Verona i Padova – renesansa na severu Italije

Italija je zemlja duge istorije, bogate tradicije, prelepe arhitekture i još lepše prirode.O nekim njenim gradovima smo već detaljno pisali, a činjenica je da svaki kutak Italije krije pravo malo bogatstvo i vredi je proputovati od Alpa na severu, preko Toskane, pa sve do Kalabrije na jugu. Ukoliko ste u dilemi koji od divnih italijanskih gradova sledeći da posetite, ili ako ste u Italiji prvi put, gde da započnete svoj obilazak, mi Vam predlažemo da to budu stari renesansni gradovi Verona i Padova. Mnogo je razloga zašto i treba posetiti. Pa krenimo redom.

Osnovne informacije i kako do Verone i Padove

Verona i Padova nalaze se u severnoj Italiji, u pokrajini Veneto, na 180, tj. 80 km udaljenosti od obale Jadranskog mora. Upravo to je razlog zašto veliki broj turista koji svoje letovanje provode u jednom od najpoznatijih letovališta na Jadranu, Lido di Jesolo, iskoriste priliku i naprave jednodnevne izlete do Padove i Verone.

Padova je od Beograda udaljena 800, a Verona 875 km. Ako putujete preko Hrvatske, Slovenije i Trsta automobilom je potrebno oko 8 sati vožnje, u zavisnosti od zadržavanja na granici.

Cena povratne autobuske karte je oko 10 hiljada dinara, a prevoznik Lasta ima polaske tri puta nedeljno iz Beograda.

Do Verone je moguće doći i avionom, do aerodroma Valerio Catullo Airport ili Verona-Villafrancakako se još naziva, koji se nalazi na 5 km od centra grada. Iz Beograda do ovog aerodroma postoje direktni letovi avio kompanijama Alitalia i Lufthasa, a za povratni let na ovoj relaciji potrebno je izdvojiti od 230 do 300 evra, u zavisnosti od leta koji odaberete. Od aerodroma do centra grada postoji autobuska linija koji vozi do glavne železničke stanice. Kada stignete u Veronu, lako možete otići i do Padove, obzirom da ova dva grada povezuju redovne autobuske i železničke linije, a potrebno je svega sat vremena vožnje. Zato, ako planirate da promenite klasične intalijanske destinacije kao što je prestonica Italije, Rim, samo napred.

U oba grada je, kao i u ostatku Italije, zvanični jezik italijanski, ali je engleski u širokoj upotrebi i većina radnika u turizmu i ugostiteljstvu, kao i ostatak stanovništva govori engleski. Zvanična valuta je evro, a pored gotovinskog, plaćanje je moguće kreditnim i debitnim karticama.

Verona

Još jedan grad na severu Italije koji vredi posetiti, a da to nije grad mode Milano ili ‘pak privredni centar Torino i njegovi automobilski sajmovi, jeste ovaj prelepi grad ljubavi, romantike i inspiracije… Da, to je Verona. Verona je svakako u svetu najpoznatija po najlepšoj ljubavnoj legendi, po Šekspiru, Romeu i Juliji. Čuveni balkon će verovatno biti nešto što će svaki turista prvo da potraži u Veroni, ali tek kada krenete u obilazak i istraživanje grada, shvatićete da je Verona zapravo mnogo više od Šekspirove nemoguće ljubavi.

Predlažemo da turu kroz grad započnete na trgu Piazza Bra, najvećem i najprostranijem trgu Verone. Na ovom trgu smeštena je gradska kuća, a najveća znamenitost Arena, koja svojom monumentalnošću dominira okolinom. Arena je treći po veličini rimski amfiteatar iz 1. veka, koji je uprkos jakom zemljotresu koji je pogodio Veronu, ostao sačuvan u svojoj punoj lepoti. Nekada su se u centru arene održavale gladijatorske borbe, cirkuske predstave i sva važnija okupljanja građana rimske imperije, a sada se u unutrašnjosti starih kamenih zidina izvode brojne predstave, baleti i opere, jer se arena i danas odlikuje izuzetnom akustičnošću.

Pored Arene, poznate turističke atrakcije su i katedrala Verone koja datira iz 12. veka, rimokatolička crkva Santa Maria Antica, palata vladarske porodice Scaligeri, bazilika San Zeno. Jedno od najvažnijih mesta, ne samo za turiste već i za stanovnike Verone od davnina je bio trg Delle Erbe. Nekada je bio dom rimskog foruma grada, a sada mesto gde se na živopisnoj pijaci mogu pazariti interesantni suveniri i lokalni proizvodi. Trg je danas mesto gde se nalazi čuvena Madona, rimska skulptura, koja predstavlja najstariji spomenik ovog trga, kao i najviša kula Verone,  kula Lamberti.

Poseta Romeovoj i Julinoj kući je nezaobilazna kada ste u Veroni. Obe kuće se nalaze nedaleko od trga Delle Erbe, sa tom razlikom što je Romeova kuća sada privatno vlasništvo i nije afirmisana u turističke svrhe, dok je Julina kuća, sa najpoznatijim balkonom na svetu prava turistička atrakcija. Da biste se slikali pored statue Đulijete čekaćete i po 15 minuta u redu, a ništa manje vremena nećete provesti i čekajući da se popnete na čuveni balkon. Prilikom slikanja kod Julijine statue obavezno zamislite ljubavnu želju, i ako ste muškarac Juliju dodirnite za grudi, a ako ste žena uhvatite je oko struka, pa će Vam se, prema legendi, ispuniti zamišljena želja.

Posle obilaska centra grada i provlačenja kroz uske ulice pune turista, predlažemo da se spustite do reke. Verona leži na obalama reke Adiđo, a pokušajte da planirate svoje vreme i obilazak Verone tako da se na reku spustite pred sam zalazak sunca i uživate u neverovatnom pogledu na most i dvorac Kastelvekio. Ovo utvrđenje je bilo glavno uporište porodice Skaligieri koja je vladala Veronom u  srednjem veku, a u untrašnjosti dvorca smešten je muzej koji možete posetiti.

Ako imate sreće da u Veroni prenoćite, možete uživati u brojnim restoranima i klubovima koji se uglavnom nalaze duž šetališta na Piazza Bra. Za Veronu se može reći da ovde noćni život počinje čim sunce zađe, a dobrom provodu doprinosi to što je Verona Balkon Romea i Julije u Veroni i grad koji vrvi od turista tokom cele godine.

Neki od najpoznatijih barova su Delle Erbe, Campidoglio, Vecia Veronetta, a ukoliko ste zainteresovani za provod u noćnim klubovima, preporučujemo Alter Ego ili Berfi’s.

Padova

Padova je od Verone udaljena oko 100 km, tako da ako nekoliko dana planirate da provedete u Veroni, jedan dan možete izdvojiti za posetu Padovi.

Među stanovnicima bivših jugoslovenskih zemalja Padova je nekada bila najpoznatija po proizvodnji kvalitetne obuće, a danas sve više izdvaja kao popularan turistički centar, koji rado posećuju turisti na svom proputovanju kroz Italiju. Očuvano staro gradsko jezgro stavljeno je na listu UNESCO-ve zaštićene svetske kulturne baštine, što Vam je možda i najbolja preporuka za posetu ovom gradu.

Predlažemo da svoj obizaka Padove započnete na trgu Prato della Valle, najvećem trgu u Evropi i svakako najlepšem trgu Padove. Trg je elipsastog oblika i krasi ga uređena zelena parkovksa površina okružena vodenim kanalom. Duž kanala poređan je veliki broj statua koje predstavljaju znamenite stanovnike Padove.

Ako ste u prilici da birate dan kada ćete posetiti Padovu, predlažemo Vam da to bude subota, jer se subotom trg Prato della Valle pretvara u veliki market, tj. Pijacu, na kojoj je moguće videti ili bazariti mnoštvo zanimljivih stvarčica, ali je i svojevrsna prilika da doživite pravi duh grada i njegovih stanovnika.

Nešto što ne smete preskočiti kada krenete u istraživanje Padove je bazilika Svetog Antonija. Ova bazilika je svojevrsno mesto hodočašća katoličkih vernika, ne samo iz cele Italije, nego i šire. U impozantnom i arhitekstonski veoma lepom zdanju nalaze se relikvije i grob Svetog Avgustina. Od relikvija, sačuvan je samo jezik i deo govornog aparata sa vilicom. Ulaz u baziliku se ne naplaćuje, a relikvije su izložene u kapeli unutar bazilike.

Staro gradsko jezgro je veoma živopisan deo grada gde se nalaze trgovi Piazza della Fruta i Piazza della Signori koji su puni kafića i restorana. U sklopu starog jezgra grada nalazi se zgrada gradske kuće, kao i zgrada čuvenog Univerziteta koji je osnovan još 1222. godine, kao i glavna grdska katedrala Duomo.

Padova je veoma živ grad, pun turista i omladine, obzirom da je i danas jedan od najvećih i najpoznatijih univerzitetskih centara Evrope. Predlažemo Vam da u nekom od barova obavezno probate čuveno piće spritz (aperol spritz)Ovo piće je poslednjih godina postalo veoma popularno među mladim stanovnicima Padove, i proširilo se na druge italijanske gradove, tako da i u sred dana možete videti omladinu kako u barovima pije neko interesantno narandžasto piće iz čaša za vino ili martini. Ukoliko na kratko želite da zaboravite da ste turista predlažemo Vam da napravite piknik i ručate na travi, u parku na trgu Prato, što je ustaljeni običaj među stanovnicima Padove, naročio studentima, i iskoristite to vreme da sumirate utiske o ovom divnom gradu.

Najbolji način da upoznate Italiju, stanovnike i običaje ove divne zemlje, je da se upustite u avanturu i krenete da lutate ulicama starih renesansnih gradova, a prve korake možete napraviti baš u nekom od ova dva grada, Verona ili Padova, izbor je na Vama.

Autor: Nevena Čepić | Objavljeno: 17.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.