Zašto je kuća na crnogorskom primorju dobra investicija?

Crna Gora je jedna od omiljenih destinacija za letovanje, kada je reč o našim ljudima. Crnogorsko primorje je svake godine prepuno turista, ali i vikendaša iz cele Srbije, a mnogi ne propuštaju priliku da obiđu kuću pokraj toplog Jadranskog mora, pa tamo provode svaki godišnji odmor.

pogled na kotorski zaliv

Razlozi za to su razni, ali nema sumnje da su more, prelepe plaže, odličan provod, naši ljudi i pristupačne cene, među glavnim motivima. Međutim, većna u Crnu Goru odlazi turistički, svake godine iznajmljujući ograničen smeštaj, na ograničen broj dana, koji godinama postepeno postaje samo skuplji.

Kupovina kuće ili stana u Crnoj Gori svakako nije zanemarljiva investicija, ali može rešiti mnoštvo problema i život podići na znatno viši nivo. U nastavku teksta saznajte zbog čega je kupovina kuće na crnogorskom primorju dobra investicija i koje su sve prednosti posedovanja vikendice na jadranskoj obali.

Nekretnine u Crnoj Gori još uvek imaju prilično nisku cenu

Kada je u pitanju Crna Gora nekretnine još uvek imaju prilično nisku cenu, ako uporedimo sa cenama u Hrvatskoj ili Grčkoj. Ekspanzija i urbanizacija jadranske istočne obale je još uvek u toku i konstantno se gradi, što može najaviti podizanje standarda u budućnosti, a samim tim i cenu nekretnina.

Sada se kuća na primorju može naći po pristupačnoj ceni, a na duže stazeto može predstavljati i dobru investiciju i uštedu. 

Svake godine možete uštedeti na letovanju

Plaćanje smeštaja na letovanju svake godine, naročito za višečlanu porodicu predstavlja značajan izdatak i dobar deo ušteđevine može biti trošen na taj način. Kada posedujete nekretninu, bez obzira da li je to stan ili kuća, ovaj trošak praktično ne postoji.

Pored toga, troškovi samog letovanja se smanjuju po danu, pa njegovo produžavanje deluje kao mnogo bolja ideja nego pre. Naravno, za naše starije, u penziji, kao i za školarce na letnjem raspustu, kuća je dostupna i po nekoliko meseci u toku godine, što ‘’produžava život’’ i jednima i drugima.

Mediteranska klima čini prijatnim i ostala godišnja doba

Kao što smo rekli, dani provedeni pored mora ‘’produžavaju život’’ i to ne samo u letnjem periodu. Zbog pogodne mediteranske klime koja vlada na crnogorskom primorju, i druga godišnja doba su izuzetno ugodna za boravak.

Oni koji ne vole gužvu u toku sezone, mogu uživati u proleću i prvim danima leta, kada vegetacija buja, a ulice su ispunjene mirisom cveća iz okolnih dvorišta. Jesen je takođe izuzetno prijatna, jer je voda drastično toplija nego u proleće, obala se prazni od turista i postaje sasvim mirno mesto, idealno za odmor.

Odlazak zimi nije suviše spektakularan, ali ako imamo u vidu blage zimske temperature na crnogorskom primorju i uporedimo ih sa, recimo, temperaturama u Beogradu, onda i te kako može biti ugodno obići vikendicu i u sred zime. 

pogled na odmaralište Sveti Stefan

Relativno je blizu i ima tendenciju da bude ‘’još bliže’’

Za sada je putovanje kopnom do Crne Gore i njenog primorja još uvek dugačko, iako je znatno bliže od, recimo, grčkog primorja. Potroši se dosta i vremena i energije da se stigne iz Novog Sada ili Beograda do bilo kog mesta na obali. 

Međutim, to neće biti zadugo tako. Već je izgrađen dobar deo puta koji će ubrzati putovanje na relaciji Beograd – Bar i konstantno se radi na tome. Cilj je da se putovanje koje vozom sada traje i do 12 sati, skrati na 4 sata vožnje autoputem.

To znači da ćete u budućnosti moći da odete na vikend do Budve ili Ade Bojane, bez da vam dva dana prođu u putu. Nemojte mnogo da čekate, jer će verovatno sa završetkom ovog projekta porasti i cene nekretnina.

Nekretnine u Crnoj Gori – koja vama najviše odgovara?

Cena nekretnine u Crnoj Gori, kao i svuda na svetu, zavise od mnoštva faktora, od kojih su glavni lokacija, kvadratura i gradnja, pa na to treba obratiti pažnju. Naravno da svako od nas ima određeni deo primorja ili čak jedno specifično mesto u koje je zaljubljen, ali to, kao i tip nekretnine, treba prilagoditi budžetu.

Izbor je zaista raznovrstan, od potpuno novih stanova u Herceg Novom i vila sa bazenom, do kućica sa omanjim dvorištem ili baštom. 

Ukoliko imate vremena da češće odlazite i provodite više meseci godišnje u vikendici, onda vam svakako preporučujemo kuću. Kuća sa dvorištem može zahtevati nešto temeljitije održavanje od usisavanja i brisanja prašine, ali i omogućiti više slobode, pa se pre svega treba odlučiti između te dve opcije.

Sa primorja vam je sve blizu u Crnoj Gori

Ono što je naročito povoljno kod Crne Gore je što je prilično male površine, pa se od tačke A do tačke B uvek brzo stiže. Kupovinom nekretnine, omogućavate obilaske brojnih drugih mesta na primorju, pa i gradova lociranih dublje u kopnenom delu. 

Planine Crne Gore i njihovi vrhovi su takođe izuzetno lepe, a udaljene su samo na par sati vožnje, pa bi investiranje u jednu vikendicu dalo vrednost maltene dve vikendice.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste u njemu pronašli dobre razloge za kupovinu kuće na crnogorskom primorju.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 17.01.2022. | Modifikovano: 04.05.2022.