Ova četiri slova ne želite na vašoj avio karti kada putujete u SAD

Kada vidite oznaku SSSS na vašoj avio karti prilikom putovanja u SAD, ne teba da pomislite da ste osvojili specijalan tretman u kom ćete uživati, već to znači da ćete mnogo duže vremena provesti u kontroli i pretresanju nego što ste planirali.

SSSS oznaka na avio karti

Kada letite avionom za SAD, ukoliko budete videli pomenutu oznaku SSSS, znajte da vas očekuje još malo maltretiranja i detaljan pretres na aerodromu. Ovo znači da vas je TSA (Agencija za kontrolu saobraćaja) vas je prepoznala kao sumnjivo lice, koje zahteva dodatnu i detaljniju pretragu.

SSSS znači Second Security Screening Selection, što znači da ste izabrani za detaljniju pretragu, koja će vam verovatno oduzeti dodatnih pola sata.

Osim toga, imaćete osećaj neprijatnosti jer ste označeni kao rizična osoba za let, odnosno potencijalni terorista, na šta se obraća puno pažnje kada su u pitanju velike turističke destinacije i metropole. Ovo, pre svega, znači da nećete moći svoju bording kartu da odštampate kod kuće, a prijavu ćete morati da odradite direktno na pultu, gde će vaša dokumenta biti detaljno pregledana. Osim ovoga, deo procesa je i pregled ručnog prtljaga, kao i deteljan pregled samog putnika.

Nasumičan izbor

Usled mnogobrojnih žalbi određenih putnika da uzastopno dobijaju oznaku SSSS, Agencija je objavila da se oznaka često dobija i nasumično, ne želeći da otkrije sve kriterijume za označavanje. Iz Agencije tvrde da je osnovni kriterijum za dobijanje ove oznake taj ukoliko se nalazite na terorističkoj listi. Ostali kriterijumi su ime, pol, kao i to ukoliko plaćate kešom, ili kupujete kartu u jednom smeru.

Na dodatnoj kontroli najčešće završavaju putnici sa arapskim imenima, iako nisu nikakva bezbednosna pretnja.

Ono što ostaje kao najveće pitanje je zašto određeni ljudi koji nisu teroristička pretnja uzastopno dobijaju SSSS oznaku, i zašto su pod dodatnom pratnjom i pretragom države, odnosno, koliko je njihova privatnost više narušena nego privatnost ostalih ljudi. Ukoliko ste nekada imali neprijatnih iskustava poput ovih, slobodno nam pišite, rado ćemo objaviti vaša iskustva na aerodromima.

Autor: Marija Penezić | Objavljeno: 02.10.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.