Seoce u kom se vrata ne zaključavaju jer ih ni nema

Da li biste voleli da posetite seoce koje ne da ne zaključava vrata kada odlazi na spavanje, nego čak ni nema vrata na svojim kućicama. Verovali ili ne ovakva mesta još uvek postoje ponegde na svetu, a jedno od njih je i seoce Shani Shingnapur u Indiji, koje privlači preko 40000 turista svakoga dana, kako zbog ove činjenice tako i zbog poznate legende o ovom mestu, a zbog koje su vrata zapravo i nestala.

Da li ste uopšte mogli da pretpostavite da postoji neko mesto u kom nema potrebe da zaključate vrata svoje kuće, ili još „luđe“ vrata prodavnice. Upravo to se događa u seocetu Šani Šignapur u indijskoj državi Maharashtra čiji meštani nikada ne zatvaraju vrata za sobom jer vrata i ne postoje zahvaljujući legendi o ovom mestu o kojoj ćemo reći koju. Uprkos tome turisti se osećaju potpuno sigurno i njihova iskustva su najpozitivinija moguća. Jako prija znati da možete otići negde gde biste se osetili potpuno sigurno na putovanju, ipak retke su ovako bezbedne destinacije.

Ovo je legenda stara 300 godina zbog koje su skinuta vrata sela

Ovo mesto je veoma interesantno turistima i onima koji veruju u čuda, pošto je ideja o bezbednom selu i mestu bez vrata potekla iz legende stare više od 300 godina. Naime, legenda kaže da je nakon ogromnih količina kiše i velikih poplava, velika kamena stena završila na obali reke Panasnala, koja je prethodno poplavila selo. Kada su meštani dotakli ovu ogromnu kamenu stenu štapom iz nje je potekla krv.

Nakon ovog čudnovatog događaja, poglavici sela se u snovima javila Shani, koja mu je poručila da je kamen njegov lični zaštitnik i naredila je da bi ga trebalo saačuvati u selu, gde će večno počivati ali uz jednu obaveznu stavku. Kamen ne sme biti ograđen i ne smeju mu se ograničavati moći kako bi mogao da čuva i nadgleda selo. Tako je kamen postavljen u centar sela okružen zgradama i indijskim hramovima. Sama Shani je rekla da će od sad na dalje čuvati ovo mesto, nakon čega su meštani ovog seoceta u Indiji skinuli sva svoja vrata i poštovali tradiciju sve do danas.

Koliko meštani poštuju svoju tradiciju i legendu govori i to da u selu ne postoje vrata ni na toaletima već tanka zavesa, zatim se samo ponekad na ulaz u prodavnicu stavi jedna ili dve daske kako bi sprečile pse i druge životinje da uđu, pa čak se tradicija poštuje do te mere da i novo otvorene banke stavljaju staklena vrata bez ikakvih vidljivih brava kako bi ispoštovali tradiciju sela.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.