Šta treba da imate od zaštitne opreme kada krenete na planinarenje

Planinarenje je avantura u koju se zaljubljuje vrlo lako, a njime se mogu baviti i rekreativci koji uživaju u prirodi, ali i ljubitelji adrenalina kojima je planinarenje strast, a osvajanje novih vrhova posebna sadisfakcija. I jednima i drugima je potrebna adekvatna zaštitna oprema kako bi mogli sigurno bezbedno da uživaju u ovoj aktivnosti. 

Devojka sa rancem planinari

Šta podrazumeva opremu za planinarenje, i koje vidove zaštite treba poneti kako biste neometano uživali u istraživanju planinskih visina? Otkrijte u tekstu koji sledi.

Zaštitite uređaje i gedžete od oštećenja

Danas se nigde ne ide bez pametnog telefona, navigacije i sličnih uređaja koji nam olakšavaju svakodnevicu. Baš zato je potrebno da ih zaštitimo kada idemo u avanture poput planinarenja, jer postoji niz situacija u kojima se mogu oštetiti, okrnjiti, ispasti, ili biti u kontaktu sa negativnim spoljnim uticajima. 

Kada je u pitanju telefon, maska i zaštitno staklo su nephodni, ne samo da biste izbegli lomljenje ekrana, već i štetan uticaj kiše, blata, ili oštećenja prilikom pada. Kada su u pitanju maskice za telefon u Maskoteka shop-u ćete pronaći veliki izbor modela koje vam mogu dobro doći kao adekvatna zaštita za telefon.

Bilo bi dobro da imate i plastična pakovanja gde ćete držati slušalice, punjače i slična pomagala kako ne bi došlo do toga da ih vremenski uslovi oštete. Nošenje laptopa ili tableta nije preporučljivo za planinarenje, jer stvara dodatno opterećenje. Najbolje bi bilo da ponesete samo neophodno od tehnologije, i da se posvetite uživanju u prirodi. 

Adekvatna odeća – opremite se za različite vremenske prilike

Garderoba za planinarenje je izuzetno važan faktor o kome treba promisliti pre nego što se krene. Ona predstavlja prvu zaštitu od različitih vremenskih uslova, zato je bitno odabrati adekvatne komade koji će biti praktični za boravak na planini. 

To pre svega znači da odaberete prijatnu i laganu garderobu, ali i toplu, s obzirom da će vas nešto niža temperatura i vetar dočekati na vrhu planine i u sred leta. Uvek imajte sa sobom dodatni duks koji možete vezati oko struka i obući u zavisnosti od promena vremena.

Prsluk je izuzetno praktičan za planinarenje, posebno ako ima i unutrašnje i spoljašnje džepove, ako je izrađen od laganog materijala otpornog na kišu, i ako uz to ima i kapuljaču. Ovaj komad odeće biće odlično rešenje za brze promene vremena koje se mogu događati tokom planinarenja.

Kabanica je izuzetno korisna i neohodna za planinarenja koja se održavaju tokom proleća i jeseni. Kabanica bi trebalo da bude što duža, laka za oblačenje, praktična za pakovanje i da ima kapuljaču. 

Obuća za planinarenje – udobnost i praktičnost kao ključ uspeha

Čove sa rancem šeta u prirodi

Obuća za planinarnje je poseban segment, koji predstavlja izutetno važnu stavku na listi svakog budućeg planinara. U posebnim radnjama sa obućom, možete pronaći adekvatne cipele, odnosno čizme za planinarenje, prilagođene različitim vremenskim uslovima. 

Osim što su praktična i udobna, obuća za planinarenje doprinosi i vašoj bezbednosti. Kada imate cipelu prilagođenu za gaženje po strmim planinskim stenama, klizavim puteljcima, blatu, mokroj travi, i slično, mnogo su manje šanse da ćete se okliznuti, pasti i povrediti se. 

Mnogi rekreativni planinari ne pridaju previše važnosti adekvatnoj obući za istraživanje planinskih vrhova, međutim, ovo ne treba da postane praksa, s obzirom da je odgovarajuća cipela ili čizma za planinarenje izuzetno važna i za funkcionalnost i za bezbednost prilikom pohada na planinsku idilu.

Sitnice koje život znače – korisna pomagala kao deo zaštite

Ako idete na noćni uspon lampa će vam biti neophodna, i to je najbolje koristiti onu koja se kači oko glave, baš kao što rudari nose. Užad, cepin i bajla su takođe izuzetno korisni za savladavanje nešto strmijih nagiba ukoliko ste rekreatvni planinar. Za ljubitelje adrenalina, kojima je planinarenje ekstremni sport, ova oprema je i neophodna. Takođe, alpinistički šlem je takođe preporučljiv. 

Od ostale opreme možete spakovati kremu sa zaštitnim faktorom, jer vas planinsko sunce može lako zavarati, zbog čega može da se desi da izgorite. Zatim, pripremite i naočare za sunce, koje imaju UV protekciju. 

U odnosu na vremenske uslove ponesite i dodatnu opremu koja bi mogla da vam posluži. Zimsko planinarenje zahteva više tehničkih stvari za održavanje bezbednosti, dok je cilj tokom letnjeg planinarenja da se zaštitite od sunca i velike vrućine kako biste u potpunosti uživali.

Veurjemo da ćete primeniti ove savete uskoro, kada se pripremite za pohod na neku od domaćih planina. Zaštitite se na pravi način, putujte sigurno i lepo se provedite!

Autor: Jelena Bulatović | Objavljeno: 26.06.2020. | Modifikovano: 22.04.2021.