Kako provesti vikend na Srebrnom jezeru?

Vikend je vreme koje trebamo posvetiti samo sebi i našim najbližima. Svakodnevnica ponekada postane monotona, pa se zato mnogi opredeljuju da otputuju negde i svoj odmor provedu na izletu. 

Prikaz pontona na Srebrnom jezeru pre zalazak Sunca

Sa svakim putovanjem postajemo bogatiji za iskustvo, a doba globalne pandemije je idealno vreme da upoznamo izuzetnu prirodu i turističku ponudu naše zemlje.

Zato kada govorimo o prestižu domaćeg turizma ne možemo da izostavimo Srebrno jezero, koje je znamenitost istočne Srbije i jedno od najpopularnijih destinacija za odmor i rekreaciju. 

Ako ste zainteresovani da provedete vikend na Srebrnom jezeru i u potrazi ste za odgovarajućim smeštajem, u nastavku teksta saznaćete sve o tome šta vas čeka u ovom popularnom izletištu.

Odmorite se u komforu Srebrnog jezera

Ime Srebrno jezero nastalo je zbog odsjaja koji voda reflektuje tokom zalaska sunca, stvarajuću utisak srebrne površine. Srebrno jezero je nastalo pregrađivanjem dunavskog rukavca 1971. godine, koji je danas zatvoren dvema branama.

Dolina Dunava u kojoj je smešteno jezero ušuškano je među brdima – Gorica brdo na severu, Lipovačko brdo na jugu i Veliko brdo na zapadu. Bogata flora i fauna ovog kraja obezbeđuju čist vazduh, pa zato kada je u pitanju Srebrno jezero vikend nije samo vreme za zabavu, već i vreme koje posvećujemo svom zdravlju.

Nivo vode jezera je uvek nešto niži od nivoa Dunava kako bi se neprestano obezbeđivao priliv sveže vode. Ona se na svom putu prečišćava kroz mnogo peščanih dina, što je svojevrsni filter zbog kojeg je voda uvek nestvarno bistra. 

Zavod za javno zdravlje proverava kvalitet vode dva puta mesečno i to na tri plaže: gradištanskoj, požarevačkoj i zatonjskoj.

Na Srebrnom jezeru imate mogućnost za raznovrsne rekreacije

Sa svojom prosečnom dubinom od 8 metara, Srebrno jezero je pogodno mesto za veliki broj rekreacija na vodi. Dugačko je 14 kilometara, a njegova širina iznosi oko 300 metara.

U njemu plivaju raznovrsne ribe poput šarana, soma, štuke i smuđa pa ovo jezero predstavlja idilično mesto za ljubitelje ribolova.

Čovek koji drži pecaroški štap i stoji na obali Srebrnog jezera

Da biste pecali na Srebrnom jezeru potrebna vam je dozvola, koja je jedinstvena za područje južno od Dunava i Save. Možete je nabaviti u prostorijama preduzeća “Srbija Šume” u Velikom Gradištu, i izdaje se za dnevno pecanje ali ne i za noćno.

Potrebno je imati u vidu da je pecanje riba vrste amura, tolstobolika i linjaka strogo zabranjeno. Takođe, u slučaju da upecate šarana težeg od 10 kilograma morate ga vratiti u vodu. To se odnosi i na još pojedine vrste riba stoga se raspitajte o potrebnim informacijama kod nadležnih. 

Ukoliko želite da vaš vikend na Srebrnom jezeru bude ispunjen fizičkom aktivnošću, biciklistička i džoging staza su pravo mesto za vas.

Timske aktivnosti na Srebrnom jezeru

Na ovom turističkom lokalitetu postoji pregršt terena za timske aktivnosti

Možda ste ostajali budni do kasno u noć gledajući našeg prvaka Novaka Đokovića, razmišljajući da se i sami oprobate u ovom sportu, a vikend na Srebrnom jezeru nudi baš to. 

U okviru teniskog kluba gostima su na raspolaganju 4 teniska terena na šljaci, osvetljena reflektorima kako bi igranje i u večernjim časovima bilo moguće. Ako niste poneli opremu, možete je rentirati u klubu. 

Oni koji priželjkuju letovanje i peščane plaže mogu se podsetiti mora igrajući odbojku na pesku, na kojem će se dobro zabaviti i osunčati.

Takođe, na Srebrnom jezeru postoji teren za mini golf sa 12 polja za igranje, što je savršena razonoda za celu porodicu. 

Na samom šetalištu nalazi se igraonica na otvorenom, sa klackalicama, toboganima i ljuljaškama gde se mališani mogu besplatno igrati sa svojim vršnjacima. 

Kada je u pitanju Akva park Srebrno jezero poseduje “Silver Lake” park, u kojem ima pet bazena za posetioce svih uzrasta, dva tobogana i ležaljke koje se iznajmljuju dodatno. Tereni za košarku su u neposrednoj blizini parka, pa možete rasporediti svoje vreme tokom čitavog dana. 

Dečak i devojčica plivaju sa zaštitnim šlaufima u akva parku na Srebrnom jezeru

Vodene aktivnosti na Srebrnom jezeru

Želite da iskusite novu pustolovinu? Prijavite se u školu jedrenja, a časovi se održavaju u periodu od maja do oktobra. Akvatorij reke Dunav u predelu Rama, Srebrnog jezera i Golupca je povoljan za časove jedrenja zbog neprestanog vetra i još niza pogodnosti za ovakav vid rekreacije. 

Skijanje na vodi je za one koji žele da osete nalet adrenalina, a tu je i neizostavno plivanje, ronjenje i veslanje.

Imate mogućnost i iznajmljivanja kajaka ili kanua kako biste grupno upoznali lepotu Srebrnog jezera iz svih uglova, dok će vam pedaline obezbediti pola sata ili sat meditacije na mirnoj vodi.

Obiđite atrakcije u okolini Srebrnog jezera

U okolini Srebrnog jezera usidren je brod kapaciteta do 200 ljudi kojim možete krstariti Dunavom, naziva koji reprezentuje ovo izletiše – “Silver Star” brod. 

Polazi se od marine Srebrnog jezera i obilaze se tri destinacije – Golubačka tvrđava na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, Ramska tvrđava koja je jedna od najstarijih na našim prostorima i ušće reke Pek, poznato po svom obrnutom toku tokom visokog vodostaja. 

Ova reka se naziva još i Zlatni Pek, zbog čestica zlata kojih ima u svom koritu. 

Preko prirodne granice sa Rumunijom pogled se pruža na veliko rečno ostrvo Moldava, a na levoj obali Dunava naselje Moldova Veke, nekadašnje vojno utvrđenje. 

Borove šume, pitomi i divlji pejzaži, interesantna naselja sa bogatim istorijskim nasleđem, razvijen biljni svet i veliki broj retkih ptica učiniće ovo putovanje idealnim okruženjem za sve zaljubljenike u dobru fotografiju, kao i za svakoga ko voli ovakvu vrstu rečne avanture. 

Provedite 

Pronađite smeštaj na Srebrnom jezeru prema vašem ukusu

Ono što najviše muči vozače kada pristignu na izlet je potraga za parking mestom, međutim u sklopu Srebrnog jezera nalazi se prostrani javni parking koji je besplatan za sve posetioce.  

Osim toga, na Srebrnom jezeru ima mnoštvo privatnih vila, apartmana i prenoćišta koji imaju parking mesto u ponudi, a seoski turizam postaje sve razvijenija grana poslednjih godina.

Prikaz čaša u restoranu na Srebrnom jezeru 

Plaža za romantični vikend na Srebrnom jezeru

Plaža Srebrnog jezera prekrivena je šljunkom i podeljena na dva dela. Jedan deo je otvoren za sve turiste, dok je drugi u sklopu kafića u kojem možete popiti piće i iznajmiti ležaljku sa suncobranom.

Ako produžite duž obale jezera naići ćete na sveže pokošenu travu i drveće, prijatan kutak za one koji žele da odmaraju u hladu. 

U predvečernjim satima šetalište postaje punije jer se tamo mogu pronaći veliki broj restorana, kafića, prodavnica, trafika, menjačnica i ostalih uslužnih objekata, kao i tezge sa domaćim proizvodima. 

Zbog svoje atraktivnosti, ovo izletište pruža mogućnost da povede voljenu osobu i sa njom provedete romantični vikend na Srebrnom jezeru.

Manifestacije na Srebrnom jezeru za svačiji ukus

Verovatno najveća gužva na Srebrnom jezeru nastaje tokom Prvomajskog uranka, kada ova turistička destinacija bude krcata posetiocima iz svih krajeva Srbije. Ako se nađete na Srebrnom jezeru tokom praznika opiće vas atmosfera manifestacije, tokom koje se muzika i vreva druženja čuju na svakom koraku.

O značaju Srebrnog jezera za domaći turizam svedoči veliki broj posetilaca tokom čitave godine. 

Ni veliki sportisti nisu zaobišli ovaj lokalitet. Naš poznati košarkaš Miloš Teodosić organizuje na Srebrnom jezeru letnji košarkaški kamp TEO4, u kom se pet sezona u košarci obučavalo preko 5.000 mališana.

Takođe, svake godine se održava tradicionalni šahovski festival od 2016-e, koji neretko prikupi nekoliko stotina takmičara iz različitih zemalja.

Organizujte vaš vikend na Srebrnom jezeru uz našu pomoć

“Srpsko more”, kako narod još naziva Srebrno jezero nalazi se 110 kilometara od Beograda i 190 kilometara od Novog Sada, u Braničevskom okrugu i do njega lako možete doći automobilom ili autobusom, stoga vam neće biti potrebne aplikacije za putovanja.

Važno je napomenuti da je tokom letnje sezone povećana gužva, zato razmišljate da zakažete svoj odmor ranije. 

Kada je u pitanju vikend na Srebrnom jezeru cene su pristupačne, a preko našeg veb sajta možete rezervisati smeštaj kakav vi želite po najpovoljnijim cenama.

Provedeni vikend na Srebrnom jezeru omogućiće vam da potpuno relaksirani zakoračite u novu radnu nedelju, jer se sa svojom šarolikom ponudom Srebrno jezero zaista izdvojilo kao spoj zabavnog, rekreativnog i odmornog iskustva.

Autor: Željko Ranković | Objavljeno: 28.01.2021. | Modifikovano: 02.02.2021.