Nega kose na letovanju

Kada dođe vreme godišnjih odmora, većina ljudi krene sa pravljenjem spiska šta je sve potrebno spakovati. Tu se uglavnom prvo proveravaju dokumenta. A šta ćemo sa kosom?

To pitanje nam se obično javi tek posle odmora, kada vidimo da smo mi odmorili, ali je kosa propatila.

 

Ne mora biti tako.

 

U torbama za putovanje nađe se sve i svašta, ali nikako ne smemo izostaviti preparate za negu kose. To se pogotovo odnosi na odmore u primorskim krajevima. Tamo je klima specifična i veliki deo vremena provedemo u slanoj vodi što dodatno može naštetiti kvalitetu kose.

 

Devojka sedi na automobilu

 

Zato u skladu sa destinacijom, poslušajte naše savete i vašoj kosi pružite odgovarajuću negu gde god da se nalazite tokom putovanja.

Obzirom da su tokom letnjih meseci putovanja usmerena na primorske krajeve i negu kose smo usmerili u tom pravcu. Međutim čak i da putujete na planinu  ili u druge gradove, neke od ovih saveta možete slobodno da primenite.

Sprečite isušivanje kose odgovarajućim šamponom

Veliki problem kada je kosa u pitanju jeste njena hidriranost. Kada je zdrava i hidrirana, ona izgleda lepo i sjajno, ali to zahteva odgovarajuću negu.

 

U kućnim uslovima to je lako postići jer znamo kakav nam je kvalitet vode za pranje kose, kakve potrebe ima naša kosa i u skladu sa tim kupujemo preparate. Odlazak na putovanje uglavnom podrazumeva promenu kvaliteta vode i same klime. Vrlo često duži boravak na suncu i u morskoj vodi jako isuši kosu ukoliko je nismo zaštitili na odgovarajući način.

 

Šampon za suvu kosu može biti od ogromne koristi i vratiti kosu vlagu koja joj nedostaje. Zato, spakujte u torbu jedan takav primerak.

 

Birajte prirodne preparate

 

Pre nego što krenete u kupovinu šampona koji ćete poneti na putovanje, malo se informišite. Vi najbolje znate da li će vaša kosa biti puno izložena morskoj soli i sunčevim zracima ili odlazite na destinacije koje neće uticati na kvalitet kose.

 

Gde god da idete, mi vam savetujemo da kupite šampon koji je napravljen isključivo na prirodnoj osnovi. Posebno je ovo važno na  moru, gde će  biti potrebno svakodnevno pranje kose.  Probajte sa prirodnim i blagim šamponom kao što je recimo šampon od koprive ili drugih hranljivih biljaka. Izbegavajte proizvode sa štetnim sastojcima poput boja ili sulfata koji samo dodatno isušuju dlaku.

Izbegavajte fen i peglanje kose

 

Hej! Na odmoru ste, nema potrebe da vam kosa u svakom momentu izgleda besprekorno ravno i da svaka dlaka bude na svom mestu. Nesavršenost je sada sasvim dopuštena. Zato pustite vašu kosu da se suši prirodnim putem. Nema potrebe da se fenirate ili još gore da se peglate. Ako ste vi na odmoru i vaša kosa ima pravo na malo odmora, a šta je bolje za nju od prirodnog načina sušenja na vazduhu.

Pegla za kosu, figaro i slične alatke samo će vam zauzimati dragocen prostor u koferu i neće vam pomoći ni najbolji trikovi za pakovanje.

Pranje kose posle odlaska na plažu

Nakon kupanja u moru, operite kosu

Obavezno, ali obavezno nakon kupanja u moru operite kosu. Znate da je morska voda slana i ta so nikako ne prija kosi. Ona jeste blagodet za mnoge druge stvari, ali za kosu baš i nije. Zato ako znate da više nećete ulaziti u more, idite do najbližeg tuša i isperite so ili to uradite čim stignete u svoj smeštaj. Samo pranje na tušu je ok za prvu pomoć da se skine so, a čim stignete do svog kupatila upotrebite šampon i ostale preparate za negu kose koje ste sa sobom poneli.

Sprej za raščešljavanje

Jedan od aspekata kada je nega kose u pitanju svakako je redovno češljanje.  Na taj način ćete izbeći da se kosa umrsi i da je zatim dodatno iskrzate kada dođe red na češljanje.

 

Za ovu aktivnost možete koristiti sprejeve za raščešljavanje koji zaista deluju odlično na kosu. Nakon nanošenja spreja, videćete koliko je lakše očešljati kosu i koliko je mekša i lepša kako na dodir tako i na izgled. Ne zaboravite da ovaj proizvod obavezno nađe mesto u koferu za putovanje.

Čuvajte kosu od UV zraka

Pretpostavimo da putujete na more. To podrazumeva duži boravak na suncu i samim tim izloženost UV zračenju. Osim što treba zaštititi kožu, poželjno je da to uradite i sa kosom. Na tržištu ima preparata koji pružaju dodatnu zaštitu kosi od UV zračenja, pa nije na odmet da se pozabavite i ovim aspektom. Vaša kosa će vam biti  zahvalna i lepa kada se vratite u realan život i svakodnevnim obavezama.

 

Pojačajte negu pre odlaska na plažu

Još jedan trik koji iskusne žene koriste na putovanjima jeste preventivna nega kose. To nije zvaničan termin već smo ga mi tako nazvali.

 

Šta znači preventivna nega? To znači da kosi pružate negu, a samim tim i zaštitiu pre samog odlaska na plažu. To se može uraditi uz pomoć maski za kosu koje možete kupiti gotove, a neretko se koriste i prirodne metode poput kokosovog ulja.

Dakle kada se spremate za plažu, nanesite masku ili ulje na kosu i vašoj kosi pružite zaštitiu i hidrataciju tokom celog dana. Kosu pokupite tokom celodnevnih aktivnosti, a kada dođe vreme da je operate, maska ili ulje će učiniti da ona bude sjajna i meka na dodir. Tako će vaša kosa odmah biti spremna za večernji izlazak.

 

Jednostavne frizure

Ukoliko ste jedna od žena koja želi da joj kosa uvek ima frizuru i za to postoje trikovi koji neće dodatno oštetiti kosu. Tako recimo možete isplesti pletenice tokom dnevnih aktivnosti, koje će doprineti tome da kosa bude talasasta i bujna u večernjim satima kada pletenice raspletete. Budite slobodne kada je frizura na odmoru u pitanju. To je vreme koje služi za uživanje i odmor i nema potrebe da se opterećujete. Dovoljno je  samo da vodite računa o nezi kose.

 

Planiranje putovanja je uzbudljivo. Ipak, često se ispostavi da naizgled nebitne stvari jako puno znače. Zato, ako ne želite dramatično šišanje nakon letovanja, jer se kosa pretvorila u slamu – povedite računa o njoj i neka adekvatna kozmetika za negu kose bude na spisku.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 18.07.2022. | Modifikovano: 18.07.2022.