legendi kaže da je Golubac dobio ime po devojci Golubani, koja je bila poznata po svojoj lepoti. Priče od devojci su došle i do turskog paše koji se u nju zaljubio, a kako je devojka odbila da mu bude žena, paša je pripremio osvetu. Vezao je devojku za stenu koja gleda na grad, gde je umrla u velikim mukama. 

Druga verzija koja objašnjava poreklo imena Golupca, dovodi ovaj grad u vezu sa vizantijskom princezom Jelenom, ženom despota Đurđa Brankovića. Legenda kaže da je princeza gajila golubove i s tugom im pričala o svojoj Vizantiji. Treća legenda kaže da su tvrđavu u prošlosti naselili divlji golubovi, po kojima je čitavo mesto dobilo ime.

Golubačka tvrđava atrakcije – šta videti u ovom kraju?

Golubac je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Srbiji, a ono što pažnju turista privlači nije samo Golubačka tvrđava. Naime, kada se nađete u ovom kraju, možete da obiđete i Đerdapsku klisuru koja pleni prirodnom lepotom oštrih stena, uskih, brzih rečnih tokova i pejzaža koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim. 

Nedaleko odavde se nalazi i arheološko nalazište iz kamenog doba – Lepenski vir, a uvek možete svratiti i do Srebrnog jezera. Kada je u pitanju Golubačka tvrđava atrakcije sežu i van zidina tvrđave, zbog čega je čitav predeo vrlo popularan i posećen od strane turista. 

Golubačka tvrđava ulaznice i radno vreme

Ukoliko je vaša naredna destinacija Golubačka tvrđava ulaznice možete kupiti za svaki dan osim ponedeljka, kada je kompleks zatvoren. Individualni posetioci tvrđavu obilaze u pratnji vodiča, a kretanje je moguće kroz nekoliko zona tvrđave. 

Kompleks je otvoren za posete od 10 do 19 časova, dok je tvrđavu moguće obilaziti od 10 do 17 časova. Cene ulaznice se kreću od 600 do 1200 RSD, u zavisnosti od vrste obilaska i zone za koju se odlučite. 

Golubac Beograd – kako doći do tvrđave

Najbolji i najbrži put na relaciji Beograd Golubac je magistralni put Beograd – Kladovo, poznatiji kao Đerdapska magistrala. Razdaljina iznosi oko 130 km. Ukoliko ne dolazite automobilom, možete iskoristiti neki od redovnih polazaka autobusa iz Beograda. Ipak, krstarenje Dunavom je najlepši način da dođete do tvrđave, a ove ture se takođe vrlo često organizuju iz Beograda. 

Golubačka tvrđava predstavlja jednu od najvećih atrakcija u Srbiji, a poznata je i u čitavoj Evropi budući da nalazi na ulazu u najdužu evropsku klisuru. Ukoliko to već niste učinili, krajnje je vreme da pogledate ponude za posetu Golupcu, a onda ćete moći da procenite koliko ima istine u legendama koje se vezuju za ovo mesto, a možda ćete i sami otkriti nešto novo o impresivnom utvrđenju. 

Autor: Tijana Vanić | Objavljeno: 28.06.2019. | Modifikovano: 27.06.2019.