Šta sve treba poneti na kampovanje?

Odlučili ste se da odete na kampovanje – beg od gužve i savremenog života i kratko iskustvo divljine. Osmišljavate gde biste otišli, šta će vam sve biti potrebno i čini vam se da će sve proći u najboljem redu, jer imate neki unapred pripremljen plan.

Medjutim, koliko početnicima toliko i ljudima iskusnim u kampovanju može se desiti da ne ponesu neki predmet koji im često ume biti neophodan za kampovanje. Kako vam uživanje u boravku u prirodi ne bi propalo ili bilo otežano pogledajte spisak svih stvari koje su potrebne kako bi kampovanje proteklo što udobnije.

Šator za kampovanje

Kvalitetan ranac – osnova za praktično pakovanje

Velike su šanse da već imate neki svoj ranac. Većinom su to rančevi za svakodnevnu upotrebu, manjih kapaciteta. Odredjeni sportski rančevi kao reklamni materijal služe firmama da poklanjaju svojim zaposlenima i poslovnim saradnicima, pa ukoliko su oni dovoljno praktični da vam stane sve navedeno za kampovanje, mogu biti dobro rešenje. Uvek postoji mogućnost kupovine pravog planinarskog ranca, ali u većini situacija će neki većeg kapaciteta koji već imate biti sasvim dovoljan ako ispunjava ova tri uslova:

 • dovoljna izdržljivost
 • pametan dizajn
 • prilagodjen vašim dimenzijama

Samim tim, treba izabrati ranac koji će moći da izdrži različite vremenske uslove i težinu tereta, a koji je po dizajnu dovoljno praktičan za vaše potrebe i jednostavno pakovanje. Ako vas pomisao na pakovanje svih potrebnih stari već čini nervoznim, predlažemo da pročitate kako da organizujete lakše pakovanje u ranac za laptop.

Šator i oprema za spavanje – glavni predmeti za spavanje u prirodi

Najbitniji segment svakog kampovanja je svakako šator. Zato je bitno izabrati onaj koji će biti prostran za sve osobe koje budu spavale u njemu, vodootporan i koji ima dobru ventilaciju. Posebno obratite pažnju na njegovu težinu, s obzirom da ćete ga verovatno neko vreme nositi na ledjima, iznad ranca. Ukoliko ste u kampovanju početnik, pre odlaska na kampovanje se možete informisati o tome kako i gde postaviti šator. Obavezno ponesite i rezervne kočiće ukoliko se neki zagubi.

Unutar njega biće vam potrebni: podloga bez naduvavanja ili podloga na naduvavanje (poželjna i pumpa za nju), vreća za spavanje i odgovarajući jastuk. Pri izboru vreće i ostale opreme za spavanje, najbitnija stavka je temperatura.

Od toga koje je godišnje doba u pitanju, kao i da li kampujete na planini, moru ili nekom umerenijem podneblju, zavisi kakva vam je vreća potrebna. Generalno, pravilo je da su vreće koje više prate liniju tela, poznate kao ‘mumija vreće’, toplije – pošto je unutrašnji prostor manji i toplota više ostaje u vreći. Kada se ispod vreća koriste podloge za spavanje bez naduvavanja, koje su tanje od dušeka, obično se stavljaju dve podloge zbog veće udobnosti.

Kuhinja na otvorenom – praktično i prenosivo

Ako na kampovanju ostajete više od jednog dana, osim hrane koju ćete obavezno poneti, biće vam potrebna i odredjena oprema za kuvanje na otvorenom. Prvo pravilo vezano za hranu na kampovanju je da mora biti zapakovana u hermetičke posude ili priručni frižider, kako njen miris ne bi privlačio životinje, a iz istog razloga sudovi se odmah posle korišćenja peru. Najbolje je poneti jednostavnu hranu koju ćete lako moći da spremite u kampu, a takodje pre odlaska proverite i da li ste poneli dovoljno vode.

Oprema za kuvanje podrazumeva kartonske ili druge lagane tanjire i čaše, lagani aluminijumski tiganj ili šerpu, rešo na plin ili alkoholnu peć, pribor od metala. Ukoliko imate dovoljno mesta za nošenje, možete poneti kamperski sto i stolice.

Da biste imali pravi doživljaj kampovanja, potrebno je zapaliti vatru. Radi bezbednosti, mora se izabrati mesto bez niskog granja ili žbunja za paljenje, dovoljno daleko od šatora i ostalih delova kampa, a onda je ne ostavljati bez nadzora. Ne zaboravite šibice ili upaljač.

Odeća za kampovanje

Lična oprema – sredstva za higijenu, odeća i obuća

Iako se na kampovanju podrazumeva da će higijena biti u drugom planu, važno je da budete pripremljeni na različite uslove kako biste se kasnije lakše prilagodili njima. U odnosu na lične potrebe, dobro je poneti: četkicu za zube i pastu, sapun koji ne peni mnogo (kako bi se lakše isprao), peškir, gel za dezinfekciju ruku, toalet papir i vlažne maramice. Računajte i na dodatnu vodu koja će biti potrebna za higijenu. Bitno je napomenuti da ne smete nositi ništa što ima jak miris.

Glavne karakteristike na koje treba obratiti pažnju kada se bira odeće i obuća za kampovanje su količina odeće i izdržljivost. Samim tim, treba spakovati po dva para različite odeće i obuće za menjanje, kao i čarape za svaki dan i jedne dodatne u kojima ćete spavati. Za spavanje je preporučljiva tanka pidžama, a ostatak odeće mora biti prilagodjen vremenskim uslovima i planiranim aktivnostima.

Poseban vid kampovanja koji podrazumeva veći komfor, a samim tim i nošenje više stvari za ličnu upotrebu je glamping, na koji se odlučuje sve više mladih koji žele da provedu vreme u prirodi, ali i da ostanu u kontaktu sa urbanim životom. Ova vrsta ‘udobnog kampovanja’ svoju popularnost je stekla na društvenim mrežama, gde su digitalni nomadi koji se bave kreiranjem sadržaja u svrhu marketinga ili promocije turističke ponude boravka u prirodi, pokazali drugima da je moguće kampovati i u drugačijim uslovima.

Alati i dodatna oprema – korisno je imati

Pored pomenute opreme, zgodno bi bilo poneti i dodatnu, kako biste se lakše snašli u prirodi. Navešćemo najvažnije alatke i dodatnu opremu medju njima:

 1. Sekira za kampovanje – koja će vam omogućiti lakše cepanje drva
 2. Dobar nož ili džepni perorez – koji će biti multifunkcionalan
 3. Rasklopivi ašov – kako biste okopali kanal za slivanje vode oko šatora
 4. Baterijska lampa (i rezervne baterije) ili fenjer za kampovanje
 5. Mapa i kompas
 6. Parakord – višenamenski kanap
 7. Prva pomoć i ćebe za preživljavanje – obavezna oprema za hitne slučajeve
 8. Repelent protiv komaraca i ostalih insekata
 9. Krema za sunce
 10. Cerada za zemlju

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 01.12.2022. | Modifikovano: 29.10.2023.