Najbolje destinacije za ljubitelje adrenalina

Turističke destinacije za ljubitelje adrenalina spadaju u onu drugu grupu putovanja koja se po, skoro, svim parametrima razlikuje od “običnih” turista i putovanja koja prate ustaljenu agendu. Nalet krvi u mozak, hemijska reakcija koja se luči u vidu hormona i telo pokreće snažnom energijom, deo je neizostavnog aksesoara za ovakva putovanja.

Pored prtljaga, adrenalinski zavisnici na putovanja pakuju svoju hrabrost i petlju da probaju neuobičajene, ekstremne vratolomije koje adrenalinska putovanja izdvajaju od onih drugih. Različite avanture koje uključuju bandži-džamping, paraglajding, surfovanje ili planinarenje samo su deo širokog adrenalinskog spektra koji privlači ogroman broj turista svake godine.

Bilo da su to visoki predeli centralne i istočne Azije, divlji predeli prelepog afričkog kontinenta, tamnoplave dubine Australije i Okeanije ili, pak, nepristupačni tereni Severne Amerike, u nastavku pročitajte koje su to najbolje destinacije za ljubitelje adrenalina.

Čovek na paraglajdingu iznad planina

Livingston, Zambija – adrenalinska avantura u srcu Afrike

Livingston je grad na samom jugu afričke države Zambije, nedaleko od jedne od najmoćnijih afričkih reka – reke Zambezi. Na samom izvorištu jednog od svetskih atrakcija, Viktorijinih vodopada, Livingston predstavlja pravo igralište za ljubitelje ekstremnih sportova i prava je adrenalinska avantura.

Adrenalinski zavisnici ovde sudbinu iskušavaju na popularnim Đavoljim bazenima, odnosno kupanjem u velikom vodenom bezdanu koji se naginje na jednom delu vodopada. Pored toga, adrenalinska avantura uključuje i preskakanje mosta koji razdvaja masivni kanjon, granicu između Zambije i Zimbabvea.

Naravno, ako ste već ovde, rafting rekom Zambezi će vam telo napuniti adrenalinom, a tu su i ultralaki avioni koji omogućavaju fantastičan pogled iz ptičje perspektive na ovo čudo prirode. Bandži-džamping sa mosta na Viktorijinim vodopadima je odličan način da zaokružite ovu nezaboravnu adrenalinsku avanturu u srcu Afrike. 

Kvinstaun, Novi Zeland – adrenalinsko putovanje u zemlju kivija

Za drugo adrenalinsko putovanje idemo na drugi deo sveta. Kvinstaun na Novom Zelandu još jedna je destinacija za sve ljubitelje ekstremnih aktivnosti na putovanjima. Nadimak “glavni avanturistički grad sveta” Kvinstaun je dobio, pre svega, zbog skakanja iz padobrana sa više od 4.500 metara, prvog mesta za bandži-džamping na svetu, na mostu Kavarau i mnogih drugih.

Prelep pogled na okolne planine koji se pruža iz aviona za skok sa padobranom, skok sa zmajem sa maglovitih planina koji okružuju Kvinstaun, vožnja bicikla na nepristupačnim terenima Novog Zelanda i rodno mesto bandži-džampinga čine ovaj grad na jugozapadu “zemlje kivija” idealnim mesto za adrenalinsko putovanje. 

Plaža na Novom Zelandu

Vistler, Kanada – adrenalinska destinacija za ljubitelje zime

Kanada je 2010. godine bila domaćin Zimskih Olimpijskih igara, pa su mnogi “rekviziti” iz tog perioda ostavljeni na korišćenje turistima. Jedna od njih je i staza za bob, pa je osećaj takmičenja na Olimpijadi moguće oživeti uz ovaj fantastičan, adrenalinski sport. Kanada je prava adrenalinska destinacija za ljubitelje zime.

U Vistleru se nalazi najduža zip-linija na američkom kontinentu, koju ljubitelji adrenalinskih putovanja obožavaju jer omogućava ekstreman spust kroz neverovatne krajolike. Zbog teško pristupačnog brdskog terena, vožnja bicikla predstavlja još jednu atrakciju koju ova adrenalinska destinacija ima da ponudi.

Maunt Everest, Nepal – adrenalinske avanture na krovu sveta

Jedna od atrakcija koja svake godina dobija na ogromnoj pažnji, pa je tako i na društvenim mrežama postala pravi trend, jeste uspinjanje na najvišu planinu na svetu – Maunt Everest. Adrenalinske avanture na vrhu sveta uključuju planinarenje i osvajanje masivnog venca koji se nadvija nad čitavim azijskim kontinentom.

Ako vam to nije dovoljno, možete najviši vrh sveta da preletite i sa padobranom, ali je ova aktivnost veoma skupa i zahteva povoljne vremenske uslove zbog rizičnosti samog poduhvata. Himalajski masiv je jedno od onih mesta na kom adrenalinske avanture počinju već u podnožju planine, a za sve prave ljubitelje adrenalina, Maunt Everest je “centar ekstremnog turizma”.

Čovek surfuje u okeanu

Kejptaun, Južnoafrička republika – adrenalinske destinacije na preseku okeana

Kejptaun je jedan od najvećih gradova Južnoafričke republike, sa fasadom mirnog i kosmopolitskog mesta. Ipak, adrenalinske destinacije ne manjkaju ovom gradu smeštenom između Južnog Atlantskog i Indijskog okeana. Pored vodenih, tu su i kopnene adrenalinske destinacije koje pružaju širok spektar nezaboravnih putovanja za sve one koji su ljubitelji adrenalinskih putovanja.

Vode oko Kejptauna su zloglasne zbog najveće koncentracije velikih belih ajkula na svetu. Oni najhrabriji mogu da uskoče u vodeni metalni kavez i plivaju sa ovim strašnim predatorima. Pored ove ekstremne aktivnosti, ogromni talasi čekaju surfere dovoljno odvažne da se uhvate u koštac sa njima. 

Morske aktivnosti ovde ne prestaju, jer je tu i ronjenje prelepim dubinama okeana i otkrivanje morske flore i faune. Za sve one koji više vole kopno, aktivnosti na Stonoj planini uključuju planinarenje, skok s padobranom i ostale adrenalinske vratolomije.

Tubkal, Maroko – vožnja planinskog bicikla egzotičnim krajolicima

Egzotični Maroko i njegova prelepa afrička kultura, ovenčana sredozemnim šmekom, predstavlja spada u one adrenalinske destinacije za ljubitelje kopnenih ekstremnih aktivnosti. Atlaska regija u Maroku krije brojna prirodna bogatsva, stene koje se slivaju sa pustinjskim selima, ali i mesta za prave ljubitelje adrenalina.

Vožnja bicikla na nepristupačnim, stenovitim, brdsko-planinskim terenima i off-road etapama predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje adrenalina na točkovima. Pored vožnje biciklom, same klimatske prilike i eskapistički predeli predstavljaju izazov za sve avanturiste koji žele da “pokore” ovu prelepu zemlju, odvojenu od Evrope samo Gibraltarskim moreuzom.

Stenovita plaža u Akapulku, Meksiko

Akapulko, Meksiko – penjanje na strme stene poznatog turističkog centra

Iako je Akapulko poznat kao egzotična turistička destinacija namenjena hedonistima i onima koji žele da maksimalno uživaju u svom odmoru, ovo meksičko odmaralište krije mesta namenjena svim adrenalinskim zavisnicima. Penjanje na strme stene Kvebrada u okolini Akapulka je prava poslastica za sve one koji traže pravi adrenalinski naboj u ovom turističkom centru.

Zajednički imenilac za sve destinacije koje se nalaze na ovoj listi je da one nude nezaboravna iskustva, zahvaljujući svojim prirodnim bogatsvima i potencijalima, ali i dobrom i kvalitetnom ponudom sadržaja koji se savršeno uklapaju u naziv – adrenalinska putovanja.

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 24.07.2019. | Modifikovano: 24.07.2019.