Sve više otkazanih letova zbog širenja Korona virusa

Mnoge svetske avio kompanije su odlučile da skroz obustave ili redukuju svoje letove zbog sve zastupljenijeg koronavirusa širom planete. Najveći broj redukovanih letova odnosi se na one od i ka severnoj oblasti Italije, koja je u ovom trenutku, najugroženija destinacija u Evropi. 

Svakoga dana broj avio kompanija koje otkazuju letove je sve veći, a evo koje zemlje nećemo moći da posetimo u narednom periodu.

Obustava letova ka mnogim destinacijama 

Pored Italije, najugroženija područja na svetu su Kina, Singapur i Južna Koreja, prema kojima je više od 100 avio kompanija otkazala svoje letove. Air Busan, Air New Zealand, Air Seoul, Asiana Airlines i Arabia Airlines samo su neke od kompanija koje su obustavile letove širom Azije. 

Ryanair, low-cost avio kompanija, jedna je od poslednjih u nizu koja je znatno smanjila broj letova, po uzoru na konkurentne kompanije kao što su easyJet i British Airways. Ona će između 18. marta i 7. aprila redukovati broj letova za 25%. Najviše će jednom dnevno saobraćati između petka i ponedeljka, a sve letove od i ka italijanskim aerodromima Bergamo, Malpensa, Parma i Treviso će potpuno obustaviti.

British Airways će između 16. i 28. marta otkazati oko 216 letova između aerodroma Heathrow iz Londona i Njujorka, Italije, Francuske, Švajcarske, Austrije, Belgije, Nemačke i Irske. 

Devojka na aerodromu koja čeka da prođe kontrolu

Air Serbia takođe otkazala letove ka Italiji

Među svetskim avio kompanijama, na spisku se našla i domaća avio kompanija Air Serbia koja je privremeno otkazala letove od i ka Bolonji i Rimu iz aerodroma u Nišu do kraja marta. Takođe, Air Serbia je odlučila da redukuje određene letove između Srbije i ostalih gradova Italije. Ipak, ruta Beograd-Rim će nastaviti regularno da saobraća do daljnjeg. 

Wizzair je suspendovao sve letove ka Italiji i Izrealu, norveška kompanija Air Shuttle je do juna 2020. otkazala oko 3000 letova, a Lufthansa planira da prepolovi ukupan broj letova koji je planiran za mart 2020. godine.

Šta ako je vaš let otkazan?

Spisak svetskih avio kompanija koje otkazuju letove zbog širenja Korona virusa se povećava iz dana u dan. Mnoge od njih su svim svojim putnicima čiji su letovi otkazani ponudile refundaciju, odnosno promenu rezervacije leta bez dodatnih troškova. Više informacija o otkazanim letovima možete pronaći na pojedinačnim oficijalnim sajtovima avio kompanija.

Autor: Nevena Zlatić | Objavljeno: 12.03.2020. | Modifikovano: 12.03.2020.