Svi putevi vode u Peking: 4 odlična načina da stignete to glavnog grada Kine

Imajući u vidu da ima istoriju dugu skoro tri veka, Peking je tokom svog postojanja video veliki broj turista. Glavni grad Kine je antička trgovačka ruta, pošto se nalazi na raskršću između Mongolije i Dalekog Istoka i istorijski je bio omiljena destinacija trgovaca, turista i poslovnih ljudi. 

Imajući status „mega grada“, u Peking se ipak i dan danas može stići na nekoliko načina. Neki načini su tradicionalni, ali neki su i super moderni. Ako planirate da posetite Peking, evo nekoliko potencijalnih načina na koji ga možete posetiti, a svaki od njih može biti jednako nezaboravan kao i sama poseta istom. 

Prikaz Pekinga u sumrak
https://unsplash.com/s/photos/beijing


Ultra Brza Pruga

 

Kineska ultra brza mreža pruga (HSR), je trenutno najduža pruga tog tipa na svetu, a proteže se kroz sve glavne gradove ove države i omogućava vozovima da ostvare brzine od preko 350 kilometara na sat. Njihova moderna tehnologija i privlačan dizajn su postali jedna od glavnih grana Kineske ekonomije u poslednjih 15 godina, i ukoliko poželite da putujete kroz Kinu, onda ćete svakako uvideti da je ovo jedan od najboljih načina da stignete do glavnog grada. 

Linija od Guangzhou-a do Pekinga je najduža svetska HSR linija koja se proteže kroz skoro 2.300 kilometara preko granice sa Hong Kong-om i kroz celu Istočnu Kinu, omogućavajući Vam da uživate u prirodi i urbanim krajevima kroz devet sati vožnje.

Karta u drugoj klasi je oko 1.000 Kineskih Jena (125€) i za te pare ćete dobiti udobno sedište koje se rotira za 180 stepeni, te ste uvek u mogućnosti da gledate u pravcu kretanja voza, ukoliko to preferirate. Naravno, uvek možete da uplatite i prvu klasu, ukoliko želite da počastite sebe – dobićete jastuk, odmor za noge i šire sedište uključeno u cenu. 

Još jedna popularna ruta je od Šangaja to Pekinga. Ovde očekujte mnogo više gužve, jer ova linija povezuje dve glavne ekonomske zone, te je oko 180 miliona putnika iskusilo ovu najbržu rutu na svetu u 2017-toj godini. Put koji je dugačak 1.300 kilometara se prelazi za četiri sata i osamnaest minuta. Još bolje, bilo je reči da će se čuvena linija u Šangaju – Maglev (magnetska linija) proširiti sve do Pekinga, te možete očekivati da ćete u skorijoj budućnosti levitirati kroz celu Kinu. 

 

Trans-Mongolski Ekspres


Trans-Mongolski Ekspres koristite samo ako imate viška vremena na raspolaganju, a čak i tada možda budete iznenađeni sporošću. Ipak, oni koji imaju dovoljno vremena i strpljenja, moći će da uživaju u lepotama dve ogromne države i da dožive neverovatno iskustvo. 

Da biste stigli do Pekinga, ruta obično počinje u Moskvi i kreće jugo-istokom kroz nekoliko država u putovanju koje traje oko 130 sati. Kao što možete i očekivati veliki deo puta je takav da nema signala interneta ili telefona, te svaki izvor zabave vezan za mobilne uređaje je onemogućen. Stoga nema online razgovora sa prijateljima, nemoguće je igrati online video igre, kao ni igranja igara u mobilnom kazinu. Umesto toga, uzmite debelu knjigu ili skinite nekoliko muzičkih albuma, kako bi mogli da prekratite vreme. 

Putnici koji su putovali ovom rutom opisuju je kao nezaboravno iskustvo, jer imate mogućnost da vidite ruralnu Mongoliju, uključujući poznatu Gobi pustinju, koja se pruža preko granice Kine, pre nego uđete u urbani deo Pekinga. 

Loša strana ove metode je organizacija samog putovanja. Jako je teško planirati unapred jer se ova ruta ne pridržava tačne satnice. U nekim slučajevima, moraćete da bukirate hotel, kako bi izbegli da sedite u hladnom vozu preko noći. Ipak, ovaj način je bez ikakve sumnje magičan i ne postoji boljih načina da se putuje od Trans-Mongolskog Ekspresa.    

Trans-kontinentalni put motorima

 

Divna stvar oko ovog puta je u tome da možete krenuti odakle vi želite. Ako želite da gledate lepote Evrope usput, kompanije kao što je Globebusters vam nudi ekspediciju koja traje 12 nedelja, i koja povezuje London i Peking. 

Na ovoj ruti, imate mogućnost da vidite i Istanbul – poznatu raskrsnicu između Evrope i Azije. Osim toga, put vas vodi kroz lepote Zapadne Azije, jer ide kroz Gruziju, Jermeniju, Azerbejdžan, pre nego se pređe Kaspijsko more i brod vas vodi u Turkmenistan. Kada stignete tamo, naći ćete se na poznatom Putu Svile, putu koji je prožet drevnim spomenicima, kao što je prelepi Registan u Uzbekistanu

Nastavak je najteži deo puta, jer se penjete na Tibet, sa Everestom u pozadini, pre nego se spustite u Istočnu Kinu, pored Kineskog zida i sa Pekingom na horizontu. 

Dok je uzbuđenje vožnje motora za mnoge nezaboravno iskustvo, ovo je verovatno najskuplji način da se stigne do Pekinga, jer se cene kreću od desetak hiljada dolara, posebno ako želite da krenete iz Londona. Kraće rute iz Evrope su takođe mogućnost, ali morate doći do polazne tačke. Ipak, to je putovanje koje sasvim sigurno nikada nećete zaboraviti. 


Putovanje Putem Svile

 

Ovu rutu je učinio poznatom Marko Polo i još uvek, posle toliko godina ovo je jedno od najfascinantnijih putovanja kroz Aziju. Mreža trgovinskih ruta povezuje dva glavna grada, a Put Svile je bio originalni most koji je povezivao Evropu i Aziju, a i danas je moguće preći isti i stići do Pekinga.  

Jedna od ovih tura je 12-to dnevna tura koja se proteže kroz nekoliko Istočno Kineskih lepota, kao što su Goruće Planine, drevni grad Jiaonhe i jezero Tianchi. Sve ove lepote možete istražiti peške ili biciklom, kao i kolima ili vozom, te videti zašto se ovaj deo sveta smatra toliko atraktivnim. 

Za one koji žele duže rute, Put Svile takođe prolazi kroz gradove kao što su Baku u Azerbejdžanu, i Naru u Japanu. Dakle, zavisno od toga koliko se avanturistički osećate, možete krenuti u avanturu koja traje nekoliko nedelja

U svakom slučaju poznato nebo Pekinga vas čeka na kraju puta, destinacija do koje vredi putovati nekoliko nedelja. 

 

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 21.01.2021. | Modifikovano: 21.01.2021.