Termalna kupatila u Budimpešti – vodič za relaksaciju

Budimpešta je poznata po svojim termalnim kupatilima koja posetiocima nude jedinstven i opuštajući način da se odmore nakon dugog dana provedenog u razgledanju.

Bilo da želite da se potopite u toplu vodu bogatu mineralima, uživate u masaži za podmlađivanje ili samo da se opustite u sauni, terme u Budimpešti imaju ponešto za svakoga.

Mnogi koriste kombi prevoz za rutu Beograd-Budimpešta kao najjednstavniji vid prevoza do ovog grada, a onda možete da zaronite u najbolje termalne vode.

U ovom vodiču ćemo istražiti neke od najboljih termalnih kupatila uKoristite kombi prevoz za rutu Beograd – Budimpešta Budimpešti i dati savete kako da na najbolji način iskoristite svoju posetu.

Masaža

Kratka istorija termalnih kupatila u Budimpešti

Terme u Budimpešti imaju dugu i bogatu istoriju, koja datira još od Rimskog carstva. Rimljani su bili prvi koji su otkrili prirodne tople izvore u gradu i izgradili kupatila da bi iskoristili lekovita svojstva vode bogate mineralima.

Tokom Osmanskog carstva, budimpeštanske terme su se dalje razvijale i postale su središte društvenih i kulturnih aktivnosti. Danas je Budimpešta dom za preko 100 termalnih izvora i više desetina termalnih kupatila, što je čini jednom od najboljih svetskih destinacija za termalno kupanje.

Galert lekovita banja

Gallert kupalište je jedno od najpoznatijih termalnih kupatila u Budimpešti i poznato je po svojoj zadivljujućoj arhitekturi u stilu Art Nouveau. Kupatilo je otvoreno 1918. godine i nazvano je po Svetom Gelertu, koji je stradao na brdu Geler u 11. veku.

Kupatilo ima niz termalnih bazena, sauna i parnih soba, kao i razne masaže i spa tretmane. Glavni bazen je ukrašen raznobojnim mozaicima i okružen je mermernim stubovima i statuama. Kupatila Gelert treba obavezno da poseti svako ko želi da iskusi veličanstvenost termalnih kupatila u Budimpešti.

Banja Sečenji

Ova banja je jedna od najvećih i najpopularnijih termalnih banja u Budimpešti, koje podjednako privlači lokalno stanovništvo i turiste.

Kupatilo je izgrađeno 1913. godine i ima 18 termalnih bazena, kao i niz sauna, parnih kupatila i tretmana masaže. Glavni bazen je okružen kitnjastom neobaroknom arhitekturom, a ova banja takođe ima otvoreni bazen koji je otvoren tokom cele godine, što ga čini odličnim mestom za opuštanje.

Banja Rudas

Banje Rudas jedno je od najstarijih termalnih kupatila u Budimpešti, koje datira iz 16. veka za vreme Osmanskog carstva. Kupatilo je nedavno renovirano i sada ima moderan spa centar sa nizom termalnih bazena, sauna i parnih soba.

Glavni bazen se nalazi u zadivljujućoj osmougaonoj kupoli i okružen je šarenim svetlima, stvarajući očaravajuću atmosferu. Banja Rudas takođe nudi panoramski pogled na reku Dunav i obrise grada, što ga čini jednim od najboljih mesta za opuštanje i uživanje u lepoti Budimpešte.

Sauna

Banja Kirali

Ova banja je je još jedna istorijska termalna banja u Budimpešti, koje datira iz 16. veka. Kupatilo ima jedinstvenu arhitekturu u otomanskom stilu i ima niz termalnih bazena, sauna i parnih soba.

Glavni bazen se nalazi u sali sa kupolom i okružen je živopisnim mozaicima i vitražima. Kirali banja je poznata po svojoj intimnoj i opuštajućoj atmosferi, što je čini odličnim mestom za bekstvo od gužve i nakon upoznavanja mađarske prestonice.

Saveti za posetu termama u Budimpešti

Ako planirate da posetite terme u Budimpešti, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da na najbolji način iskoristite svoje iskustvo:

  • Ponesite peškir i kupaći kostim. Većina termalnih kupatila zahtevaju da ponesete sopstveni peškir i kupaći kostim, iako neke nude mogućnosti iznajmljivanja.
  • Planirajte unapred. Neka termalna kupatila, poput Gelerta i Sečenjija, mogu da budu prebukirana, posebno tokom turističke sezone. Razmislite o poseti rano ujutru ili kasno uveče da biste izbegli gužvu.
  • Probajte masažu ili spa tretman. Većina termalnih kupatila nudi niz masaža i spa tretmana, koji mogu biti odličan način za opuštanje i podmlađivanje.
  • Pratite pravila. Svako termalno kupatilo ima svoj skup pravila, kao što su zahtevi za tuširanje pre ulaska u bazen ili ograničenja za fotografisanje. Obavezno pročitajte i pridržavajte se pravila kako biste osigurali bezbedno i prijatno iskustvo za sve.
  • Pijte dosta tečnosti. Termalno kupanje može dehidrirati, pa obavezno pijte puno vode pre, tokom i posle posete.
  • Ne žurite. Termalno kupanje treba da bude opuštajuće iskustvo, pa nemojte žuriti. Uzmite si vremena, uživajte u bazenima i saunama i pustite da se stres istopi.

Poseta termama u Budimpešti su destinacija koju morate posetiti ako želite da se opustite i odmorite. Sa preko desetinom kupatila i više od 100 termalnih izvora, Budimpešta nudi niz opcija za posetioce da biraju, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i atmosferu.

Bez obzira da li želite da se potopite u toplu vodu bogatu mineralima, uživate u masaži ili jednostavno odmarate u sauni, terme u Budimpešti imaju ponešto za svakoga. Ako budete pratili savete iz ovog vodiča sigurno ćete imati i nezaboravno iskustvo u jednom od najlepših istorijskih gradova sveta.

Autor: Lav Vračević | Objavljeno: 23.02.2023. | Modifikovano: 24.02.2023.