Niški aerodrom kao polazna tačka razvoja turizma na jugu

Jeftini avionski letovi, prilika za brže i komfornije putovanje do velikih gradova Evrope, ali i pogodna „prečica“ za sve turiste koji žele da posete Srbiju – niški aerodorom godinama doprinosi razvoju turizma na jugu zemlje.

maketa aviona na sivoj pozadini

Iako je izgrađen pre 35 godina, aerodrom „Konstantin Veliki“ je tek u 21. veku doživeo napredak i počeo da koristi svoje potencijale. Broj putnika raste iz godine u godinu, pa je tako u 2019. godini aerodrom oborio sopstveni rekord sa prometom od 422.000 putnika. 

Prepoznavši nišku avio-luku kao polaznu tačku i istovremeno „odskočnu dasku“ za domaći turizam i vazdušni saobraćaj, država je uložila sredstva u aerodromsku infrastrukturu. Šta je to što putnici mogu da očekuju u 2022. godini, odakle će sve turisti pristizati u Niš i na koje sve načine razvoj aerodroma unapređuje životni standard u gradu i okolini? Pročitajte.

Aerodrom u Nišu – položaj i transferi 

Aerodrom „Konstantin Veliki“ nalazi se na teritoriji niških naselja Medoševac i Popovac, na severnom izlazu iz Niša ka Beogradu. Udaljen je od centra grada svega 4 kilometra. Zbog i te kako povoljnog položaja u zemlji predstavlja dobru alternativu prestoničkom aerodromu „Nikola Tesla“, kao i većim avio-lukama u regionu – u Skoplju, Sofiji, Prištini i na Ohridu.

S obzirom na malu udaljenost od gradskog centra, turisti retko imaju problema da se snađu za transfer i stignu do svog smeštaja kada slete na niški aerodrom. Postoji nekoliko opcija: od redovnih autobuskih linija (34A i 34B), preko mnogobrojnih taksija do rent a car usluge dostupne 24h.

Za putnike koji nemaju mnogo prtljaga i traže najjeftiniju varijantu za transfer, gradski prevoz je obično prvi izbor. Karta za jednu vožnju košta 60 dinara, a autobusi saobraćaju na svakih 15 minuta (vikendom na pola sata). Vožnja taksijem je praktičnija za turiste sa više kofera, ali i znatno više košta – do centra grada minimum 350 dinara. 

Znatno isplativije i komfornije iskustvo može da bude rentiranje automobila.  Ako putovanje podrazumeva duži boravak u gradu i obilazak okoline, ovo je svakako opcija koju vam preporučujemo. Potrebno je samo da se pažljivo odabere rent a car servis i detaljno dogovore uslovi iznajmljivanja vozila (visina depozita, koje je ograničenje kilometraže ako ga ima, preuzimanje auta na aerodromu ili nekoj drugoj lokaciji i sl.).

Konstantin Veliki i letovi u 2022. godini

Razvoju niškog aerodroma i rastu broja putnika u velikoj meri su doprinele jeftine avio-karte low cost kompanija. Redovne avionske linije iz Niša imaju mađarski avio-prevoznik „Wizz Air“, irski „RayanAir“, kao i švajcarska avio-kompanija „Swiss International Airlines“. Pored niskobudžetnih, tu je i nacionalni avio-prevoznik AirSerbia.

Avioni u Niš doleću iz Beča, Frankfurta, Dortmunda, Memingena, Bazela, Milana i Stokholma. Postoje i avio-linije Cirih-Niš, kao i sezonski letovi od/do Tivta, Krfa i Antalije. Postojeća mreža linija biće proširena u 2022. godini na čak 7 novih destinacija (5 redovnih i 2 sezonske). Avionima kompanije „Air Serbia“ pored Tivta, Ljubljane i Frankfurta, odsad će moći da se leti do Atine, Istanbula, Kelna, kao i do Beograda. 

Premda su protekle dve godine postojale varijacije u rasporedu letova zbog pandemije, u 2022. godini se očekuje normalizacija vazdušnog saobraćaja sa niškog aerodroma. Tako već postoje najave irskog avio-prevoznika „Rayair“ da će se od februara ponovo uspostaviti linije do/od Beča, Milana i Stokholma, a od marta i na relaciji Niš-Malta.

U toku su pregovori sa Vladom Gruzije za otvaranje redovnog saobraćaja između Niša i Kutaisija od maja 2022. godine.

Wizz Air avion na aerodromskoj pisti

Rekonstrukcija aerodroma u Nišu

Da bi napredak domaćeg avio-saobraćaja popela na viši nivo, država je poslednjih godina značajno uložila u infrastrukturu aerodroma u Srbiji. Posebno mesto u tom investicionom planu dobio je niški aerodrom, koji treba da dobije modernu terminalnu zgradu, kao i novi kontrolni toranj SMATS-a.

Pored novih objekata, planirana je i rekonstrukcija postojeće zgrade, a sve sa namerom da se prošire aerodromski kapaciteti. U pitanju je investicija od 20 miliona evra, od čega je za izgradnju novog tornja namenjeno 4 miliona evra. Pored infrastrukturnih radova, deo sredstava biće uložen u savremenu opremu i između ostalog u vozilo za čišćenje snega i odleđivanje. Realizacijom ovog kapitalnog projekta niška avio-luka približiće se svom cilju da ima milion putnika godišnje i da bude u rangu najboljih aerodroma u Evropi i svetu. 

Trenutni kapaciteti aerodroma „Konstantin Veliki“ su 100.000 putnika godišnje, što je prema zvaničnim statističkim podacima višestruko premašen broj nekoliko godina unazad.

Uticaj aerodroma na rent a car i taxi usluge

Paralelno sa razvojem aerodroma u Nišu je proširen asortiman taxi usluga i povećan broj rent a car agencija. S obzirom na sve veći broj turista koji biraju avion za prevozno sredstvo, logično je da su ove vrste poslovanja doživele procvat prethodnih godina. 

Zbog velike konkurencije na tržištu i želje da odgovore na sve zahteve klijenata, rent a car servisi redovno održavaju vozila, konstantno rade na poboljšanju svojih usluga i obnavljanju voznog parka. Prema tome, iznajmljivanje automobila u Nišu uglavnom podrazumeva novo i pouzdano vozilo, GPS navigaciju, pomoć na putu, neograničenu kilometražu, kao i putno osiguranje. 

Kvalitetom usluga rent a car firme i taxi službe doprinose razvoju turizma u regionu, čime se dodatno podiže životni standrard. Takođe, ne treba zaboraviti na činjenicu da otvaranje rent a car i taxi agencija znači i nova radna mesta za ljude koji žive u Nišu i okolini.

Niški aerodrom u brojkama

  • 35 godina je prošlo od svečanog otvaranja niškog aerodroma za vazdušni saobraćaj 12. oktobra 1986. godine.
  • 100.000 putnika godišnje je projektom isplaniran kapacitet aerodroma.
  • Tokom NATO agresije poletno-sletna staza pogođena je 57 puta, a terminalna zgrada pretrpela ogromna oštećenja.
  • U periodu od 2014. do 2018. godine država je pomogla niški aerodroma sa oko 9,8 miliona evra.
  • Rekordan broj putnika aerodrom u Nišu je ostvario 2019. godine – 422.255 putnika.
  • 1.967 aviona je poletelo/sletelo na „Konstantin Veliki“ 2019. godine.
  • U 2020. godini – godini pandemije, ukupno je zabeleženo 154.233 putnika i 2022 avio-operacije (poletanja/sletanja).
  • Najviše putnika u 2021. godini aerodrom „Konstantin Veliki“ imao je tokom avgusta – 30538, a najmanje u martu 885.
  • Teretnim avionima do Niša je 2021. godine prevezeno 310 tona robe, čime je zabeležen pad od 41% u odnosu na prevoz robe u 2020. godini.
  • 20.000.000 evra država ulaže u rekonstrukciju aerodroma i izgradnju novog terminala i tornja.

Zbog svoje povoljne lokacije, solidnih vremenskih uslova, kao i avio-linija po povoljnim cenama, niški aerodrom pretenduje da postane važan centar vazdušnog saobraćaja u regionu. Zahvaljujući ulaganjima države, ali i sve većem interesovanju turista za ovaj kraj, sasvim je izvesno da će se turistički potencijali Niša i okoline brže ostvariti.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 28.01.2022. | Modifikovano: 28.01.2022.