Put do Istanbula – kilometraža, trajanje puta i putarine

Rešili ste da posetite Istanbul ali želite da organizujete putovanje u sopstvenoj režiji, tako da vi odlučite šta ćete posećivati? Kao najbolju opciju za put do Istanbula odabrali ste vaš automobil? Pre nego što se uputite autom do Istanbula potrebno je da se dobro pripremite za put, a to pre svega znači da se naoružate korisnim informacijama. 

Kako kolima do Istanbula, koliko vremena će vam biti potrebno i kojom rutom treba krenuti? Na ova i na slična pitanja dobićete odgovor u ovom tekstu, na osnovu čega ćete zaključiti da li je vreme da se upustite u ovu avanturu.

Beograd Istanbul km – kilometraža rute koju treba preći 

Aja Sofija u Istanbulu

Većina organizovanih letovanja u Turskoj podrazumeva avio prevoz, međutim za određena se organizuje i autobuski put. Ako može autobusom do Turske zašto ne bi moglo i autom do Istanbula? Ako ste spremni za ovakvu avanturu ona će zasigurno biti izvodljiva. Pitanje koje se prvo nameće jeste koliko kilometara treba preći, odnosno koliko iznosi ruta Beograd Istanbul km?

Kilometraža za put do Istanbula iz Beograda iznosi oko 952 km, što dalje znači da je za relaciju Beograd Istanbul vreme putovanja oko 10 sati vožnje u zavisnosti od toga kojom brzinom putujete i od kapaciteta vašeg četvorotočkaša. 

Ako uporedimo ovu kilometražu sa onom za put do Grčke, odnosno nekih destinacija u ovoj državi, videćemo da brojka nije toliko različita, te je put i više nego izvodljiv.  Kada je reč o relaciji Beograd Istanbul udaljenost je sasvim prihvatljiva za vožnju sa 2 do 3 veće pauze, u zavisnosti od toga da li vozi jedan vozač ili se menjate. 

Najbolja ruta kojom se ide kolima do Istanbula 

Kako biste prešli relaciju Beograd Istanbul kolima potrebno je da prođete kroz Bugarsku. Do tamo ćete stići tako što ćete iz Beograda krenuti ka Nišu. Iz Niša dalje skrećete ka Pirotu i Dimitrovgradu odakle ćete se uputiti ka graničnom prelazu Gradina. Nakon što uđete u Bugarsku potrebno je da kupite vinjetu kako biste mogli da vozite kroz zemlju. 

Vinjetu možete kupiti već na prvoj pumpi nakon granice. Vinjeta se ranije lepila na staklo, dok je danas elektronska pa će vam trebati samo račun koji dobijete. Nastavljate putem za Sofiju, ali ćete koristiti obilaznicu oko grada, kako ne biste gubili vreme na vožnju kroz grad.

Obilaznica oko Sofije će vas od puta E80 odvesti na put A1 kojim ćete nastaviti. Na ulazu u Sofiju budite izuzetno oprezni da ne pogrešite traku i ne odete u grad, osim ako vam nije namera da put do Istanbula dodatno obogatite.

Potrebno je da pratite znak za Svilengrad i da nastavite u pravcu u kom ovaj znak pokazuje. Upravo ćete kod  mesta Svilengrad preći u Tursku. Doći ćete do mesta Edirne odakle se uključujete na autoput ka Istanbulu. Oznaka puta je O3 (E80) – Edirne Istanbul.

Kada dođete u neposrednu blizinu Istanbula kako biste ušli u grad moraćete da pređete most i nakon toga započnete istraživanje vaše ciljne destinacije. 

Navigacija u automobilu

Putarina, vinjeta i cene goriva za putovanje na relaciji Beograd Istanbul

Kako biste stigli autom do Istanbula većinski deo rute kojom ćete voziti čini autoput, čije se korišćenje u svakoj državi naplaćuje. Dok se u Srbiji i Turskoj plaćaju putarine, u Bugarskoj se plaća vinjeta. Evo kako funkcionišu plaćanja i na šta treba da obratite pažnju.

Vinjeta u Bugarskoj 

Vinjetu za put kroz Bugarsku možete kupiti na granici, ali i na pumpi nakon granice. Prodaja se vrši na šalteru, gde je potrebno da platite u levima, ili na automatu gde možete platiti karticom. Na aparatu postoji i srpski jezik pa nećete imati problema sa korišćenjem istog. 

Cena vinjete za 7 dana iznosi 8 evra. Kao što smo već rekli, kada platite vinjetu dobićete račun koji treba da sačuvate kao dokaz da ste uplatili.

Kolima do Istanbula – putarine u Turskoj 

U Turskoj je česta upotreba elektronskog plaćanja putarina putem HGS sistema, koji je potrebno nabaviti u zemlji i onda voziti putevima do željene lokacije. U proseku oko 30 evra ćete potrošiti u oba pravca korišćenjem ovog sistema. 

Ipak, neki ipak savetuju tradicionalan način plaćanja, karakterišući ovaj sistem kao nedovoljno pouzdan. Ako se odlučite da plaćate ovako, onda treba da znate da je za autoput O3 Edirne -Istanbul putarina u jednom pravcu iznosi 8,50 turskih lira.

Cene goriva kroz Bugarsku i Tursku 

Kada je u pitanju cena goriva u Bugarskoj cene su manje nego u Srbiji. Te ako ste pola rezervoara istrošili do Bugarske, možete zastati i ovde ga napuniti. Na prve dve pumpe nakon granice cene goriva se ovako kreću: 

  • BMB – 1,16 e
  • Dizel – 1,21 e
  • TNG – 0,51 e

Ono što će mnoge iznenaditi jeste da ćete još jeftinije gorivo pronaći u Turskoj. Već na prvoj pumpi nakon što pređete granicu i uputite se na svoj put do Istanbula, cene goriva na koje ćete naići se kreću ovako:

  • BMB – 1,08 e
  • Dizel – 0,91 e
  • TNG – 0, 53 e

Šta da očekujete na graničnim prelazima? 

Pre nego što se zaputite kolima do Istanbula, bilo bi dobro da znate određene informacije oko procedure koja vas čeka na turskoj granici. Pre svega, kako biste ušli u zemlju od potrebnih dokumenata osim pasoša i vozačkih isprava biće vam potreban i zeleni karton. 

Zeleni karton se vadi u osiguravajućoj kući vašeg automobila pre puta i u zemlju se ulazi sa ovim papirom. Za Bugarsku vam nije potreban zeleni karton, ali ćete svakako morati da ga imate kod sebe zbog ulaska u Tursku. 

Panorama Istanbula

Procedura na turskoj granici 

Na turskoj granici prvo dolazite na policijski šalter gde dajte pasoš, a zatim nastavljate do šaltera gde je carina i tu dajete saobraćajnu dozvolu i zeleni karton. Ukoliko ga nemate moraćete da platite granično osiguranje koje se kreće oko 60 evra.

Nakon prolaska šaltera procedura je da će vam carinik pregledati vozilo, a ukoliko bude smatrao da je potreban dodatan pregled mogu vas zadržati. Turske granice su veoma stroge po pitanju birokratije, pa tako ako vozite auto koji nije u vašem vlasništvu, i ako osoba na koju se auto vodi nije sa vama tražiće vam sve potrebne papire i dozvole kako bi vas pustili dalje. 

Nakon što prođete sve procedure, nastavljate da se vozite u pravcu jedinstvenog grada na dva kontitenta i nakon par sati uspešno ćete stići u Istanbul. Ove informacije vam mogu pomoći da se što bolje organizujete, a ključ za izbegavanje odugovlačenja i neplaniranih situacija je upravo dobra organizacija. Zato vam želimo da kreirate svoju rutu uspešno i da ne zaboravite da putujete sigurno! 

Autor: Jelena Bulatović | Objavljeno: 28.04.2020. | Modifikovano: 28.04.2020.