Notre Dame Pariz – Sve o najpoznatijoj gotičkoj katedrali

Veličanstvena građevina kao što je Notre Dame Pariz čini još atraktivnijom destinacijom za turiste! Katedrale su privačne posetiocima jer nas podsećaju na zamke iz bajki, kako zbog njihove izvanredne arhitekture, tako i zbog magije koja se krije unutar njihovih zidina.

Notre Dame odlikuje se specifičnom arhitekturom sa tipičnim gotičkim elementima, visokim stubovima i šiljatim tornjevima, a u svojoj unutrašnjosti krije brojna umetnička dela.

Zašto je Notre Dame katedrala simbol ne samo Francuske već čitavog Hrišćanskog sveta i kako da konačno ušetate u zamak iz snova, otkrivamo u nastavku teksta.

Notre Dame pored reke

Notre Dame obilazak – korisne informacije za turiste

Kada obići Notre Dame?

Što ranije krenete u obilazak Pariza, to bolje. Jutro je jedino doba dana kada nema (puno) turista. Možete započeti turu od Jelisejskih polja, najšire avenije grada svetlosti i najlepše avenije sveta. Baš kada se dan budi, na Jelisejskim poljima pije se prvi jutarnji espreso i doručkuje kroasan.

Ovo doba dana je ujedno i najbolji period da se obiđe katedrala Notr Dam. Ukoliko poranite, veće su šanse da ćete napraviti bolje fotografije ispred katedrale, jer je u to doba dana posećuje manje ljudi.

Što se tiče same posete katedrali, u nju je moguće ući svakim danom od 8h ujutru do 18:45h popodne. Kada god odlučite da krenete u obilazak grada, za posetu katedrale imate gotovo čitav dan.

Gde se nalazi katedrala Notre Dame?

Poznata katedrala nalazi se u srcu Pariza, na Gradskom ostrvu pored reke Sene.
Ulica je 6 place du Parvis Notre Dame, 4e.

Koliko košta obilazak Notr Dama?

Čim je značaj neke građevine veći, mi sa tim automatski povezujemo veću cenu obilaska iste. Ipak, obilazak ove katedrale je besplatan!

Istorija najpoznatije gotičke katedrale sveta

Notre Dame je katedrala posvećena Bogorodici Mariji. Gradnja katedrale Notre Dame u Parizu započeta je 1163. za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek delo gotičke umetnosti

Zašto je prva gotička katedrala sagrađena u Sen Deniu, a ne direktno u glavnom gradu Parizu? Treba napomenuti da se Pariz tek u drugoj polovini 12. veka nametnuo kao glavni grad, dok je u prvoj polovini Sen Deni bio značajniji

Tek kad se uticaj vlasti dinastije Kapeta znatno proširio, moć se koncentrisala u sadašnjem glavnom gradu. Katedrala Notr Dam je snažan simbol Katoličke crkve u Francuskoj ali i celokupnog francuskog društva.

Bila je mesto brojnih značanijh događaja francuske istorije. Tokom srednjeg veka bila je župna crkva, te je 1239. godine u nju pristigla relikvija koja se prema tradiciji smatra Hristovom trnovom krunom.

Godine 1804, uz prisustvo pape Pija VII u katedrali je krunisan Napoleon. Nakon što je 1944. godine Pariz oslobođen od nemačke okupacije, pod svodovima katedrale pevala se himna Magnifikat, a 1970. u njoj su se odvili pogrebni obredi francuskog predsednika De Gala. 

Vekovima je katedrala, koja ima status papinske bazilike, bila jedna od najvećih građevina zapadne civilizacije. Pretpostavlja se da je na mestu današnje katedrale na početku hrišćanstva, kao priznate vere s početka 4. veka postojao rimsko-galski hram posvećen bogu Jupiteru, o čemu svedoči “Neutešni stub” iskopan 1711. godine. 

Hram je potom zamenjen velikom ranohrišćanskom bazilikom posvećenom Svetom Stepanu, ali nije poznato da li je bazilika podignuta krajem 4. veka, a zatim arhitektonski preoblikovana, ili je sagrađena tokom 7. veka uz primenu starijih arhitekturnih elemenata. 

Bila je inspiracija brojnim umetničkim delima među kojima je i knjiga Viktora Igoa Zvonar crkve Notre Dame. Od početka 21. veka katedralu godišnje posećuje oko 14 miliona turista i hodočasnika, što je čini jednom od najposećenijih građevina u celoj Evropi. Godine 2013. katedrala je slavila svoj 850. rođendan.

katedrala notr dam u parizu

Katedrala Notr Dam – savršeno uravnotežena arhitektura

Nakon revolucionarnih nemira, na katedrali su preduzeti često osporavani poduhvati koje je vodio arhitekta Ežen Viole le Dik . Tim povodom su u strukturu katedrale utkani novi elementi i motivi. Ovi arhitektonski podvizi su razlog zašto umetnički stil katedrale nije jedinstven, iako preovlađuju elementi klasične gotike. 

Notre Dame katedrala isprva je bila duga 70 m, što je više od polovine dužine današnje katedrale. Pročelja oko 36 m širine, nalazila su se četrdesetak metara zapadnije od današnjeg. Detaljna obnova katedrale izvršena je u periodu od 1845. do 1864. godine, a Ežen Viole le Dik nadgledao je radove. 

Notredame smatra se jednom od najranijih građevina sa spoljnim letećim lukovima. Izgrađeni su oko glave katedrale kako bi pružili podršku tankim zidovima koji su sagrađeni tako da crkva ima veće prozore. Ipak, i dalje se vodi debata o tome da li je Notredam zaista prva katedrala koja se odlikovala letećim lukovima.

Danas, ovu impozantnu građevinu, dugu 130 m, široku 48 m, a visoku 36 m krase impresivni vitraži i visoki stubovi, koji je sa svih strana okružuju, pružaju joj potporu i nose glavni deo konstrukcije. 

Tri portala na glavnom ulazu katedrale dekorisana su neobičnom kamenom plastikom, dok je deo zapadnog pročelja teško oštećen za vreme Francuske revolucije. Uprkos tome, katedrala se u građevinskom smislu ističe savršenom uravnoteženošću arhitektonskih elemenata.

U skladu sa tim, na prvi pogled, dve kule Notr Dama izgledaju identično, te se još zovu i “Bliznakinje”. Ipak, severni toranj je nešto viši od južnog, što nipošto ne predstavlja prepreku panoramskom pogledu na Pariz. Dve rozete koje se nalaze na krajevima transepta najveće su rozete u Evropi. 

hol katedrale notre dame

Notr Dam katedrala – blago koje krije unutrašnjost

Unutrašnjost katedrale je bogato dekorisana skulpturama, nadgrobnim spomenicima i crkvenim mobilijarom. Ono što daje ovom svetom mestu posebnu dozu mističnosti jeste svetlost u raznim bojama koja u nju prodire kroz vitraže. U riznici katedrale čuvaju se brojni i vredni umetnički artefakti, iz različitih istorijskih perioda Evropske umetnosti. 

Francuska revolucija ostavila je značajne posledice na Francusku, pa tako i na Notredam. U tom periodu, značajan broj religijskih slika i skulptura bio je uništen ili znatno oštećen.

Arheološka kripta katedrale nastala je 1965. godine kako bi se u njenom prostoru zaštitio niz istorijskih iskopina, od najranijih naselja u Parizu pa sve do današnjih dana, Posebno je interesantno što su oni otkriveni slučajno tokom građevinskih radova na katedraili. Kripta, kojom upravlja muzej Karnavalet ima stalnu postavku

Orgulje u katedrali Notre Dame ujedno su i najveće orgulje u celoj Francuskoj. Sastoje se od 8.000 cevi, a neke potiču čak iz 18. veka. Osim toga, postoji i pet klavijatura. Na orguljama su postojala oštećenja iz doba revolucije, kada je odstranjen i simbol cveta ljiljana. Ipak, 2013. godine dolazi do obnove, u znak obeležavanja 850. godišnjice katedrale.

Zanimljivosti o katedrali Notre Dame

Ukoliko posećujete Pariz Notre Dame će se sigurno naći na vašem spisku lokacija za obilazak. Pored značajnih istorijskih činjenica, treba istaći i nekoliko zanimljivosti koje se vezuju za ovu građevinu!

#1 Notre Dame izgoreo u požaru 

Ceo svet je ostao u šoku kada je pred našim očima gorela riznica istorije. Ipak, katedrala Notredam preživela je tu istorijsku nesreću i uspela da sačuva neke od najvrednijih umetnina koje stanuju u njenoj unutrašnjosti. Većina država pružila je novčanu pomoć ne bi li se sačuvao ovaj duhovni centar.

#2 Notre Dame posećeniji od Ajfelove kule

Osim što je Notredam bio najveća građevina dok nije podignut Ajfelov toranj, danas je čak i posećeniji! Godišnje, katedralu poseti više od 13 miliona ljudi, odnosno 30.000 ljudi dnevno. To je dva puta više nego što godišnje poseti Ajfelovu kulu.

#3 Paganski grad leži ispod katedrale

Malo je građevina koje su popularne kao katedrala Notr Dam. Istorija nas je više puta uverila da sve važne, poznate i arhaične građevine kriju puno tajni. Prostor na kojem se sada nalazi Notredam nekada je bio galorimski grad Lutecija, te je moguće je da je katedrala izgrađena na ostacima paganskog hrama.

#4 Kipovi čudovišta predstavljaju moderni dodatak

Najpoznatije fotografije Notr Dama nastaju iz perspektive grotesnih statua. Ipak, malo je poznato da ove statue nisu bile tu do 19. veka. Dodate su između 1843. i 1864. godine tokom radikalne restauracije.

#5 Istopljena zvona Notr Dama 

Svih 20 zvona, osim ogromnog zvona po imenu Emanuel, uklonjeno je i istopljeno kako bi se napravili topovi. Zvona su zamenjena u 19. veku, ali nisu se mogla pohvaliti elegancijom koju su posedovale starije verzije, jer su ravila su više disonantne buke prilikom zvonjave. Najzad, 2013. godine, povraćen je zvuk katedrale iz 17. veka.

#6 Posečeno 20 hektara šume zbog Notr Dama

Unutrašnji deo krova katedrale nosi nadimak „Šuma“ jer je napravljen od hrastovine koja je posečena između 1160. i 1170. godine. Svaka greda napravljena je od pojedinačnog stabla.

Katedrala Notr Dam u Parizu opravdava status simbola najviše vrednosti Francuske. Istorija koju vekovima pažljivo čuva ima dom u savršenom arhitektonskom okruženju. Ne propustite priliku da obiđete ovu veličanstvenu građevinu i upoznate jednu od najvećih atrakcija Francuske.

Autor: Milica Nedeljković | Objavljeno: 06.03.2020. | Modifikovano: 12.03.2020.