Vodič kroz Stokholm i Helsinki – Mini nordijska tura

Stokholm je glavni grad Švedske, a Helsinki je glavni grad Finske. Ove dve prestonice predstavljaju dva najcivilizovanija i najliberalnija grada u Evropi. Osim po neverovatnoj kulturi življenja i popularnoj istoriji vikinga, ova dva grada (i države) poznata su i kao mesta jedinstvene lepote koja privlače veliki broj turista svake godine. Započnimo mini nordijsku turu iz Stokholma, preko Baltičkog mora do Helsinkija.

Zgrade različitih boja u Štokholmu
Stortorget square architecture, Gamla stan, Stockholm, Sweden, Northern Europe.

Stokholm grad – ostrvo i grad muzeja

Glavni grad Kraljevine Švedske, Stokholm, sagrađen je na čak 14 ostrva. Zbog toga je jedna trećina ovog grada prošarana jezerima i Baltičkim morem. Pored voda, tu su i bogati parkovi, šume i urbane zelene površine koje okružuju puteve i arhitekturu koja se smatra jednom od najprestižnijih u svetu.

Stokholm znamenitosti – šta posetiti?

Cela Švedska ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe, koje se skoro u celini “preselilo” i predstavilo u Stokholmu. Kada je u pitanju grad Stokholm znamenitosti su oličene kroz brojne galerije i muzeje raštrkane po svim gradskim četvrtima. Hajde da se upoznamo sa nekim od najbitnijih kutaka grada.

Gamla stan – stari deo grada i obavezna stanica svih turista

Najpoznatije turističko mesto u Stokholmu jeste Gamla stan (Stari Grad), koji je poznat po tome što je uvršten u Ginisovou knjigu rekorda zato što predstavlja jedno od najstarijih netaknutih gradskih jezgra u Evropi. Gamla stan se prostire na tri ostrva i tu se nalaze Kraljevska palata – zvanična rezidencija švedskog kraja, Parlament i Katedrala.

Stadshuset (Gradska kuća) je jedna od najpozntijih i najposećenijih turističkih atrakcija u gradu. U njoj se održava svečanost povodom dodele Nobelove nagrade. Gradska kuća otvorena je za turističke posete, a cene karata kreću se od 70 do 100 švedskih kruna (od 8 do 10 evra).

Muzejsko ostrvo Đurgarden

Grad Stokholm, sa više od 70 muzeja predstavlja jedan od gradova sa najvećim brojem muzeja u svetu. Većina njih se nalazi u četvrti (koja je zapravo ostrvo) Đurgarden – omiljenom okupjalištu svedskih rekreativaca. Veliki broj muzeja i znamenitosti Stokholm grad ne naplaćuje

Besplatni muzeji koje morate posetiti su: Istorijski muzej, Prirodnjački muzej i Švedski nacionalni muzej, a poznati muzeji koje ima grad Stokholm su i: Vasa muzej, Nobelov muzej i muzej Skansen, s tim što se ulazak u njih plaća.

Grad Helsinki – urbana luka severa

Spoljašnjost kapele tišine u Helsinkiju

Grad Helsinki je glavni grad Finske. On je jedan od pet najvećih gradova u Skandinaviji i najsevernije urbano područje na ovom prostoru. Bogat je istorijom i kulturnim nasleđem, a u daljem tekstu predstavićemo vam najposećenija mesta od strane turista, kako biste znali odakle da krenete u obilasku grada.

Helsinki grad i njegova rana istorija

Grad Helsinki je sredinom XIX veka osnovao švedski kralj Gustav Vasa. Naredna dva veka Helsinki je bio siromašno, trgovačko sedište, da se bi 1710. godine grad suočio i sa epidemijom kuge. 

Nakon Finskog rata, Švedska je predala Finsku Rusiji, kada ruski car Aleksandar i Romanov određuje grad Helsinki za prestonicu države. Helsinki je smenio dotadašnji glavni grad Turku, jer se smatralo da je tadašnja Finska prestonica bila previše blizu Ruskoj imperiji.

Helsinki putovanje – kada posetiti ovaj grad?

Helsinki je, slično kao i Stokholm, okružen morem i arhipelagom. Najbolji period za posetu Helsinkija je leto i to iz dva razloga: 

  1. Zato što su zimi temperature izrazito niske i dan kratko traje, a letnje temperature su vrlo prijatne i kreću se do 20 stepeni. 
  2. Zato što u Helsinkiju ima mnogo zelenila, a priroda je življa, veselija i šarenija leti nego zimi. 

Helsinki znamenitosti – šta posetiti?

Tvrđava u Finskoj

Dobra stvar je da se, kada je u pitanju grad Helsinki znamenitosti mogu pronaći u najvećem broju u samom centru grada, u starom gradskom jezgu koje je vrlo kompaktno, pa oni energičniji putnici veći deo zanimljivosti mogu obići i peške. Ukoliko planirate da posetite Helsinki putovanje ne bi smelo da prodje bez obilaska ovih must see atrakcija.

The Market Square – epicentar trgovačkog života

The market square je verovatno prva stvar koju većina turista poseti u Helsinkiju. To je zapravo luka i trg sa prodavničicama gde možete probati i popiti poznatu, Finsku toplu čokoladu

Ovo područje luke je jedan od epicentara života i trgovine u gradu. Lokalni stanovnici su prikupili svoje najbolje proizvode, kao što je sveža riba, ručno rađeni nakit, odeća, suveniri i izložili ih upravo ode. Na ovom trgu svako može pronaći nešto za sebe i upoznati pravu kulturu Helsinkija.

Kampi Kapela ili Kapela Tišine

Kapela Tišine se nalazi u samom centru grada i to je njen najveći konstrast – kapela tišine usred bučnog i urbanog života Helsinkija.  To je zapravo luteranska crkva, zanimljivog spoljašnjeg oblika i još zanimljivije unutrašnjosti. Ne propustite da se uverite u to!

Suomenlina – vojno uporište severa

Suomenlina, Finska tvrđava ili Gibraltar Severa, nalazi se na ostrvu koje je udaljeno oko 20 minuta od Helsinške luke. Utvđenje su izgradili Šveđani sredinom 70ih godina i tada je predstavljalo važno strateško mesto. 

Danas, Suomenlina još uvek živi u tom starom vremenu, sa starim zgradama, manje od hiljadu stanovnika, malim brojem automobila i puno starih katakombi, topova i utvrđenja. Ovde se nalazi i istoimeni muzej koji posetioce vodi kroz istoriju dugu 206 godina. 

Tempeliaukion Kirko (Crkva u steni) – današnja koncertna dvorana

Crkva u steni je jedna od najneobičnih protestantkih crkava na svetu. Crkva je izgrađena u XX veku i s obzirom na to da se nalazi u steni, ima dobru akustiku i koristi se kao koncertna dvorana.

Helsinška katedrala i simbol nezavisnosti

Ova zapanjujuća, bela, neoklasična, luteranska crkva, koja podseća  na drevne grčke hramove nalazi se na poznatom Trgu Senata. Prvobitno je, za vreme ruske vladavine, bila crkva Sv. Nikole, a onda je 1917. (kada je Finska stekla nezavisnost) crkva je promenila ime. 

Katedrala Uspenski – pravoslavni znamen prošlosti

Katedrala Uspenski je pravoslavna katedrala koja se nalazi na poluostrvu Katajanoka. Ova crkva/katedrala oslikava uticaj koji je Rusija imala u Finskoj i stoji kao podsetnik na ruski period vladavine. Crkva je čak i građena po uzoru na jednu pravoslavnu moskovsku crkvu iz 16. veka. 

Esplandi park – prirodna oaza za odmor

Esplandi park, koji se nalazi u srcu Helsinkija je idealno mesto za opuštanje i odmor nakon celodnovnog obilaska grada. Park je popularan i kod domaćeg stanovništva. Finci ovde vole da uživaju u prirodi, zelenilu, prave piknik ili piju kafu u nekom od kafića.

Hietaniemi plaža – Helsinška Kopakabana

Ako Helsinki posetite leti obavezno morate posetiti i najpopularniju plažu, Hietaniemi, koja se još naziva i Helsinška Kopakabana. Ako vam ostane još vremena, uputite se ka zoološkom vrtu, zabavnom parku, posetite Kiasma muzej (muzej savremene umetnosti), Seurasaari muzej na otvorenom ili trg Kauppatori gde možete probati tradicionalnu finsku hranu ili kupiti suvenire. Ove znamenitosti se nalaze u blizini plaže.

Hieteniemi plaža u Helsinkiju
SONY DSC

Trajekt Stokholm – Helsinki – kako preći Baltik?

Tri trajektne kompanije prevoze putnike na relaciji Stokholm-Helsinki, a to su: Tallink Silja i Viking Line koji imaju polaske svakog dana, i St Peter Line koji plovi jednom nedeljno. Trajekt kreće iz Stokholma uveče i stiže u Helsinki sutradan ujutru, a put traje 16 oko sati.

Svi trajekti su dobro opremljeni i imaju spa, diskoteke, kazino, dečje igraonice, barove, restorane, itd. Na ovom zanimljivom putovanju preko Baltičkog mora, brod će se zaustaviti i napraviti pauzu kod finskog grada Mariehamn u oblasti Aland. 

Cene karte variraju – zavise od prevoznika, vrste usluge koju izaberete i godišnjeg doba. Preko Viking Line-a možete kupiti samo kartu, bez ležaja, dok preko Tallink Silja morate rezervisati kabinu. Takođe, cena je još skuplja ukoliko želite da iznajmite svoju privatnu sobu. Viking Line je najjeftinija tarjektna kompanija, a cena karte u jednom smeru je oko 60 evra. 

Tradicionalne i najčešće turističke destinacije zamenite novim i posetite severnu Evropu. Budite avanturista i avion zamenite brodom koji plovi preko Baltičkog mora. Dobro se obucite i krenite u jedinstvenu, nordijsku avanturu. 

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 11.06.2020. | Modifikovano: 09.06.2020.