5 načina da proputujete svet ako vam budžet to ne dozvoljava

Svako ko se razume u finansije potvrdiće vam da bi trebalo živeti u skladu sa svojim mogućnostima. Problem nastaje kada se naše želje i snovi ne podudaraju sa našim mogućnostima. Recimo, želite da otputujete negde, a imate vrlo ograničen budžet. 

Međutim, to što brojke na našem računu kažu da nismo spremni za put oko sveta, ne znači da je naša želja za putovanjem išta manja. Na svu sreću, postoji više načina da se snađete i obiđete turistička odredišta iz vaših snova bez da zagazite duboko u kreditni minus. Pročitajte. 

Muškarac sa rancem gleda u planine

Tutor engleskog jezika

Na internetu možete pronaći na hiljade oglasa koji nude posao tutora engleskog jezika, dok boravite u zemlji iz koje je klijent koji traži tutora. U većini slučajeva, neće vam čak biti potreba ni diploma koja dokazuje da ste zaista studirali engleski jezik, pa čak ni određeni sertifikat. Dovoljno je da vaše znanje jezika bude na tom nivou da svoje buduće učenike možete uputiti u osnove. 

Ovo može biti odličan način da se konačno „dočepate“ dugo priželjkivane destinacije, a posao tamo vam je već zagarantovan. Slobodno vreme možete iskoristiti da istražujete grad, da posetite susedne gradove, ili čak i susedne zemlje. 

U većini slučajeva, ovakvi oglasi stižu sa azijskog kontinenta iz zemalja koje nude bogatu turističku ponudu, pa ako ste ljubitelj Azije i jedva čekate da se zaputite tamo, eto rešenja.

Preskočite hotele i pripremajte sami hranu

Opet zahvaljujući internetu, danas smo u mogućnosti da bilo gde lako pronađemo lokalce koji po povoljnoj ceni iznajmljuju sobu ili stančić. Na ovaj način možete uštedeti, jer nećete morati da izdvojite pozamašne svote novca za komforne hotelske sobe. 

Ako vam nije stalo da budete smešteni u centru grada i odlučni ste da koristite gradski prevoz, možete pronaći vrlo pristupačne ponude u prigradskim naseljima. Sem toga, lokalci će sigurno znati da vas upute i gde možete pronaći najjeftiniji supermarket, ili vam mogu pokazati skrivene znamenitosti, kojih nema u turističkim brošurama i kojih nije svestan čak ni turistički vodič putničke agencije. 

Kada je hrana u pitanju, u većini slučajeva ćete imati i mogućnost korišćenja kuhinje, čak i u najjeftinijim varijantama za smeštaj. Iskoristite ovu pogodnost i sami pripremajte obroke. Hrana će uvek biti sveža, spremaćete ono što volite, a možete uštedeti zaista mnogo novca.

Pokazne karte za gradski prevoz

Ako planirate duže da se zadržite u nekom gradu ili oblasti, pametno je investirati u mesečne karte za metro, voz ili autobus. Posebno ako ste smešteni negde van grada, mogućnost svakodnevnog korišćenja gradskog i prigradskog prevoza će vam biti veoma korisna

Ako je gradski prevoz dobro organizovan, možete stići do odredišta čak i pre nego što biste stigli da putujete automobilom, a pri tome ćete uštedeti i dosta novca. Primera radi, gradovi koji imaju funkcionalne metro linije, omogućavaju vam da izbegnete gradsku gužvu i da brzo i jednostavno stignete do željene destinacije. 

Devojka na steni gleda u more

Studentski popusti

Ako ste mlađi od 26 godina, pred vama su brojne mogućnosti i brojni popusti koji vam mogu omogućiti putovanja sa niskim budžetom. Gradski prevoz, muzeji, pozorišta i druge atrakcije širom sveta, često nude popust za studente i osobe mlađe od 26 godina. 

Svakako treba iskoristiti ove povoljnosti tokom putovanja, jer je to zaista idealan način da uštedite i ostanete u okviru budžeta. Nećete sebe uskratiti ni za šta, a popust vam je zagarantovan! Ne zaboravite da uvek sa sobom nosite studentsku karticu ili neki drugi dokument za potvrdu da ste student i da imate manje od 26 godina.

Zaposlite se u stranoj zemlji

Tutor engleskog jezika je odlična opcija ako želite da proputujete Aziju. Međutim, ako želite da proputujete zemlje engleskog govornog područja, logično je da se takvi poslovi ne nude. 

Može biti poprilično teško da pronađete posao u zemlji koju želite da posetite, posebno ako vam je plan da se zadržite nekoliko meseci. Retko ko od nas je u mogućnosti da ode na višemesečni odmor o sopstvenom trošku, a da pri tome nema nikakav dodatni posao dok je na “odmoru”. 

Na svu sreću, postoji rešenje. Work and Travel Group nudi veliki broj različitih programa, kroz koje možete upoznati različite kulture i predele, steći iskustva i veštine, stručnu praksu, te usavršiti jezik. Pošto postoji više različitih programa, svako može pronaći nešto za sebe, bez obzira na željeno odredište ili broj godina. Slobodno vreme možete iskoristiti baš onako kako bi ga koristili da ste na luksuznom odmoru, a zagarantovane su i nezaboravne uspomene!

Finansije su nezaobilazna stavka kada je reč o putovanjima. Rizično je krenuti na duže putovanje praznih džepova, ali svakako ne morate čekati i štedeti godinama, da biste možda nekad ostvarili svoj turistički san i proputovali svet. 

Tako što ćete putovati na malo drugačiji način, odsedati kod lokalnog stanovništa i raspitati se o mogućim popustima, istovremeno ćete upijati kulturu i način života druge zemlje, usavršavaćete jezik i uštedeti. Poslovi koje možete pronaći, finansiraće vaše putovanje i možda vam čak i dozvoliti da isplanirate budžet za neke naredne avanture. 

Gde ima želje – ima i načina. Na vama je samo da pronađete način putovanja i uštede koji vama najviše odgovara i za koji ste najspremniji.

Autor: dragan antic | Objavljeno: 25.02.2020. | Modifikovano: 25.02.2020.