Vodič za skijanje na Staroj Planini – najbolje staze za iskusne i rekreativce na skijama

Kada su u pitanju planine u Srbijii, važno je napomenuti da pored popularnih ski destinacija poput Kopaonika i Zlatibore, Srbija se može pohvaliti i mnogim drugim planinama, koje omogućavaju da skijanje u Srbiji bude na visokom nivou. A pored toga što su prirodni rezervati, imaju i smeštajne jedinice visokog kvaliteta čije će se osoblje pobrinuti da vaš odmor provedete uz vrhunsku uslugu i maksimalan komfor. 

Iako se nalazi samo malim delom u Srbiji, ova planina ima vrhunska prirodna bogatsva a takođe je i jedna od omiljenjih ski destinacija mnogih lokalnih turista, ali i turista iz regiona. Nalazi se na udaljenosti od oko 300 km od Beograda i samo 70 km od Niša. 

Prikaz žičare i pogled sa vrha na sneg i pejzaž

Zato, ukoliko niste bili sigurni gde da odete na skijanje u Srbiji ove zimske sezone, nastavite sa čitanjem ovog teksta, jer smo, za vas, pripremili kratak vodič koji će vam pomoći da smeštaj na Staroj planini, kao i ski-opremu, neophodnu za skijanje na Staroj planini nađete na što lakši način.

Istorijat Stare Planine i etimologija imena 

Razni istoričari tvrde da je upravo po planinskom masivu Stare Planine, Balkansko poluostrvo i dobilo ime

Ovaj masiv je nosio razna imena kroz istoriju, Rimljani su ga zvali “Hemus” što je tračka za planinski lanac, Sloveni “Matorni gori”, dok su mu Turci dali ime “Kodža Balkan” od čega je vremenom ostalo samo Balkan.  

Reč Balkan, međutim, vuče koren iz persijskog jezika i koristi se da označi brdovite krajeve, a pored naziva “Balkan”, za ovu planinu se koristi i ime “Ćiprovački Balkan”. 

Skijanje na Staroj Planini kao vrhunski doživljaj za ljubitelje prirode i adrenalina

Zbog prirodnih lepota kojima Stara Planina definitivno oblije, ona predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma

Skoro čitavih pet meseci godišnje, ova planina se nalazi pod snežnim pokrivačem a činjenica da se nalazi na prilično velikoj nadmorskoj visini (1100 – 1900 metara) takođe ima i ogroman potencijal da postane jedan od glavnih centara za ski-turizam.

Vrh “Babin zub” koji se nalazi na čak 1758 metara nadmorske visine je definitivno među najlepšim vrhovima Stare Planine, a zbog obilja prirodnih bogatstava i svoje unikatne lepote, ovaj vrh, takođe i zaštićeni prirodni rezervat

Tri skijaša pod opremom na stazi

Skijaški centar na Staroj Planini i njegove karakteristike 

Skijaški centar koji nosi ime “Babin zub” po imenu vrha ova planine sadrži 3 ski staze po imenu “Konjarnik”, “Sunčana dolina” i “Markova livada”. Centar je opremljen najnovijim sistemom žičara sa četiri sedišta sa pokretnom trakom za ukrcavanje. 

Pored žičare koja ima ukupan kapacitet od 1400 skijaša po satu, u ski centru postoje i ski-lift po imenu “Sidro” kao ski-vrtić za decu sa pokretnom trakom.

Prva gondola ikad instalirana u Srbiji, nalazi se na lokaciji “Jabučko ravnište” koja se, takođe, nalazi u okviru ovog ski centra. Ona ima osam sedišta i prevozi skijaše od svojih smeštajnih jedinica u hotelu do željenih staza i žičara. 

U okviru Jabučkog ravništa, izgrađena je i gondola koja ima kapacitet prevoza od četvoro ljudi kao i ski-lift pa je ova lokacija odlično povezana sa skijalištima. 

Obilje staza različitih težina za sve ljubitelje zimskih sportova

Duž kompleksa ski-centra na Staroj Planini, nalazi se preko 13 kilometara izvanredno uređenih ski staza namenjenih za skijaše svih nivoa sposobnosti i uzrasta, pa je tako skijanje na Staroj planini jedno prelepo iskustvo koje bi trebalo da probate. 

Postoji čak i staza namenjena isključivo za slobodnu vožnju, međutim, ona je rezervisana isključivo za vozače sa dugogodišnjim iskustvom, dobrim skijaškim veštinama i ljubiteljima adrenalina i ekstremne vožnje.

Postoji čak 6 ski staza na Staroj Planini,a u nastavku ćete imati priliku da saznate koje od njih su i najpopularnije:

Ski-staza Konjarnik

Ova staza nije namenjena za početnike, i karakteriše se kao staza sa srednjim i teškim nivoima spuštanja. Njena dužina iznosi 1155m i nalazi se na nadmorskoj visini od 339m, a opremljena je i sa žičarom koja može prevesti čak 4 skijaša istovremeno. 

Ski-staza Jabučko ravnište

Na ski-stazi Jabučko ravnište mogu uživati svi skijaši, nezavisno od njihovog nivoa sposobnosti, budući da ima staze i lako i srednjeg i teškog tpa. Prostire se duž 1125m i po dužini se nalazi na drugom mestu na ovoj planini, odmah iznad ski-staze Konjarnik.

Ski-staza Babin zub 

Ski-staza Babin zub je specifična po tome što je njena centrala staza klasifikovana kao teška, dok su njene sporedne staze lake, i namenjene početnicima. Dugača je 985 metara, a njen kapacitet iznosi oko 2399 skijaša/h. 

O tome koliko je ovaj ski-centar opremljen najsavremenijom ski-opremom, govori i činjenica da postoji i mašina za veštačko osnežavanje, kako bi posetioci ove planine mogli da uživaju u zimskim sportovima i u slučaju kada klimatski uslovi to ne dozvoljavaju.

Spust skijaša na ski stazi

Ski oprema Stara planina – moderna i kvalitetna

Skijaška akademija po imenu “Snow sport academy” je osnovana 17.11.2011. godine sa namerom da približi čarolije zimskih sportova običnim ljudima i turistima, kao i da, po mogućstvu, stvori nove zaljubljenike u skijanje i snoubording. 

Modernizacijom i razvijanjem ski-centra na Staroj Planini, razvijao se “Snow sport academy” koji je, kako je vreme prolazilo, zapošljavao sve stručniji kadar i dobio pristup najsavremenijoj ski opremi na ovim prostorima.

Cena iznajmljivanja ski opreme turistima se kreće od 800 do 2500 RSD u zavisnosti od kvaliteta, veličine kao i količine potrebe koju klijenti žele da iznajme. A pored zimske opreme, ova organizacija se bavi se i organizacijom obučavanja početnika, pa na taj način možete organizovati sve vaše skijaške potrebe na jednom mestu.

Razvoj zimskog turizma na Staroj Planini 

Sa zadovoljstvom se možemo osvrnuti na razvoj zimskog turizma kada je u pitanju Stara Planina. Međutim, njen razvoj, iako temeljan, je daleko od vrhunca svojih mogućnosti

Skijanje na Staroj planini je idealana opcija, jer pored kvalitetne ski opreme Stara planina ima i dosta smeštajnih jedinica visokog kvaliteta, koje, između ostalog, možete pronaći i kod nas, pa je tako i , ski-centar Stara Planina na dobrom putu da postane jedno od najprestižnijih skijališta u Srbiji, prilagođen i klasičnim turistima ali i ljubiteljima zimskih i ekstremnih sportova. 

Skijanje u Srbiji je trend koji vremenom postaje sve popularniji. Kada je u pitanju Stara planina Srbija ima veliku prednost jer se već sada sa sigurnošću može reći da će upravo ona vremenom postati jedno od najpopularnijih skijališta u Srbiji

Autor: Dimitrije Spremo | Objavljeno: 27.11.2020. | Modifikovano: 30.11.2020.