Put do Berlina autom – bitne informacije za sve vozače

Berlin je jedan od najposećenijih gradova na svetu. On je glavni grad savezne republike Nemačke i drugi je po veličini u Evropskoj uniji. Sa preko 3,4 miliona stanovnika, spada u najnaseljeniji grad u zemlji.

Mnogi ljudi iz Srbije se odlučuju na put do Berlina avionom, jer je to najefikasniji i najbrži način da se stigne do grada. Ipak, zahvaljujući sjajnim autoputevima, vožnja kolima do Berlina ne predstavlja nikakav problem.

Za sve one koji su se odlučili na put do Berlina kolima, evo nekoliko korisnih informacija.

Najbolja ruta i kilometraža Beograd Berlin

TV toranj u Berlinu

Ukupna kilometraža Beograd Berlin rute iznosi 1250 kilometara, za šta je potrebno oko 12h vožnje. Najbolja ruta do Berlina jeste da idete preko Budimpešte, Bratislave, Brna, Praga i Drezdena.

Osim te rute, do Berlina je moguće stići i preko Hrvatske, Slovenije i Austrije, ali su troškovi putarine tim putem znatno veći. Ono što se preporučuje svim vozačima jeste da se put autom do Berlina preseče spavanjem u nekom od usputnih gradova, radi odmora i bezbednosti.

Ruta preko Graca i Nimberga je takođe jedna od idealnih opcija kada se putuje kolima do Berlina.

Granični prelazi do Nemačke 

Granični prelazi u Evropskoj Uniji su stvar prošlosti zahvaljujući Šengenskoj vizi. Jednom kada uđete u Mađarsku, ne morate više da čekate na granicama i da pokazujete svoj pasoš.

Osim pasoša, veoma je važno da sa sobom ponesete sva bitna dokumenta za vaš automobil kao što su vozačka i saobraćajna karta.

Granični prelaz sa Mađarskom – informacije o svim prelazima

Do Mađarske granice Horgoš, koja je 24h otvorena, ima oko 202 kilometara. Ukoliko želite da izbegnete čekanje koje, tokom praznika ili nepredviđenih okolnosti, može da se oduži i do nekoliko sati na Horgošu, evo koje su vam alternative:

 • Granični prelaz Kelebija (SRB) – Tompa (HU)- Radno vreme : 0-24h
 • Granični prelaz Bački Breg (SRB)- Hercegsanto (HU) – Radno vreme : 00-24h
 • Granični prelaz Bački Vinogradi (SRB) – Asotthalom (HU) – Radno vreme : 07-19h 
 • Granični prelaz Bajmok (SRB) – Bačalmaš (HU) -Radno vreme : 07-19h
 • Granični prelaz Đala (SRB) – Tisaziget (HU) – Radno vreme : 07-19h
Autoput Beograd - Berlin

Putarina do Berlina i iznos koji vam je potreban za vinjete

Putarina do granice Horgoš iznosi oko 560 dinara, odnosno oko 4,5 eura, i plaća se na dva mesta: na naplatnoj rampi u Novom Sadu i na naplatnoj rampi u Subotici. Do granice sa Mađarskom možete usput nabaviti vinjetu na jednoj od naših pumpi.

Ukoliko kupujete vinjetu u Mađarskoj, cena za 10 dana će biti sledeća:

 • D1 kategorija (motorcikl, automobili do 3,5 t za najviše 7 osoba, sa ili bez prikolice) iznosi  2.975 HUF  
 • D2 kategorija (automobili za više od 7 osoba, teretna vozila i kamp prikolice do 3,5 t) 5.950 HUF.

Vinjete je moguće kupiti na graničnim prelazima, pumpama i naplatnim rampama. 

U Slovačkoj vinjeta za 7 dana iznosi oko 7 eura, dok je u Češkoj vinjeta za automobile za 10 dana oko 12,5 eura. Ukoliko vas uhvate bez vinjete, kazne mogu da budu veoma velike, od 150 eura pa sve do nekoliko 1000 eura i zato je vrlo važno da ne zaboravite na kupovinu vinjete.

Autoput u Nemačkoj se ne naplaćuje.

Gorivo do Berlina – informacije o ceni po litru

S obzirom da je kilometraža Beograd Berlin veoma velika, potrebno je dosta unapred izračunati koliko će okvirno trebati da se izdvoji novca unapred za to. Za sve one koji su se odlučili da idu preko Mađarske, Slovačke i Češke, evo koje su cene po litru u tim zemljama. 

Cena goriva u Mađarskoj po litru:

 • Za bezolovno gorivo 383,5 HUF, što je oko 1,8 eura
 • Za dizel gorivo – 397 HUF, što je oko 1,12 eura.

Cena goriva u Slovačkoj po litru:

 • Za bezolovno gorivo -1,123 eura
 • Za dizel gorivo-1,060 eura

Cena goriva u Češkoj po litru:

 • Za bezolovno gorivo -1,05 eura
 • Za dizel gorivo-0,97 eura

Cena goriva u Nemačkoj po litru:

 • Za bezolovno gorivo– 1,178 EUR
 • Za dizel gorivo – 1,060 EUR

Cene goriva variraju iz dana u dan i zato je veoma važno da se, pre polaska na put, pravovremeno informišete o najaktuelnijoj ceni, kako ne biste imali nepredviđene troškove.

Branderbuska kapija u Berlinu

Bezbednost u saobraćaju i ograničenje

Za automobile, maksimalna dozvoljena brzina na autoputu u Srbiji, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj iznosi 130km/h, dok je u Nemačkoj neograničena brzina. 

Kada se spremate na put kolima, a pogotovu kada uzmemo u obzir da je kilometraža Beograd Berlin zaista velika, pored obezbeđivanja vašeg auta, povedite računa o adekvatnom odmoru. Odaberite svoje usputno prenoćište kako biste izbegli nepredviđene okolnosti na putu.

Vodite računa o svojoj vožnji i, ukoliko budete bili u mogućnosti, organizujte sebi usputna stajališta u raznim gradovima do Berlina kako biste videli i iskusili što više na vašem nezaboravnom putovanju. Nema sumnje da će to biti iskustvo koje ćete sigruno pamtiti do kraja svog života

Do tada, prijatna vožnja i srećan put!

Autor: Nevena Zlatić | Objavljeno: 01.05.2020. | Modifikovano: 28.04.2020.