Kako da ove godine organizujete ultimativno putovanje kroz Srbiju

Godina 2020. mnogima od nas pokazala je koliko olako shvatamo svoju slobodu kretanja, te ne koristimo pun potencijal mogućnosti koje su nam date. Takođe, svetska pandemija onemogućila nam je putovanje u inostrane zemlje, te su mnogi ljudi, po prvi put, dobili ideju da svoj odmor iskoriste u matičnoj zemlji.

Mnogi državljani Srbije, tek ove godine, počinju da shvataju turistički potencijal i kulturna, te prirodna bogatstva koje naša zemlja poseduje!

Zbog svega ovoga, mi vam predlažemo da nemogućnost prelaženja granica, ne shvatite kao sprečavajući faktor, već podsticaj da konačno istražite sve što vaša zemlja može da vam ponudi! 

U nastavku teksta, dajemo vam smernice i savete da ove godine organizujete ultimativno putovanje kroz Srbiju, te je pređete uzduž i popreko, i uverite se zbog čega nema boljeg mesta od domovine, te da vam ona može dati savršene uslove za avanturu života! 

Prikaz kanjona uvac i pregled celog pejzaža oko kanjona

 

#1 Okupi društvo koje deli isti entuzijazam za avanturu!

Koliko puta ste sa društvom prisećali srednjoškolskih ekskurzija i sanjarili o ponovnom okupljanju? Evo prave prilike! Pozovite svoje društvo iz srednje škole, sa kojim su vas udaljile životne okolnosti i ispostavite im svoj plan za akciju

Naravno, ovo nije jedina mogućnost, možete pozvati bilo koje društvo s kojima ste ikada planirali ili sanjarili o putovanju! Ovo je i odlična prilika da konačno posvetite više vremena porodici, te napravite porodično putovanje kroz Srbiju! Opcije su bezbrojne, ali ono što je najbitnije jeste – pronađite ljude koji sa vama dele isti entuzijazam

Odštampajte logo vašeg odeljenja, grada ili napravite porodični baner i krenite u avanturu koje ćete se sećati do kraja života! Izrada zastava može biti savršeni pokazatelj grupnog entuzijazma, gde se pod jednom zastavom skuplja grupa hodočasnika u potrazi za dobrom zabavom i pustolovinom!

A ukoliko u svojoj okolini nemate ljude koji dele sa vama isto oduševljenje, idejom obilaska Srbije, ne brinite, niste jedini! Ljudi sličnih interesovanja i želja, osmislili su platformu na kojoj se mogu pronaći nosioci odgovorne uloge – cimer na putovanju

Pronađite Sančo Pansu za svog Don Kihota, i zajedno zabeležite uspomene, a ko zna, možda steknete i prijatelja za ceo život! 

#2 Napravite okviran plan rute koji pokriva sve delove zemlje!

Kada ste se uhvatili odgovornog posla organizacije ultimativnog putovanja kroz Srbiju, te podigli euforiju na maksimum, vreme je da počete sa praktičnim organizacionim pitanjima!

Naime, ideja ultimativnog putovanja kroz Srbiju, svakako mora biti propraćena planom obilaska svih krajeva zemlje! Međutim, ukoliko ste ljubitelji spontanih putovanja, te pobornik avantura “gde nas noge ponesu”, ovo ne mora biti prepreka!

Najopštije smernice mogu vam biti, jednostavno – četiri strane sveta. One će predstavljati uporišne odrednice, u odnosu na koje ćete se orjentisati i biti sigurni da niste zaobišli i propustili ni jedan region zemlje

Pa tako npr. za južnu Srbiju to može biti grad Leskovac, i odlazak na autentični leskovački roštilj, na istoku možete posetiti jednu od planinskih bisera poput Stare planine, dok na zapadu možete ručati pored Drine

Odrednice mogu i biti jedan od pet statističkih regiona Srbije; Vojvodina, Beograd, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija, te Kosovo i Metohija! Ukoliko ste pak ljubitelji jasnog plana, organizujte kompletan program putovanja, popišite šta biste sve voleli da vidite i ne zaboravite da rezervišete smeštaj na vreme!

Ne opterećujte se namerom da obiđete sve, sasvim je u redu da nešto ostavite i za sledeći put! Tek kada počnete da istražujete, shvatićete koliko turističkog potencijala i atrakcija Srbija ima da ponudi, te da obilazak u jednom cugu neće biti nimalo lak zadatak!

#3 Ne zaboravite da istražite i uživate u autentičnoj kulturi kraja u kome trenutno boravite! 

Da li vas je put naneo, ili ste sve detaljno isplanirali, nije važno! Ono što je važno jeste da kada ste došli na tačku odmora – uživate u njenoj autentičnosti! Srbija je prebogata različitim kulturama, koje zajedno stvaraju skladnu celinu! 

Od temperamentnih južnjaka, do flegmatičnih vojvođana, preko mističnog istoka Srbije i srdačnih era, svaki kraj Srbije sa sobom nosi autentično iskustvo, vredno posete

Trubači u Vranju odeveni u tradicionalnu nošnju

Nažalost, ove godine, zbog specifične situacije nećete moći da uživate u festivalima hrane i pića, koje gotovo svaki kraj poseduje za svoj specijalitet kojim se ponosi! 

Pa tako imamo čuvenu Leskovačku roštiljijadu, Kupusijadu u Mrčajevcima i Rakijadu u Pranjanima, koje su, pored prilike da uživate u lokalnim specijalitetima, takođe i sjajna prilika da upoznate meštane i saznate o životu u tom kraju iz prve ruke!

Srbija je zemlja prepuna turističkog potencijala, koje nažalost mnogi njeni stanovnici nisu svesni! Nadamo se da ste iz ovog teksta dobili inspiraciju za organizovanje vašeg sledećeg putovanja kroz Srbiju, kroz koji ćete je upoznati na pravi način i sebi obezbediti, nezaboravnu pustolovinu prelazivši je uzduž i popreko!  

 

Autor: Julijana Spasić | Objavljeno: 27.10.2020. | Modifikovano: 30.11.2020.