Ajfelov toranj – zanimljivosti koje krije pogled sa Ajfelovog tornja

Ajfelov toranj (La Tour Eiffel) se nalazi u Parizu i pravi je simbol glavnog grada Francuske. U slučaju da planirate obilazak Pariza, ova svetski poznata atrakcija je nezaobilazna. A saznaćete i zašto, jer smo vam pripremili tekst u kome ćete pronaći podatke koji govore o tome kolika je visina Ajfelove kule, kakva je njena istorija, potom kakav je pogled sa Ajfelovog tornja, i druge razne zanimljivosti.

Kada pročitate ovaj tekst, bićete u potpunosti spremni da obiđete Ajfelov toranj u Parizu i saznate zašto je ova atrakcija toliko čuvena. 

ajfelova kula u parizu

Ko je izgradio Ajfelov toranj i kada?

Ajfelov toranj, ujedno poznat i pod nazivom Ajfelova kula, sagrađen je 1889. godine. Sama izgradnja kule nije dugo trajala, započeta je 1887. godine, a završena i svečano otvorena 6. maja 1889. godine.

Ajfelov toranj u Parizu dobio je ime po svom tvorcu, inženjeru Gisatvu Ajfelu. Pre izgradnje ove svetski poznate znamenitosti, Ajfel je radio brojne železničke mostove, kao i armaturu za spomenik – Statua slobode.

Međutim, treba reći da Gistav Ajfel nije dizajniro Ajfelovu kulu, već je skice uradio jedan od njegovih zaposlenih, Moris Kolašin

Da li ste znali da je Ajfelov toranj trebalo da se nalazi u Barseloni?

Nakon što je Gistav Ajfel odbacio Kolašinove ideje, smatrajući da to nije dovoljno dobro, počeo je da prodaje ovo remek-delo svoje kompanije.

Prvobitno je ideja bila da se se Ajfelova kula sagradi u Barseloni, međutim španci je nisu hteli. Kao razlog tome su naveli da je nezgrapna i da će narušiti izgled njihovog grada.

Povodom stogodišnjice francuske revolucije, Pariz je organizovao svetsku izložbu 1889. godine. Zbog toga su tragali za monumentalim lukom visokim 300 metera, koji bi poslužio kao kapija tj. ulaz na svetsku izložbu. I tako je Ajfelov toranj odabran, da se izgradi u Parizu, pobedio je više od 100 konkuretntskih projekata

park ispred ajfelove kule

Kolika je visina Ajfelovog tornja?

Neka od pitanja na koje stalno nailazimo – kolika je visina Ajfelovog tornja, da li je stabilan toranj, s obzirom da je visina Ajfelove kule velika, i da li je kula zaista toliko grandiozna? Pa evo da vam otkrijemo podatak o visini Ajfelove kule.

Visina Ajfelovog tornja je 300 metara, a sa postavljenom telvizijskom antenom 324 metra. Kada je sagrađena 31. marta 1889. godine, bila je najviša građevina na svetu narednih 41 godinu. Visinu je prestigla Krajslerova zgrada, sagrađena 1930. godine u Njujorku. 

Visina Ajfelove kule varira tokom godine jer je izgrađena od čelika. S toga leti poraste za oko 17.2 cm, a zimi kada je hladno toranj se skupi i niži je za oko 15cm.

Do samog vrha Ajfelovog tornja ima 1710 stepenika. Kada je otvoren, lift nije postojao, ali danas je on na raspolaganju svim posetiocima.

Kakav je pogled sa Ajfelovog tornja?

Pogled sa Ajfelovog tornja je neverovatno iskustvo koje možete da doživite. Vrh tornja ima pogled na Marsova polja, reku Senu, kao i ceo Pariz. Imaćete osećaj kao da držite ceo Pariz na dlanu. 

Na drugom spratu se nalazi vidikovac, prodavnice, restorani, među kojima je i čuveni restoran Žil Vern sa Mišelinovom zvezdicom. Od drugog sprata do vrha vode stakleni liftovi koji imaju divan pogled na grad.

Na vrhu tornja nalazi se stan koji je nekada pripadao Ajfelu. Apartman je bio opremljen sa stilskim nameštajem i koncertnim klavirom. Ovde su se okupljali mnogi ugledni ljudi, među kojima je bio i Tomas Edison. Danas je ova prostorija pretvorena za turiste u izložbeni deo, gde se pored voštane figure Ajfela, može videti i pogled sa Ajfelovog tornja.

ajfeova kula nocu

Zašto je Ajfelova kula u Parizu atraktivna svim turistima?

Zanimljiva je zbog svoje veličine, pogleda, svetlosne predstave. Pruža neverovatnu atmosferu preko dana jer ćete imate osećaj da je ceo svet na jednom mestu. Dok noću budi u vama romatičnu energiju i čarobane misli.

Svetlosna predstava Ajfelove kule

Svetlosna predstava Ajfelove kule čini ovo remek delo još većom atrakcijom. Ajfelova kula ima 20.000 sijalica, 5.000 sa strane, koje sijaju svako veče. Elektro-inženjer Pjer Bido je projektovao specijalno osvetljenje tornja sa 336 projektora koji formiraju osvetljenje i prave svetlosni šou u trajanju od pet minuta na svaki pun sat. Osvetljenje se smatra umetničkim delom i zaštićeno je autorskim pravima.

Ajfelova kula zanimljivosti – evo šta niste znali o čuvenom tornju

  • Koliko je zapravo Ajfelova kula poznata nam govori činjenica da postoji više od 40 replika širom sveta. Za najpopularniju repliku u Las Vegasu, sigurno znate. Ta verzija je u pola manja od originalne, dok je replika u Tokiju u vernoj veličini.
  • Da li ste znali da je prvobitno bio plan da se Ajfelova kula sruši nakon 20 godina od izgradnje? Struktura nije bila planirana da bude stalna, ali je Pariz odlučio da ipak Ajefelova kula ostane jer je postala značajna kao radiotelevizijska stanica, a ne zbog toga što je prelepa građevina.
  • Ajfelova kula se farba na otprilike svakih sedam do osam godina jer farba štiti kulu od korozije. Šta mislite koliko je samo potrebno farbe za ovoliku građevinu? Oko 60 tona farbe pokriva površinu tornja. Ajfelova kula je menjala boju tokom svoje istorije, od crno-smeđe boje, žuto-oker, pa sve do kestenjasto-smeđe.
  • Parižani uopšte nisu bili oduševljeni gradnjom Ajfelove kule. Potpisivali su razne peticije kako bi izgradnja bila obustavljena, kao razlog su navodili da im nije potrebna to “beskorisno čudovište” u njihovom gradu. Čak i je pisac Gi de Mopasan isticao kako je svakog dana sedeo ispod kule, jer je to bila jedina tačka iz koje nije moga da vidi Ajfelov toranj.
  • Za vreme izgradnje Ajfelove kule poginuo je samo jedan radnik, što je bilo neverovatno za to vreme. Ovaj uspeh je bio takav iz razloga što je Ajfel strogo insistirao da se poštuju i sprovode bezbednosne mere koje je uveo.
ajfelova kula u las vegasu

Kako da stignem do Ajfelovog tornja?

Do tornja imate nekoliko načina da stignete s obzirom da je to glavna tursitička atrakcija, pa je lepo povezana sa svim delovima grada. Možete da uhvatite do tornja metro liniju broj 6, 8, 9, a možete i voz – žuta linija C.

Koje je radno vreme Ajfelove kule?

Ajfelova kula je otvorena za sve posetioce svakog dana od 09:30 do 23:45h, a za posetu stepenicama od 09:30 do 18:30h. U letnjem periodu, od 13. juna do 29. avgusta, zbog većeg broja posetioca Ajfelova kula radi duže, od 09:00 do 00:45h, a za posetu stepenicama od 09:00 do 00:30h.

Koliko košta karta za Ajfelov toranj?

Karte za Ajfelovu toranj možete kupiti onlajn preko njihovog zvaničnog sajta. Time nećete uštedeti novac, ali ćete moći da prođete sve redove i omogućiti sebi da ne čekate mnogo na ulazak. 

Cena karte za Ajfelov toranj

Cena karte zavisi od toga da li želite da se penjete liftom ili stepenicama, i da li želite obilazak prva dva sprata ili celog tornja. 

  • Za obilazak celog tornja liftom: odrasli: 25.90€, od 12 -24 godine: 13€, deca do 12 godina: 6.50€
  • Za obilazak prva dva spata liftom: odrasli: 16.60€, od 12 -24 godine: 8.30€, deca do 12 godina: 4.10€
  • Za obilazak celog stepenicama: odrasli: 19.40€, od 12 -24 godine: 9.80€, deca do 12 godina: 5€
  • Za obilazak prva dva spata stepenicama: odrasli: 10.40€, od 12 -24 godine: 5.20€, deca do 12 godina: 2.60€
  • Besplatan ulaz za decu mlađu od 4 godine.

Ajfelov toranj u Parizu je zanimljiva atrakcija za sve, za porodicu, društvo, ljubavne parove. Kula broji broji čak preko 5.5 miliona posetilaca godišnje. S toga nas ni ne čudi činjenica da je Pariz, zahvaljujući ovoj i mnojim drugim znameitostima spada u top 10 najposećenijih destinacija na svetu. Ne propustite priliku da i sami uživate u njegovim čarima.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 21.02.2020. | Modifikovano: 26.02.2020.