Od jula na nebu Evrope prvi Boing 787-10 Dreamliner

Od jula ove godine, KLM će se ponositi prvim Boingom 787-10 Dreamliner-om koji je nabavila jedna evropska avio-kompanija, čime će ovaj prevoznik još više smanjiti svoj karbonski otisak. 

KLM je poznat kao avio-kompanija koja ulaže veliki napor u održivi razvoj vazduhoplovstva, pa se izdvaja kao avio-kompanija čiji je cilj zelena planeta. Više o novom avionu koji će leteti evropskim nebom, saznajte u nastavku teksta. 

KLM jubilej – pogodnosti usled proslave stogodišnjice

KLM Royal Dutch Airlines je najstariji svetski avio-prevoznik, koji će svoj stoti rođendan proslaviti 7. oktobra 2019. godine. U okviru proslave jubileja, 100 dana do 100 godina od prvog leta ovim avioprevoznikom, kompanija je pozvala sve saradnike u avio-industriji da se pridruže projektu “Fly Responsibly”, odnosno potrazi za održivom budućnosti.

Kao deo projekta, KLM danas svim svojim konkurentima nudi program kompenzacije ugljen-dioksida koji je besplatan, a nudi i besplatno korišćenje marke KLM. Još u maju, KLM je najavio otvaranje prve evropske fabrike održivog avio-goriva.

Novi avion KLM-a – nastavak modernizacije flote

KLM konstantno ulaže u obnavljanje svoje flote i uvođenje brojnih inovacija u avio-industriju, te na taj način radi na svojim ambicioznim ciljevima održivosti. To je jedan od razloga zašto je baš 100-ti dan pre 100-tog rođendana upravo obeležen dolaskom prvog KLM-vog Dreamliner-a 787-10.

Ovaj Dreamliner 787-10 je ujedno i prvi koji je kupila evropska avio-kompanija. Dodavanje Boing 787-10 Dreamliner-a čini nastavak modernizacije flote jer ovaj avion pravi manju buku i ima manju emisiju ugljenika. U pogonu već ima 13 Dreamliner-a 787-9.

U poređenju sa avionom Boing 747-400, Dreamliner 787-10 koristi 42 odsto manje goriva, emituje 31 odsto manje ugljen-dioksida i proizvodi 50 odsto manje buke. Plan je da se do 2022. godine, KLM flota proširi na ukupno 28 Dreamliner-a.

Prema rečima predsednika i glavnog izvršnog direktora KLM-a Pietera Elbersa, KLM-ov preduzetnički duh i potraga za inovacijama tokom proteklih sto godina, odigrali su pionirsku ulogu u avio-industriji. KLM će jubilej iskoristiti kao priliku da istakne svoju želju da postanu najkontroverzniji, najefikasniji i najinovativniji avio-prevoznik u Evropi.

Autor: Milica Đorđević | Objavljeno: 25.07.2019. | Modifikovano: 25.07.2019.