Nekoliko saveta uz koje ćete sebi olakšati putovanje avionom

Sigurno ste se često susreli sa stresom kada planirate putovanje avionom. Bez obzira da li putujete zbog posla ili odmora, dugi letovi i neizvesnost oko prtljaga i odlaska na aerodrom mogu predstavljati veliki izazov.

Međutim, postoji nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se pripremite za putovanje i olakšate sebi ovaj period. U nastavku pročitajte nekoliko saveta uz koje ćete sebi olakšati putovanje avionom.

#1 Dođite na aerodrom na vreme

Jedna od najvažnijih stvari koje treba imati na umu prilikom putovanja avionom jeste dolazak na aerodrom na vreme. Ovo može zvučati očigledno, ali je vrlo važno. Predaja prtljaga, prijava na let, gužva na pasoškoj kontroli i udaljen gejt – ovo su sve faktori koji mogu da utiču na to da zakasnite na svoj let.

Ako kasnite, ne samo da ćete propustiti let, već ćete biti izloženi dodatnom finansijskom izdatku za kupovinu nove karte, a da ne pričamo o tome da ćete izgubiti dan ili dva na svom putovanju.

Stoga, kako biste bili sigurni da ćete izbeći kašnjenje, važno je da se dobro organizujete i da stignete na aerodrom barem dva sata pre planiranog leta.

Jedan od načina na koji možete da se osigurate da stignete na aerodrom na vreme jeste da koristite usluge taksi prevoza do aerodroma. Ukoliko vaš avion poleće sa aerodroma Nikola Tesla, možete rezervisati prevoz do aerodroma uz Pink taxi, koji vam može pomoći da se udobno, efikasno i bez kašnjenja transportujete do aerodroma.

#2 Rezervišite svoje sedište unapred

Kada putujete avionom, možete unapred rezervisati svoje sedište i upravljati prtljagom. Ovo može biti veoma korisno ako želite da imate veći komfor tokom leta ili ako želite da izbegnete nepotrebno čekanje u redu. Takođe, ukoliko imate omiljeno mesto u avionu, ili želite da budete sigurni da ćete sedeti pored prozora, rezervisanjem sedišta unapred ćete osigurati svoje mesto. Ova pogodnost moguća je uz određenu novačanu naknadu, u zavisnosti od vaše aviokompanije, a može se kooristiti na većini letova, što će vam uštedeti dragoceno vreme na aerodromu.

#3 Pakujte se pametno – šta sve poneti na put?

Pakovanje pred putovanje avionom može biti stresno, ali ako ga dobro organizujete, može biti i veoma korisno. Preporučuje se da napravite spisak stvari koje su vam potrebne na putovanju, kako biste sebi olakšali pakovanje i izbegli zaboravljanje važnih stvari.

Takođe, važno je da pažljivo birate šta ćete poneti sa sobom. Ne zaboravite da se pridržavate pravila o veličini i težini prtljaga koje određuje vaša aviokompanija, kako ne biste morali da plaćate dodatne troškove za prekomernu težinu ili veličinu prtljaga.

U zavisnosti od avio karte koju ste kupili, dozvoljeni prtljag i njegova težina mogu vartirati. Najpovoljnije karte sa sobom nose mogućnost isključivo ručnog prtljaga, dok one karte srednje vrednosti dozvoljavaju i kofer određene kilaže, obično oko 20 kg.

Obavezno proverite pravila vezana za prenos tečnosti i ostalih predmeta u ručnom prtljagu, a takođe se pobrinite da ste pripremili sva dokumenta i kartice potrebne za putovanje.

#4 Nosite prikladnu odeću za put – kako se obući za avion?

Kada putujete avionom, važno je da nosite prikladnu odeću koja će vam biti udobna tokom celog leta. Preporučuje se da nosite slojevitu odeću, kako biste se lako mogli prilagoditi temperaturi u avionu – skinete ako vam je vruće ili obučete ako vam je hladno.

Takođe, birajte odeću koja nije previše tesna ili neudobna za duži boravak u avionu. Iako želite da se lepo obučete, vodite računa da vam ta odeća ne oteža putovanje i učini ga neudobnim. Široka odeća, od prijatnog materijala pravi je izbor za avion -na taj način ćete se osećati opuštenije i udobnije tokom leta.

#5 Vodite računa o hrani i piću pred let

Kofein i alkohol mogu dehidrirati vaše telo i izazvati stres i napetost tokom leta. Umesto toga, pokušajte da pijete vodu i druge bezalkoholne napitke tokom leta kako biste ostali hidrirani i opušteni. Takođe, izbegavajte teške obroke neposredno pre leta i umesto toga izaberite hranu koja je lagana i zdrava. Takođe, uz sebe uvek imajte pakovanje žvaka, ukoliko imate problem sa pritiskom u ušima prilikom poletanja i sletanja.

#6 Iskoristite vreme tokom leta

Putovanje avionom može biti prilika da se odmorite i opustite. Iskoristite vreme tokom leta da pročitate časopis ili knjigu, odgledate film, slušate muziku ili spavate. Takođe, možete koristiti vreme tokom leta da planirate svoje aktivnosti u gradu u koji putujete ili da radite na poslu ako je to potrebno.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan te da ćete poslušati naše savete i ove godine otići na putovanje bez stresa. Želimo vam srećan put!

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 23.03.2023. | Modifikovano: 23.03.2023.