Otkrijte drugačiju Budimpeštu – 6 zanimljivosti o mađarskoj prestonici

Premda još uvek ne možemo da posetimo Mađarsku, kao i mnoge destinacije kojima smo se radovali, putovanja ne treba izgubiti iz vida, pa tako ovaj period možemo iskoristiti da bolje upoznamo određene gradove i države. 

Zato vam predstavljamo zanimljivosti o Budimpešti koje je izdvojila Nacionalna turistička organizacija Mađarske, ujedno nas podsećajući da je ovaj grad proglašen za Najbolju evropsku destinaciju 2019. godine. 

#1 Budimpešta je nastala od tri grada 

Poznato je da je Budimpešta nastala od Budima i Pešte, povezanih čuvenim lančanim mostom. Ipak, Budimpešta je zapravo nastala od 3 grada davne 1873. godine. Treći i zaboravljeni grad je Obuda, čija se teritorija prostire od mosta Margaret do mosta Sabadšag. 

U ovom delu grada nalaze se mnogobrojne znamenitosti kao što su četvrt oko Budimskog dvorca, zgrada parlamenta, zatvorena pijaca i koncertna dvorana Vigado, ova teriotrija je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. 

#2 Svetska prestonica termalnih voda i izvora 

Možda ste znali da je Budimpešta, kao i čitava Mađarska, jedna od najboljih komšinskih SPA destinacija, međutim, manje poznata informacija je da Budimpešta predstavlja svetsku prestonicu termalnih voda. 

Naime, ispod grada se nalaze brojni izvori kao i ogromne rezerve termalne vode. Na dnevnom nivou Budimpešta bude snabdevena sa izuzetno velikim brojem litara lekovite vode, zbog čega i jeste prva u svetu kada je reč o termalnim vodama.

Najpoznatija kupališta su: Sečenji, Rudaš, Gelert, Kirali i Lukač.

U termalnim vodama uživaju i nilski konji 

Interesantno je da u zoološkom vrtu u Budimpešti čak i nilski konji plivaju u termalnoj vodi, i to zato što postoji ona koja je po sastavu najsličnija vodi iz Nila, pa samim tim ove simpatične divlje životinje dobijaju nešto što je najsličnije njihovom prirodnom staništu. 

#3 U Budimpešti se nalazi najveća sinagoga u Evropi 

Svi posetioci Budimpešte zapaze impozantnu građevinu u Dohanji ulici, koja predstavlja sinagogu. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da je reč o singagi koja je najveća u Evropi, i druga po veličini na svetu. 

Njenu fascinatnu spoljašnjost i isto tako tajanstvenu unutrašnjost radili su kombinacijom mavarskog, romanskog i vizantijskog stila, sa primesama gotskog stila. 

#4 Jedan od najstarijih metroa nalazi se u Budimpešti 

Metro koji se nalazi u Budimpešti otvoren je 1896. godine što ga čini najstarijim metroom u kontinentalnoj Evropi. Mađari su se vozili podzemnom železnicom samo nekoliko godina nakon Engleza u Londonu. 

Ova metro linija nalazi se u samom srcu grada, i povezuje ulicu Andraši sa centrom Budimpešte, prolazeći ispod gradske Opere, i drugih atrakcija kao i kafića i restorana u Budimpešti.

#5 Budimpešta ima najveći geotermalni sistem pećina 

Budimpešta leži na oko 200 podzemnih prostorija, što je čini gradom sa najvećim geotermalnim sistemom pećina. Na budimskoj strani grada, u podnožju brda nalaze se dve najpoznatije i ujedno najposećenije pećine Semlo i Palvelđi. 

Pećina Palvelđi duga 7 kilometara, predstavlja najdužu pećinu mađarske prestonice, a interesantno je što unutar nje postoji lavirint na više nivoa što garantuje uzbudljivu šetnju, tokom koje se možete diviti njenoj unutrašnjosti.

Pećina Semlo je znatno manje zahtevna za šetnju, a prednost je što je prilagođena osobama u invalidskim kolicima. Unutrašnjost pećine obiluje mineralima i kristalima koji obrazuju različite svetlucave cvetne formacije, te ne treba da čudi što ovu pećinu nazivaju još i podzemi cvetni vrt.

Podzemlje Budimpešte kao nepresušan izvor otkrivanja

Ako ste zainteresovani da zaronite u dubine termalnih izvora, pripremite se za ronjenje u pećini Janoš Molnar. Nezaobilazan je Dvorski lavirint, koji je nekada bio sklonište, pa čak i zatvor, u kome je navodno boravio i Vlad Cepeš. 

Podzemlje mađarske prestonice vam nudi i obilazak nekadašnje Bolnice u steni,  koja je sada muzej, kao i pećine Svetog Ivana, tačnije Crkva u pećini ( u steni).

#6 Budimpešta kao “mali Holivud” 

Budimpešta polako postaje nova filmska prestonica, a da li ste znali da Holivud ne bi bio to što jeste da nije bilo Mađara?

Naime, osnivač Paramount Pictures-a je Adolf Zukor, a Vilmoš Frid, koga znamo kao Vilijama Foksa osnivača Fox Film Korporacije, danas poznatije kao 20th Century Fox, a obojica su rodom iz Mađarske. Na ovaj spisak dodaje se i režiser legendarnog filma Kazablanka, Mano Kaminer, takođe iz Mađarske. 

Svoju ulogu na bioskopskom platnu Budimpešta je dobila kroz filmska ostvarenja kao što su Crveni vrabac, Blejd Raner 2049, Robin Hud, Špijun, Inferno, Marsovac, Umri muški 5, Atomska plavuša. 

Tako su ulice Budimpešte u filmovima “imale ulogu” ulica Rima, Pariza, Moskve i Helsinkija. Interesatno je da je u filmu Marskovac šoping mol u Budimpešti poslužio kao naučno-fantastični centar. 

Budimpešta ima i poseban filmski grad, Filmpark Korda, koji se nalazi na tridesetak kilometara od mesta Ećek. 

Za kraj smo izdvojili da vam kažemo da obavezno posetite Budimpeštu u kojoj je 1874. godine rođen Erik Vajs, svima poznatiji kao Hari Hudini, jedinstveni iluzionista. 

Nadamo se da će vas ovaj tekst inspirisati te da ćete iskoristiti prvu priliku da otputujete u Budimpeštu i vidite sve što smo ovde predstavili.  

 

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 01.10.2020. | Modifikovano: 02.10.2020.