Najlepše stambene četvrti u evropskim prestonicama

Dobra stara Evropa, kolevka kulture i umetnosti, predstavlja bogat mozaik epske istorije, jedinstvene lepote arhitekture i raznolikosti stilova. Od Beča do Londona, Pariza i Berlina, evropske prestonice otkrivaju prave arhitektonske bisere, a u svakoj se nalazi bar jedan kvart koji se posebno izdvaja po lepoti. 

Slikari koji slikaju na ulici

Predstavljamo vam najlepše stambene četvrti u glavnim gradovima Evrope koje bi trebalo da budu na vašoj must see turističkoj listi. Jednom kada prošetate ovim kvartovima, poželećete da zauvek ostanete tu da živite. 

Najlepše lokacije za stanovanje u Beogradu

Počećemo priču od našeg Beograda. Srpska prestonica intrigira i privlači veliki broj posetilaca upravo zbog toga što predstavlja savršenu kombinaciju tradicionalnih i modernih stilova u arhitekturi. Znamenite građevine, crkve, hramovi i stambene zgrade i zdanja od kulturnog i istorijskog značaja provešće vas kroz pravi vremeplov – od baroka do brutalizma. 

Neki od najlepših krajeva za stanovanje u Beogradu nalaze se upravo u starom delu grada, a posebno se izdvajaju Dorćol, Obilićev venac i Vračar. 

Vračar se smatra srcem Beograda i jednom od najpoželjnijih lokacija za život i za investiranje u nekretnine u celoj Srbiji, a ne samo u Beogradu. Ovde se nalazi jedan od najvećih i najveličanstvenijih pravoslavnih hramova u ovom delu Evrope – Hram Svetog Save. U blizini je čuveni Trg Slavija, jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta grada, kao i Muzej Nikole Tesle. 

Centralni  trg grada Beograda

Otmenosti i šarmu Knez Mihailove ulice, kojom se nižu prelepe građevine, doprinose brojni ulični umetnici, a mnogim turistima je ovo omiljena pešačka zona u Beogradu, ali i u čitavom regionu.

Ukoliko pitate starosedeoce, nenadmašan stil imaju sve građevine u čuvenom Krugu dvojke. Pa će tako uz već pomenute beogradske opštine, poželjne lokacije za život biti na Paliluli u blizini Tašmajdanskog parka, u Svetogorskoj ulici kod Politike, kao i u Džordža Vašingtona i Ulici 27. marta.

Mnogi su saglasni oko toga da se duh starog Beograda najbolje vidi na Dorćolu, a ovaj kraj je čak ušao na listu najlepših gradskih kvartova u svetu, prema poznatom turističkom časopisu Time Out.  

Posle Beograda nastavljamo dalje, na proputovanje kroz 5 možda i najznamenitijih evropskih prestonica, a zaustavljamo se samo na najlepšim lokacijama za život u njima. 

#1 Innere Stadt, Prvi okrug – Beč

Gradski trg u Beču pod snegom

Ako postoji jedan razlog zbog kog se Beč naziva evropskom prestonicom kulture, onda je to zbog njegovog Innere Stadt, odnosno Prvog okruga. Ova četvrt predstavlja gradsko jezgro, a o njenom istorijskom i kulturnom značaju najbolje svedoči to što se od 2001. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Opasan poznatom ulicom Ringstraße, Prvi okrug obuhvata najveći deo gradskih znamenitosti.  Najznačajnije turističke atrakcije su Katedrala Svetog Stefana (Stephansdom), dvorac Hofburg, muzej Albertina, kao i Muzej istorije umetnosti, Bečka državna opera, zgrada Bečkog univerziteta i mnoge druge.

Ovde se nalaze najluksuzniji butici i prodavnice Beča, najpoznatije kafane i restorani sa dugom tradicijom, a čitav kraj se smatra izuzetno skupim za život. S obzirom na to da nije teritorijalno veliki, ceo distrikt se može obići za jedno popodne. Sa druge strane, ukoliko imate vremena, kaldrmisanim ulicama i uličicama biste mogli lutati danima, obilazeći galerije, muzeje, kafiće i prodavnice čokolade.

#2 Prenzlauer Berg, Berlin

Jedan od 12 distrikta u Berlinu koji posebno zavređuje pažnju je Prenzlauer Berg. Zbog savršene kombinacije mirnog i otmenog, ovaj kraj je odličan izbor za stanovanje kako za samce, tako i za porodice sa decom.

O bogatoj istoriji kvarta svedoči veliki broj znamenitosti. Ovde se nalazi preko 300 istorijskih zdanja poput Vodenog tornja, najstarijeg u Berlinu (podignut je 1877. godine) ili najveće berlinske sinagoge Rikeštrase izgrađene početkom 20. veka. Bezbroj pabova, kafića, restorana, galerija i simpatičnih radnjica doprinose stvaranju prijateljske i ugodne atmosfere za stanovanje u ovom kraju. 

#3 Monmartr, Pariz

Može li se pomenuti Pariz a da ne bude reči o Monmartru i njegovoj bogatoj umetničkoj i nezavisnoj istoriji? Ova pariska četvrt nalazi se na brdu u severnom delu grada i predstavlja pravi magnet za turiste. 

Sa Monmartra se pruža fantastičan pogled na ceo Pariz, a do njega se stiže stepeništem ili uspinjačom. U drugoj polovini 19. veka predstavljao je centralno mesto okupljanja poznatih slikara, pisaca, umetnika i boema, kao što su Renoar, Bonar i Tuluz-Lotrek

Duh starog Pariza čuvaju još brojne kafane i barovi, a tu je i čuveni Mulen Ruž, kabare i noćni klub sa crvenom vetrenjačom na krovu.

Ekskluzivne građevine sa prelepim vrtovima duž vijugavih ulica šarmiraju i privlače prolaznike. Posebno atraktivno i živopisno područje je ono oko Gradske kuće. Mnogi na Monmartr dolaze da vide katedralu Sakre ker, posvećenu srcu Isusa Hrista, kao i groblje Monmartr na kome su sahranjene mnoge poznate ličnosti poput Hajnriha Hajnea, Hektora Berlioza i Emila Zole.

#4 Stari grad, Prag

Katedrala na gradskom trgu u Pragu

Uprkos velikom prilivu turista i popriličnoj buci, Stari grad (Stare mesto) u Pragu je definitvno najlepša praška četvrt. Većina turističkih atrakcija nalazi se upravo ovde, uključujući čuveni Astronomski sat i Katedralu Device Marije Tinske. Kako predstavlja pogodnu lokaciju za život i odiše posebnim šarmom i tradicijom, ovo je najskuplji kraj u češkoj prestonici. 

Živopisnosti Starog grada doprinosi veliki broj pivnica, kafića, uličnih umetnika i prodavaca. Impozantni Karlov most iz 14. veka povezuje ovu četvrt sa Malom stranom, a na severnoj strani ka Vltavi nalazi se Jozefov, nekadašnji jevrejski grad.

Od 1992. godine Stari grad se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Prema istraživanju o stepenu kvaliteta života koje je u 2019. godini sprovela konsultanska firma Merser, Prag se nalazio na prvom mestu u Centralnoj i Istočnoj Evropi, i 69. mestu od 400 gradova u svetu (gde je prvo mesto poneo, pogađate, Beč).

#5 Noting Hil, London

Noting Hil je prestižna i luksuzna stambena četvrt u zapadnom delu Londona. Lepota ovog kraja poznata je širom sveta zahvaljujući karakterističnim kućama u ulici Portabelo road. Spojenih bočnih zidova i svega par spratova visoke, kuće na Noting Hilu su poželjno ali i izuzetno skupo mesto za život. 

Posebna atrakcija u ovoj ulici su plava vrata kuće u kojoj je živeo Vilijam Taker, junak romantičnog filmskog hita “Nothing Hill” (tumačio ga je Hju Grant, a njegova partnerka bila je Džulija Roberts). 

Druga značajna ulica u ovom londonskom kvartu je Vestborn Grou. Turisti najviše posećuju ovu ulicu u vreme održavanja dvodnevnog karnevala u avgustu. Karneval je svojevrsna londonska tradicija i održava se bez prekida više od pola veka.

Autor: dragan antic | Objavljeno: 29.05.2020. | Modifikovano: 29.05.2020.