Kako animirati decu na putu?

Sezona letnjih odmora je uveliko u toku, a sve što vas deli od plaže i mora je nekoliko sati vožnje, ako ste se odličuli za putovanje automobilom. Međutim, čak i 10 sati vožnje do određene destinacije može da deluje izuzetno dugo i naporno ako vam društvo na zadnjem sedištu prave deca. 

Da, i oni jedva čekaju more, kupanje i sunčanje, ali vožnja nekada ume da im bude vrlo monotona i dosadna, a to roditeljima stvara veliki pritisak. U narednim redovima donosimo nekoliko predloga za animiranje dece na putu, barem u onim trenucima kad su budni i raspoloženi za sve – osim za duge sate vožnje. 

Mali dečak kovrdžave kose u crvenoj majici

#1 Omiljeni crtani filmovi

Tehnologija predstavlja veliku pomoć na svakom koraku, pa čak i kada su deca u pitanju. Ukoliko se spremate za duže putovanje automobilom, obavezno opremite tablet računare ili druge pametne uređaje omiljenim dečijim programima, crtanim filmovima ili emisijama u kojima deca uživaju. 

Ovo je možda i najpouzdanija pomoć na putovanju, jer ovaj vid zabave može predstavljati sjajan način za animiranje dece na putu i na nekoliko sati. Atmosferu začinite sendvičima, bombonama i slatkišima (u umerenim količinama s obzirom na dugu vožnju), a za dubinsko čišćenje automobila od grickalica se pobrinite nakon povratka sa odmora. 

#2 Animiranje dece na putu pomoću muzike

Kada crtani filmovi postanu dosadni, oslonite se na još jednog keca u rukavu koji će zabaviti čitavu porodicu. Pauzirajte sopstvenu plej listu i pustite deci njihove omiljene pesmice, koje takođe treba pripremiti nešto ranije. Deca će biti oduševljena kada čuju muziku koju slušaju u vrtiću ili školi, a vaš automobil će neko vreme biti njihova mala koncertna scena. 

Ovakva atmosfera je apsolutno prihvatljiva sve dok ne ometa vozača u vožnji, pa objasnite deci pravila ponašanja tokom puta, ali i to da imaju pravo da uživaju uz svoju muziku, kada im je pustite. 

#3 Deca na putu obožavaju praktične igračke za putovanja

Dečiju pažnju nije lako animirati igračkama, osim ukoliko imate pri ruci čuvenu Rubikovu kocku! Kada deca postanu nervozna od puta, ponudite im malu nagradu u zamenu za složenu Rubikovu kocku. Ovo će im biti zanimljiv izazov, pogotovo ukoliko je nagrada neka poslastica, a sigurno je da će ih najpoznatija kocka na svetu vrlo lepo zabaviti i umiriti. 

Zabava za dete na putu ovako će biti bezgranična! Naravno, ne očekujte od deteta da će rešiti slagalicu koja je često ozbiljan izazov i za odrasle, ali bar ćete uživati u miru neko vreme. Čak i ako ne reše zadatak, svakako obradujte decu obećanim nagradama, a Rubikovu kocku sačuvajte i za sledeću ovakvu priliku. 

#4 Pauze na zanimljivim mestima

Jedan od najboljih načina da putovanje na letovanje učinite zanimljivim i sebi i deci, jeste da pažljivo isplanirate put i pauze u toku istog. Gde god da ste se uputili, sigurni smo da prolazite pored nekih zanimljivih mesta, znamenitosti ili parkova, pa izdvojite sat ili dva za zabavnu pauzu na ovakvim mestima. 

Vozaču će verovatno prijati mala pauza od vožnje, dok roditelj koji ne vozi može decu da zabavi razgledanjem znamenitosti, kupanjem u akva parku ili uživanjem u bilo kom zanimljivom mestu na koje usput nailazite. Uvek možete pauzirati put i zbog ručka u nekom usputnom restoranu, gde će deci biti poslužena najveća voćna salata koja je u ponudi!

#5 Na slovo, na slovo… 

Kada istrošite sve navedene adute, ostaje da se i lično uključite u neku zanimljivu igricu sa decom. Zabavite ih igricom Na slovo na slovo, asocijacijama, ili nekom sličnom mozgalicom koja će biti zabavna čitavoj porodici. 

Deca obično imaju razvijen takmičarski duh, pa će uživati u nadmetanju i pogađanju, a nakon toga će verovatno slatko i zaspati. Vaše je samo da malo utišate muziku kako bi san potrajao, i da uživate u ostatku putovanja u tišini i miru. 

Ukoliko se spremate na put, sigurni smo da će neki od navedenih saveta biti od pomoći dok ne stignete do letovališta. Deca su često nemirna tokom vožnje upravo zato što su uzbuđena zbog letovanja, pa ih možete umiriti i pričama o plivanju, plažama i luna parkovima koje sigurno nećete izbeći na letovanju sa njima.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 23.07.2019. | Modifikovano: 23.07.2019.