Najlepše destinacije za medeni mesec

Svaki par se nakon venčanja raduje odlasku na medeni mesec. Neki kažu da im je ovo čak i najbolji deo bajke koju počinju zajedno da žive. Zato se destinacije za medeni mesec pažljivo biraju, kako bi se uskladile želje i mogućnosti i kako bi se proveli nezaboravni dani sa voljenom osobom daleko od stvarnog sveta.

Grana palme na zalasku sunca

Evo naših predloga za najlepše destinacije za medeni mesec gde možete otputovati sa svojom voljenom osobom, a uz to smo pripremili i priču o tome kako je uopšte došlo do ovog slatkog običaja koji otvara vrata bračnih voda. 

#1 Karibi – tropske destinacije za medeni mesec kao siguran izbor

Prva asocijacija na medeni mesec su egzotične destinacije, tropska ostrva, prozirno, tirkizno more i topao pesak pod nogama. Zato su za medeni mesec destinacije koje se nalaze u udaljenim i tropskim krajevima najčešće izbor, a Karibi su na samom vrhu te liste.

Na Karibima postoje različite lokacije na kojima možete uživati, a jedna među njima privlači pažnju sve većeg broja posetilaca. U pitanju je Santa Lucia, smeštena između Karipskog mora i Atlanskog okeana, u južnom delu Malih Antila. 

Santa Lucia je odsjaj starih Kariba gde su filmske zvezde i kraljevske porodice dolazile da se u relativnoj anonimnosti odmore i zabave, pa je često baš ona prvi izbor mladenaca koji uplovljavaju u bračne vode. 

Santa Lucia – uspavana lepotica Kariba

U samom vrhu liste na kojoj su destinacije za medeni mesec nalazi se Santa Lucia koja se prilagodila svojim posetiocima, pa je prepuna romantičnih hotela. Luksuzne vile su sa posebnim zatvorenim i otvorenim bazenima idealni za parove.

Većina takvih odmarališta nalazi se oko dva glavna grada na ostrvu od kojih su oba locirana na zapadnoj obali: prestonica Castries koji ima bogat noćni život i zanimljive restorane, barove i šoping centre i Soufriere, uspavani primorski grad koji se smatra “pravom Santa Luciom“.

Tako medeni mesec na tom ostrvu može biti nešto intimnije i mirnije iskustvo, nego što bi to bilo na nekim drugim Karipskim ostrvima. Zahvaljujući toplim vodama, posetioci mogu da uživaju u vodenim sportovima, a koralni grebeni nude odlične uslove za ronjenje i podvodno fotografisanje. Iako lokalci govore engleski sa karipskim akcentom, takođe imaju i sopstveni dijalekat francuskog.

#2 Bora Bora – još jedna egzotična ideja za medeni mesec iz snova

Pogled na ostrvo Bora Bora

Ne kaže se bez razloga da su sedam najboljih lekara sunce, voda, čist vazduh, odmor, vežbanje, zdrava hrana i naravno knjiga. Sve to i još mnogo više može da se pronađe na Bora Bori, koja se zasluženo ubraja među najlepše destinacije za medeni mesec. 

U društvu je sve lepše, pa tako sa voljenom osobom možete uživati u lokalnim, ali i svetskim specijalitetima koje će pažljivo pripremiti u nekim od najlepših restorana i poslužiti u bajkovitom ambijentu. 

Tradicija i kultura meštana su nešto što ostavlja jak utisak na sve koji odluče da posete ovo čarobno mesto. Beli, nežni pesak, tirkizna voda i polja hibiskusa uvek će vas podsećati na Bora Boru, a pored luksuznog smeštaja mnogo je aktivnosti koje možete da upražnjavate na ovom ostrvu. 

Časovi tenisa, jahanja, ali i ekskurzije hranjenja ajkula koje organizuju instruktori samo su neke od aktivnosti koje treba probati. Bicikl je prevozno sredstvo koje je najzastupljenije na ostrvu, ai možete iznajmiti i električni automobil i uživati u obilasku ostrva sa voljenom osobom. Nema sumnje da su za medeni mesec destinacije poput Bora Bore idealan izbor. 

#3 Pariz – evropska prestonica ljubavi 

Pariz, grad svetlosti, umetnosti i čarobnih zalazaka sunca uvek je odličan izbor za odlazak na medeni mesec. U ovom gradu svako može da pronađe nešto za sebe, od razgledanja starih zgrada koje odolevaju duhu vremena do šopinga u nekim od najvećih tržnih centara na svetu. 

Ovde počinju sve moderne bajke dvadeset i prvog veka i možda će baš vaša biti jedna od njih. Toliko toga možete posetiti u Parizu i pravo pitanje je odakle krenuti, kako obići što više mesta i postatiti bogatiji za čitav spektar novih iskustava kada vremena nikad nije dovoljno. 

Grad vina i svetlosti

Koliko god boravite u Parizu, uvek ćete želeti makar još dan više, još jedno veče i još jednu šetnju pored Sene. Ajfelov toranj nezaobilazna je atrakcija za sve koji odluče da posete grad svetlosti, ali osim njega posetite i Trijumfalnu kapiju, simbol pobede francuske nacije, muzej Luvr gde se čuvaju najznačajnija umetnička dela, čak preko trideset i pet hiljada njih. 

Obavezno prošetajte i Monmartrom, osetite duh starog Pariza. Podsetiće vas na Skadarliju i sigurno da nećete moći da odolite francuskim vinima koja važe za najbolja širom sveta.

Ajfelov toranj na zalasku sunca

#4 Prag – romantična, bajkovita i mistična destinacija za mladence

Jedna od destinacija u Evropi koja dobija na popularnosti među mladencima je Prag. Popularan među turistima zbog bajkovitih zamkova i interesantnog noćnog života, Prag je danas prikuplja veliki broj turista, a  kada je u pitanju medeni mesec destinacija kao što je ovaj bajkoviti grad sigurno će biti pun pogodak. 

Svaki trenutak proveden ovde, ostaće vam urezan u sećanje i neke od atrakcija u Pragu morate obići kako biste rekli da ste bili u ovom gradu. Prva od njih je svakako Karlov most, uveče čaroban i obasjan svetlima grada. Tu ćete sresti brojne muzičare, pesnike i druge umetnike, pa im poklonite par trenutaka svog vremena.

Obilazak Praga sa voljenom osobom

Ako vam kula na Petrinom brdu deluje poznato, to je zato što zapravo predstavlja malu kopiju Ajfelovog tornja u Parizu. Iako je visoka samo 60 m, sa vrha se pruža nezaboravan pogled na grad.

Da biste se popeli na ovaj najviši vrh Češke potrebno je da se popnete uz 299 stepenika. Ako želite da vidite arhitekturu u romanesko stilu, obratite pažnju na baziliku Svetog Đorđa u Praškom zamku. Ako volite barokne građevine pogledajte crkvu Svetog Nikole na trgu u Starom gradu. 

Za obilazak Praga neće vam biti potrebni profesionalni vodiči, sami ćete upoznavati ovaj grad i otkrivati njegove znamenitosti koje će kvalitetno upotpuniti vaš boravak u ovom gradu i zbog kojih ćete imati osmeh na licu i kada se vratite stvarnom životu.

Fotografija Karlovog mosta na kome se nalaze pešaci

Koji običaji iz prošlosti se vezuju za medeni mesec?

Jeste li se nekada zapitali odakle potiče ideja da se odlazi na medeni mesec i zašto mladenci uopšte idu na ovakvo putovanje? Prema nekim istraživanjima, tradicija potiče još od pre 3000 godina, u vreme Vavilonaca. Tada je bilo uvreženo mišljenje da je med najbolji afrodizijak i da će upravo on mladencima pomoći da dobiju potomstvo.

Običaji su nalagali da mladenci ceo mesec dana nakon venčanja jedu kolače sa medom i piju medovinu  koja povećava plodnost. Da li su šanse za dobijanje deteta povećane ovim, nažalost nikada nećemo saznati, ali parovima je svakako bio izazov. 

U srednjem veku verovalo se da mladenci treba da žive sladak život, bez gorčine i loših trenutaka, a kako je sve što je lepo ima kraj, ove dane su hteli da budu upamćeni kao najlepši. I verovatno je tako i bilo jer su mladenci bili upućeni jedno na drugo, daleko od stvarnog sveta, obaveza i poslova koji ih čekaju. 

Jedna od legendi kaže da su se Tevtonci odlučivali na brak samo kada je bio pun mesec. I da su se nakon toga mladenci povlačili do sledećeg punog meseca. Veruje se da je baš tako nastao termin medenog meseca.

Bilo kako bilo, u današnje vreme medeni mesec predstavlja početak lepog i skladnog života u zajednici na koju se dvoje ljudi odvažilo uvažavajući jedno drugo. Ubrzo nakon venčanja odlaze na ovo putovanje i uživaju u ljubavi i srećnim trenucima koje provode zajedno.

Autor: Marija Božić | Objavljeno: 16.06.2020. | Modifikovano: 16.06.2020.