Najprometniji aerodromi u Evropi

U poslednjih desetak godina, broj godišnjih letova prelazi neverovatnu cifru od 30 miliona. Vazdušni saobraćaj predstavlja jednu od okosnica putničke industrije i omogućava ogromnom broju ljudi da se poveže sa svim krajevima sveta. Aerodromi širom sveta pružaju osećaj komfora zbog velikog broja sati koje putnici provode na tim “avio-stanicama”.

Statistika nacionalnih avijacionih službi, u kombinaciji sa podacima operatera i avio-kompanija, uz brojne izvore koji se bave avio-industrijom, svake godine objavljuju brojke koji se tiču putnika koji prodefiluju aerodromima, bilo da su u pitanju tranzitne zone ili terminali.

Kada su u pitanju evropski aerodromi, lista najprometnijih aerodroma je uglavnom “rezervisana” za one iz Zapadne i Centralne Evrope. Veliki finansijski i turistički centri za koje se uvek traže avio karte, uz poseban osvrt na infrastrukturni aspekt, samo su neki od razloga za visoko mesto na listi. U nastavku teksta pročitajte koji su najprometniji aerodromi u Evropi.

Lufthansa avion na pisti

Aerodrom Hitrou – najprometniji aerodrom u Evropi

Londonski aerodrom Hitrou zauzima prvo mesto na listi najfrekventijih aerodroma Starog kontitnenta. Aerodrom Hitrou smešten je na oko 20ak kilometara od centra glavnog grada Velike Britanije.

Kada je u pitanju London aerodromi su deo velikog londonskog čvorišta, pa tako uz Hitrou, još pet aerodroma – London-Siti, Getvik, Luton, Sautend i Stensted čine veliku vazdušnu mrežu engleske prestonice.

Aerodrom u Londonu ima četiri putnička i jedan teretni terminal, raspolaže sa dve piste, paralelno postavljene jedna do druge, a veoma je dobro povezan sa Londonom. Kroz najprometniji aerodrom u Evropi je prošle godine prodefilovalo više od 80 miliona putnika, čineći ga drugim najfrekventnijim aerodromom na svetu, nakon onog u Dubaiju. 

Londonski aerodrom ima tradiciju dugu skoro jedan vek, ali je pravu prekretnicu doživeo sredinom 40ih godina prošlog veka, kada je i počeo da se koristi u komercijalne svrhe.

Najprometniji aerodrom u Evropi stoji na raspolaganju 81 avio-kompaniji koje lete ka 204 destinacije u 85 zemalja sveta. Aerodrom je i sedište nacionalne kompanije British Airways, najvećeg avio-prevoznika u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Aerodrom u Parizu – drugi najfrekventniji aerodrom u Evropi

Aerodrom u Parizu – Šarl de Gol – drugi je najfrekventniji aerodrom u Evropi. Kao najveća i glavna vazdušna luka glavnog grada Francuske, kroz aerodrom Šarl de Gol je prošle godine prevezeno nešto više od 72 miliona putnika. Ime nosi u čast bivšeg francuskog predsednika i državnika, Šarla de Gola.

Zvanično otvoren 8. marta 1974. godine, aerodrom u Parizu ima tri terminala. Iako je drugi terminal izgrađen za potrebe kompanije Air France, danas se i druge kompanije koriste ovim delom aerodromskog kompleksa. Treći terminal opslužuje čarter letove i letove low cost kompanija.

Aerodrom je poznat po ekološkom i inovativnom pristupu, pa tako paralelne piste omogućavaju 120 sletanja na ovom aerodromu, u toku jednog sata. Sa druge strane, drugi najfrekventniji aerodrom u Evropi odlikuje “zelena politika”, sa ciljem smanjenja emisije ugljen-dioksida i korišćenjem obnovljive energije. 

Aerodrom u Amsterdamu – najveći holandski aerodrom

Treći po redu najprometniji aerodrom u Evropi je aerodrom u Amsterdamu. Najveći holandski aerodrom – amsterdamski Shiphol – nalazi se na 9km jugozapadno od prestonice “zemlje lala”, u opštini Harlemermer. Prošle godine, kroz ovaj aerodrom je prošlo više od 70 miliona putnika.

Aerodrom u Amsterdamu ima 5 glavnih pista i jednu za manje avione. Glavni međunarodni holandski aerodrom spada u red najfrekvetnijih aerodroma u Evropi i kada su u pitanju broj poletanja i sletanja. Zbog velikog broja putnika, postoji potreba da se izgradi još jedna pista za avio-saobraćaj.

Ono što je zanimljivo kada je u pitanju ovaj aerodrom, jeste i činjenica da je najniži aerodrom u Evropi, sa nadmorskom visinom koja je tri metra ispod nivoa mora. Pored samog aerodroma, nalazi se i železnička stanica, a primarna namena ovog aerodroma bila je u vojne svrhe. 

Hitrou aerodrom u Londonu

Frankfurt aerodrom na Majni – vazdušno čvorište Nemačke

Kada je u pitanju Frankfurt aerodrom na Majni predstavlja vazdušno čvorište regije, ali i čitave Nemačke. Međunarodni aerodrom, udaljen 12 kilometara jugozapadno od centra grada, predstavlja jedan od najprometnijih evropskih aerodroma.

Jedan od svetskih finansijskih centara i peti po veličini grad u Nemačkoj, može da se pohvali najprometnijim evropskim aerodromom kada je u pitanju teretni saobraćaj.

Aerodrom u Frankfurtu se nalazi u regionu Rajna-Majna i matično je čvorište nemačkog avio-prevoznika Luftansa. Prošlo godine je sa dva velika i jednog malog terminala frankfurtskog aerodroma prevezeno skoro 70 miliona putnika. Pored dva prostrana terminala, aerodrom u Frankfurtu ima i četiri piste pogodne za ogroman tranzitni saobraćaj koji se tu odvija.

Aerodrom u Istanbulu – jedan od najprometnijih evropskih aerodroma

Aerodrom u Istanbulu, koji je ime dobio u čast Mustafe Kemala Ataturka, udaljen je 24km zapadno od centra turske prestonice. Kroz aerodrom koji se nalazi na evropskoj strani grada prošle godine je prevezeno oko 67 miliona putnika. 

Aerodrom je prvi put otvoren 1912. godine, sa primarnom namenom u vojne svrhe. Zbog velikog broja putnika, prošle godine se našao na listi najprometnijih aerodroma u Evropi, i to na petom mestu. Sam aerodrom ima dva međusobno povezana terminala, kao i terminal sa posebnom namenom za prtljag putnika.

Zbog rastućih zahteva domaćeg i međunarodnog avio-saobraćaja, aerodrom Ataturk zamenjen je u aprilu ove godine novoizgrađenim Istanbulskim aerodromom, na koji su prebačeni svi komercijalni letovi. Prema planovima izgradnje, nakon ostvarivanja punih kapaciteta, predviđa se da će novi aerodrom godišnje primati oko 200 miliona putnika.

Na listi se u prvih deset mesta nalaze i aerodromi u Španiji, tačnije u Madridu i Barseloni, zatim aerodrom u Minhenu, još jedan londonski aerodrom – Getvik, kao i moskovski aerodrom Šeremetjevo. 

Autor: Tijana Vanić | Objavljeno: 22.06.2019. | Modifikovano: 27.06.2019.