Jogurt – poreklo, svojstva i poznate vrste širom sveta

Jogurt, fermetisani mlečni napitak, koji se dobija zagrevanjem mleka i dodavanjem bakterija iz mlečne kiseline, jedan je od najpopularnijih mlečnih proizvoda širom sveta. Uglavnom se pravi od ovčijeg i kozijeg mleka, dok se u većini evropskih zemalja za proizvodnju koristi pretežno kravlje mleko. Naziv ‘’jogurt’’ je reč turskog porekla i znači ‘’kiselo mleko’’.

Jogurt je napitak koji je već dugo širom sveta poznat kao izuzetno zdrava namirnica koja blagotvorno utiče na ljudski organizam. Bogat je kalcijumom, fosforom i mlečnim mastima i poznat po sprečavanju osteoporoze i raka debelog creva. Fermetacijom mleka se dobija napitak koji sadrži mlečne proteine koji se lako vare.

Jogurt sa voćem i muslijem u posudi

U Srbiji je najpopularniji jogurt Imlek proizvodnje, a konzumira se uglavnom uz doručak. Ovaj jogurt je probiotik, zbog toga što sadrži ‘’dobre’’ bakterije koje pozitivno utiču na crevnu floru i imuni sistem, a posebno se preporučuje deci ido druge godine, kada konzumacija punomasnih mlečnih proizvoda koji su odličan izvor energije. 

U daljem tekstu možete pročitati detaljnije o poreklu i svojstvima jogurta, kao i kojih šest vrsta ovog zdravog mlečnog napitka se konzumiraju u različitim delovima sveta.  

Kada i gde je zabeležna prva pojava jogurta?

Reč jogurt je turskog porekla i potiče od glagola ‘’yogurmark’’, što znači ‘’zgusnuti’’, a veruje se da je bio napravljen oko šetog veka pre nove ere. Veruje se da je prva upotreba jogurta nastala u Srednjoj Aziji, kada su stočari odlučili da svoje mleko čuvaju na duži period u posudama napravljenim od životinjskog želudca. Nakon nekog vreme, mleko je počelo da se zgušnjava, ali je i dalje bilo jestivo i ukusno. 

Veruje se da ga su jogurt pili Džingis Kan i njegova vojska za vreme bitke, jer im je to davalo snagu, kao i da je indijski car Akbar voleo da začini svoj jogurt cimetom i senfom. Takođe, veruje se da su stari Grci konzumirali sličan napitak, koji se pravio od kiselog mleka, zaslađenog medom. 

Vekovima se jogurt pravio samo u okviru domaćinistva i nije se masovno prodavao, sve do momenta kada je bugarski mikrobiolog, Stamen Grigorov, 1905. godine otkrio ‘’Lactobacillus bulgaricus’’, bakteriju koje fermetišu mleko u jogurt. Ubrzo nakon ovog značajnog otkrića, jogurt je 1919. komercijalizovan i otada je postao deo svakodnevne ishrane. 

Svojstva zdravog fermetisanog mlečnog napitka

Mnogi naučnici su u svojim istraživanjima došli do zaključka da jogurt delotvorno utiče na zdravlje čoveka zbog svih značajnih sastojaka koje sadrži. Njegova moć se nalazi u sposobnosti da uništi mikroorganizme, poznate kao izazivače bolesti creva. 

‘’Dobre’’ bakterije u jogurtu su izuzetno pogodne za jačanje imunog sistema, dok belančevine stimulišu aktivnost mozga. Kalcijum, vitamin D, vitamin B12 i proteini, koji se nalaze u jogurtu, predstavljaju neophodne nutrijente za zdravlje čitavog organizma. Kalcijum i vitamin D su veoma važni za zdravlje kostiju, kao i pravilan razvoj dece tokom odrastanja. Kalcijum je koristan i za rekuciju krvnog pritiska i nivoa holesterola. 

Vitamin B12, takođe prisutan u jogurtu, neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što utiče na snabdevanje organizma kiseonikom. Ovaj vitamin je, dakle, neophodan za zdravu krv, srce, kosti i dobro rapoloženje i energiju. Da bi ste bili jaki i dugovečni, neophodno je da konzumirate proteine životinjskog porekla kao što su mlečni proteini iz jogurta. 

Jogurt se stoga preporučuje ljudima svih uzrasta, a od posebnog je značaja za sportiste i ljude sa povišenom fizičkom aktivnošču, jer konzumacijom ovog napitka dolazi do bržeg rasta mišića i povećanja energije pri naporima. 

Vrste jogurta širom sveta – pravljene za svačiji ukus 

Iako je širom sveta, pa i kod nas, najtraženiji slani jogurt, u mnogim marketima se može naći i voćna poslastica od ovog ukusnog proizvoda. U jogurt se može svašta staviti i on se može kombinovati uz mnoga jela, što ga čini višenamenskim i traženim. 

Jogurt je veoma popularna namirnica, koja se može biti raznovrsnog ukusa i sastava, a sorte se razlikuju kako putujete i upoznajete različite načine na koje se prave. Izabrali smo top šest izuzetno popularnih vrsta jogurta, koje ćete možda i vi poželeti da probate. 

Grčki jogurt – mediteranska slatka poslastica

Kako je letovanje u Grčkoj poznato po prelepim plažama i prirodi, tako je i grčki jogurt postao jedan od najukusnijih proizvoda od mleka. U poslednjih nekoliko godina, čini se da je grčki jogurt ovladao marketima širom sveta. 

Poznat je po tome što ima mnogo varijanti, slatkih, slanih, sa većim ili manjim sadržajem proteina, mlečnom mašću, kremastiji ili vodenastiji, kako bi bio zadovoljen svačiji ukus. Tradicionalni Grčki jogurt je gušći, masniji i visokoproteniski. Odličan je kao doručak, u koji možete da stavite i voće, žitarice i semenske po želji. 

Skyr – gust i ukusan proizvod sa Islanda

Skyr je marka jogurta islandskog porekla, koji zbog svoje izrazite gustine umnogome podseća na sir. Ovaj poznati proizvod se pominje u islanskim izvorima, a datira od srednjovekovnih vremena, pri čemu se navodi da potiče iz Skandinavije. 

Za pripremu jogurta koristi se mleko sa niskim procentom mlečne masti i visokim udelom proteina, te idealan za manje aktivne i one kojima smeta previše masna hrana. 

Labneh – jogurt sa Bliskog istoka koji osvaja gurmane

Labneh je jogurt izrazite kremaste strukture, koji se najčešće pravi od kraljveg mleka, a jede se širom regiona. U procesu proizvodnje meša se sa maslinovim uljem, a kasnije se preliva umakom od zatara, orijentalnog začina. 

Ovaj jogurt više podseća na krem sir, a od njega se često prave kuglice koje se potapaju u maslinovo ulje i služe kao prilog uz šta god poželite. 

Dahi – južnoazijski kremasti užitak od mleka

Ovaj južnoazijski fermetisani napitak se najčešće pravi od bivoljeg, kravljeg i kozijeg mleka, a jede se širom Nepala, Indije, Bangladeša ali i šire. Često se u proizvodnji u njega umače čili paprika, jer sadrži bakterije koje pospešuju fermentaciju.

Koristi se i kao baza za pravljenje poznatih indijskih soseva, kao što je ‘’raita’’, hladni sos od krastavca. Takođe, koristi se za pravljenje pića od jogurta, po imenu ‘’lassi’’, koje se ponekad poslužuje slatko, slano ili sa aromom manga.

Kefir – napitak tečne teksture sa planine Kavkaz

Kefir se smatra najzdravijim proizvodom iz porodice jogurta, blagog ukusa i tečne teksture. Poreklom je sa Kavkaza i poznat je po svojim lekovitim svojstvima i kao preventiva bolestima. Bogat je antibakterijskim i probiotskim svojstvima, kao i svaki jogurt, a može se praviti od bilo koje vrste mleka. 

Kod nas se ovaj napitak veoma rado konzumira i trebalo bi ga piti svaki dan, najbolje uz doručak ili kombinovati sa voćem i popiti slatki ‘’smoothie’’.

Matsoni jogurt – možete ga napraviti i sami

Matsoni jogurt vodi poreklo iz Gruzije, Irana i južne Rusije, a vrlo lako se može napraviti i u kućnim uslovima. Za razliku od drugih vrsta jogurta, on fermetira na sobnoj temperaturi, pomoću mikrobiološke kulture koja vrši fermentaciju i mleka. 

Ukus je blago pikantan, a teksura tanka i kremasta. Ukoliko obožavate da putujete i isprobavate specijalitete karakteristične za određenu državu, ako budete išli u ove krajeve, ne propustite da probate njihov Matsoni jogurt.

Verujemo da smo vas dovoljno informisali o jednoj od najzdravijih namirnica, koja će vaš organizam ojačati i zaštiti od mnogih bolesti. Zapamtite da je ovo veoma zdrava namirnica i napitak koji možete piti svaki dan, a mi vam preporučujemo da ga konzumirate u jutarnjim časovima i tako prikupite neophodne nutrijente koji će vam dati energiju za ceo dan.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 20.12.2019. | Modifikovano: 20.12.2019.