Kako da se fizički pripremite za aktivan odmor?

Pripremate se za odmor koji uključuje svakodnevno pešačenje, planinarenje, skijanje ili neku drugu sportsku aktivnost? 

Čovek sa opremom za planinarenje pešači po snegu

Ukoliko ste rešili da se prvi put okušate u avanturi zvanoj aktivan odmor, važno je da se na vreme pripremite za izazove koji vas očekuju. 

Višesatno pešačenje i izlaganje različitim naporima zahteva aktiviranje brojnih mišića, snagu, izdržljivost, a pre svega kondiciju. Ukoliko se adekvatno fizički pripremite moći ćete bez upale mišića da iskusite sve čari koje aktivan odmor sa sobom nosi. 

Uživanje u prirodi, svežem vazduhu i zabavni trenuci sa dragim ljudima samo su neke od prednosti ovog oblika odmora, a ako želite da na njega krenete apsolutno spremni, nastavite da čitate naš tekst!

Kvalitetna oprema za vežbanje igra važnu ulogu

Kako biste bili apsolutno fizički spremni za različite izazove koji vas očekuju na otvorenom, važno je pre svega da imate adekvatnu opremu za trening. Ukoliko ste rešili da se za aktivni odmor pripremate prvenstveno kod kuće, bitno je da jednu prostoriju uredite kao kućnu teretanu

Opremu nabavite u proverenom šopu koji nudi kvalitetne sprave i ima širok asortiman proizvoda po povoljnim cenama, a jedan od predloga je GorillaSports.rs, koji može odgovoriti na vaše zahteve. 

Ukoliko ste rešili da kreirate kućnu teretanu predlažemo vam da potražite sprave kao što su sobni bicikl, gladijator sprava, nekoliko tegova koji odgovaraju vašim mogućnostima, prostirka za vežbanje, a po potrebi i drugi rekviziti poput vijača, elastičnih traka za vežbanje i slično. 

Kućna teretana je odličan izbor, jer i nakon povratka sa aktivnog odmora možete nastaviti da trenirate kod kuće i održave dobru formu. Još jedna od mogućnosti je svakako odlazak u teretanu i eventualno angažovanje ličnog trenera koji će osmisliti plan u skladu sa vašim potrebama. 

Pripremite se na vreme za izazove koji vas očekuju

Jedna od važnijih stavki je da na vreme krenete da se pripremate kako biste na aktivan odmor otišli u odličnoj formi i bez problema savladali sve izazove koji vas očekuju. 

Mnogi odluče da se pripremaju dve do tri nedelje pred put, što je svakako kasno i može se očekivati upala mišića, posebno prilikom težih sportskih poduhvata. 

Oni koji nisu fizički spremni već nakon kratkog pešačenja ili jednostavnog nošenja ranca mogu osetiti premor, što zasigurno može da umanji užitak kako vama tako i vašim saputnicima. Zato je naša preporuka da nekoliko meseci ranije krenete sa laganim pripremama i postepeno pojačavate intezitet treninga. 

Kako treba da izgledaju vaši treninzi

Kakav odmor ste isplanirali? 

Planinarenje, skijanje, veslanje ili odmor u prirodi uz pešačenje zahtevaju različite pripreme. Za pojedine aktivnosti je potrebno da maksimalno ojačate mišiće nogu, dok je za druge važno da imate jake trbušnjake ili ruke.  

Ono što je svakako neophodno kod svih vidova odmora jeste postizanje i održavanje kondicije. Zato je kardio trening neizostavan za sve rekreativce. Izuzev sticanja kondicije, putem kardio treninga možete da skinete višak masnih naslaga i ujedno stvorite preduslov za zdravlje čitavog organizma.

Devojka u crvenom sportskom kompletu na planinskom vrhu

Šta je kardio trening? 

Ovaj vid treninga podrazumeva trčanje, hodanje, vožnju bicikla, plivanje, preskakanje vijače i slične aktivnosti uz koje se aktivira veliki broj mišića čitavog tela, pospešuje se rad srčanog mišića, pluća i čitavog krvnog sistema. Možete odabrati samo jednu od navedenih aktivnosti ili ih kombinovati onako kako vama odgovara. 

Kondicija je jedan od većih problema savremenih čoveka, budući da veliki broj ljudi svakodnevno provodi oko 8 sati na radnom mestu, u sedećem položaju. Na ovaj način, mišići se opuštaju i lakše se talože masne naslage. Zato kardio trening može da bude veoma izazovan, posebno ako se na to dodaju i loše navike poput manjka sna, pušenja, konzumiranja alkohola i nezdrave ishrane.

Kako biste se adekvatno pripremili za aktivan odmor, važno je da krenete sa postepenim kardio treningo, od najmanje 30 minuta dnevno, pa da ga postepeno povećavate do 60 minuta. 

Izuzev kardia koji je neizostavni deo pripreme za sve vidove aktivnog odmora, važno je da razmišljate i o jačanju specifičnih grupa mišića u skladu sa planovima za putovanje. 

Primera radi, ukoliko ste rešili da idete na planinarenje, poseban fokus stavlja se na mišiće nogu i trbušne mišiće. Noge možete aktivirati pešačenjem od nekoliko desetima kilometara 3-4 puta nedeljno, uz kombinovanje sa laganim trčanjem od oko 5-6 km. 

Još jedan trik koji će vam značajno olakšati planinarenje i omogućiti užitak na aktivnom odmoru jeste nošenje ranca tokom pripreme i tura pešačenja. Kilažu ranca takođe povećavajte vremenom kako se povećavaju vaše fizičke mogućnosti. 

Trbušne mišiće možete vežbati svakog drugog dana i postepeno povećavati intezitet vežbi. Gornji i donji stomak mogu se jačati kako na spravama, tako i bez njih, te vam za vežbe ovog tipa ne treba puno opreme i rekvizita. 

Pažljivo birajte lokaciju za trening

Kako biste se adekvatno pripremili za aktivan odmor, ali i pozitivno uticali na zdravlje čitavog organizma, važno je da mislite na lokaciju na kojoj ćete izvoditi treninge. Najbolja opcija je svakako prirodni ambijent.

Treningom u prirodi uticaćete pozitivno na vaše raspoloženje i motivaciju, a vežbanje na čistom vazduhu ima odlične efekte na kardiovaskularni sistem i disajne organe.

Ukoliko niste u mogućnosti da uvek trenirate na otvorenom, kreirajte sebi podsticajnu atmosferu u zatvorenom prostoru i redovno luftirajte, kako biste uvek imali svežeg vazduha.

Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, a pre svega koristan, te da ste spremni da započnete sa pripremama za aktivan odmor koji ćete pamtiti!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 11.02.2022. | Modifikovano: 11.02.2022.