Citati o putovanjima zbog kojih ćete odmah spakovati svoje kofere

Citati o putovanjima na najlepši način prenose suštinu putešestvija po svetu, a njihova formula glasi: istraživati, upoznavati, živeti! Putovanja su ujedno i dokaz da bogatstvo i van materijalnog postoji, pa ćete neretko čuti da je “hodanje po svetu” jedina stvar koja košta, a istovremeno obogaćuje. 

Na to koliko su putovanja važna za način na koji gledamo svet, redovno nas podseća i kultura koja nam nudi niz zanimljivih književnih citata, filmskih kadrova, pa čak i celih knjiga i pesama koje govore o umeću življenja u pokretu i istraživanju novog, stranog i nepoznatog. 

U narednim pasusima saznaćete koji su to najlepši citati o putovanjima – iz knjiga, filmova i pesama, a ne sumnjamo da će i vas inspirisati – ako ne da i sami stvorite delo, a onda “barem” da spakujete kofere i već ovog meseca krenete na putovanje.

Sveska, mapa i naočare na stolu

Citati o putovanjima iz knjiga – najlepše napisane reči o lutanju

Knjige su oduvek bila inspiracija broj jedan kada je reč o svetu putovanja, turizma i upoznavanja novih destinacija. Najlepše reči svetske književnosti i najveći pisci i spisateljice svoja iskustva, doživljaje i razmišljanja o putovanjima oduvek su voleli da pretoče u umetnička dela i podele ih sa ostatkom sveta. Kada su u pitanju putovanja u knjigama su neretko bila opisivana najlepšim mogućim rečima, a citati su bili samo deo tih opisa. Evo samo nekih od njih:

 • „Nisu svi koji lutaju izgubljeni“, napisao je tvorac Gospodara prstenova, Tolkin, u svojoj poemi Nije zlato sve što sija. Ova rečenica jedan je od najpoznatijih citata o putovanjima iz sveta knjiga.
 • „Upoznaj svet. Fantastičnije je od svakog sna napravljenog ili plaćenog u fabrici“, na neverovatan značaj putovanja ovim citatom aludirao je Rej Bredberi u kultnom romanu Farenhajt 451.
 • „Imaš mozak u glavi. Imaš noge u cipelama. Možeš se uputiti na koju god stranu odabereš“, napisano je u fantastičnoj dečijoj knjizi Oh, mesta koja ćeš videti!, autora Teodora Gejzela
 • „Prava lepota putovanja ne sastoji se u upoznavanju novih pejzaža, već u menjanju pogleda na svet“, divno je sročio omiljeni pisac mnogih, Marsel Prust, u svom najpoznatijem delu U traganju za izgubljenim vremenom.
 • „Pusti svet da te promeni, pa ćeš i ti moći da promeniš svet“, napisao je najpoznatiji revolucionar Če Gevara u svom Dnevniku motorcikliste.
 • O tome da „putovati znači živeti“, naučio nas je Hans Kristijan Andersen u Bajci svoj života: autobiografiji.
 • Elizabet Gilbert u istoimenoj knjizi po kojoj se snimio i svetski poznati film Jedi, moli, voli, napisala je kako je“ putovanje je vredno svake cene i žrtve“, a mi se s njom u potpunosti slažemo.
 • „Gradovi su oduvek bili kao i ljudi, pokazivajući svoje različite karaktere putniku. Zavisno od grada i turiste, među njima može postojati međusobna ljubav ili nesviđanje, prijateljstvo ili neprijateljstvo“, napisao je kontroverzni romanopisac Roman Pajn u svojoj knjizi posvećenoj putovanjima Gradovi i države
 • „Svet je knjiga, a oni koji ne putuju, čitaju samo jednu stranicu“, reči su koje se pripisuju Sv. Avgustinu.
 • Na to da na putovanja ne treba da posmatramo kao priliku za beg od sebe, podsetio nas je čuveni japanski pisac Haruki Murakami, rečima: „Koliko god daleko otputovao, nikada ne možeš pobeći od sebe. To je senka, prati nas svuda“, u knizi Posle potresa. 
 • „Nemoj mi reći koliko si obrazovan, reci mi koliko si putovao“, napisao je Muhamed, islamski prorok i ovim rečima naznačio značaj putovanja za iskustvo i karakter svakog čoveka.

Citati o putovanjima iz filmova – kamerom kroz svetske destinacije

Nisu samo stranice knjiga obeležene predivnim rečenicama koje se odnose na putovanja. Citate o putovanju, predivnim predelima sveta i turizmu i lutanju svetom generalno, zabeležila je i filmska kamera. 

Dok nas kadrovi sedme umetnosti vode širom planete i tako vizuelno upoznaju sa destinacijama “iz druge ruke”, reči likova iz filmova tu su da nas dodatno inspirišu. Najlepši citati o putovanjima iz filmova definitivno se moraju naći na listi citata o putovanjima zbog kojih smo i sami odmah krenuli da rezervišemo najpovoljnije avio karte. Evo nekih od njih:

 • „50 godina od sad, kad se osvrneš na svoj život, zar ne želiš da imaš herca da kažeš kako si imao hrabrosti da uđeš u kola?“, rekao je avanturistički raspoložen Sem Vitviki iz Transformersa. . 
 • „Volim kada se probudim ujutru, ne znajući šta će se desiti, koga ću upoznati i gde će me vetar odneti“, izgovorio je Džek Doson u kultnom Titaniku
 • „Svet nije u knjigama i mapama, on je tamo napolju“, izgovara Gandalf u Hobitu, pozivajući tako auditorijum na upoznavanje planete.
 • Na to da „suština čovekovog karaktera dolazi iz novih iskustava“, podsetio nas je Kristofer MekKendles iz avanture U divljini.
 • U Narniji smo čuli predivan citat o vezi avanture, putovanja i čovekove sudbine: „Neka putovanja nas vode daleko od kuće, a neke avanture do naše sudbine“.
 • Harizmatični Džek Sperou, pardon, kapetan Džek Sperou, u Piratima sa Kariba je jednostavnim uzvikom učinio to da auditorijum poželi da bude na brodu u tropskim predelima: „Sad, daj mi taj horizont…“
 • „Gde treba da idemo, mi koji lutamo ovim svetom, tražeći bolje verziju sebe?„, rečenica je koju čujemo u Mad Max-u, u delu Autoput besa.
 • „Idem u avanturu!“, uzbuđeno je uzviknuo Bilbo u Hobitu
Devojka stoji na steni pored mora

Citati o putovanjima iz pesama – melodični pogled na svet

Melodije, tekstovi pesama i oni koji ih pevaju i komponuju, oduvek su inspirisali i motivisali turiste iz celog sveta da potraže najbolji aranžman za putovanje iz snova. Citati o putovanjima iz muzike često su napisani metaforično, ćesto se ne mogu ni razumeti bez ostatka konteksta, ali istovremeno spadaju među najlepše citate o putovanjima, te moramo navesti neke od njih:

 • „Putujući po svetu i sedam mora, svako traži nešto“ (Travel the world and the seven seas, everybody’s looking for something), Eurythmics – Sweet Dreams
 • „Putovaću, putovaću divlje i slobodno, spakovaću kofere jer me divni veliki svet zove“ Elvis Presley – Harem Holiday
 • „Hoću da te poljubim u Parizu, hoću da te držim za ruku u Rimu“ (I wanna kiss you in Paris, I wanna hold your hand in Rome), Madonna – Justify my love
 • „Slušajući čućeš kako te daljina zove, daleko odavde ali biće sa tobom uskoro“ (Listen can you hear the distance calling, far away but will be with you soon), Kylie Minougue – Light Years

Citati o gradovima zbog kojih smo ih još više zavoleli

Najlepše reči svetske književnosti, filmskih snimaka i predivnih pesama, stvoreno je i za određene svetske gradove i destinacije, a ne samo putovanja generalno. Citati koji se odnose na gradove često služe kao dodatna motivacija i odlučujući faktor prilikom opredelenja putnika za narednu destinaciju koju će posetiti. 

Citati o Beogradu posebno su dragi domaćem auditorijumu

Citati o Beogradu omiljeno su nadahnuće Beograđana, ali i svih onih koji su imali prilike da se uživo uvere u nezaboravni šarm ovog grada. Da citati verodostojno prenose šarm neke destinacije, dokazuju svi oni koji su zbog jedne rečenice Duška Radovića odlučili da posete srpsku prestonicu, napuštajući je uz obećanje da će se sigurno opet vratiti. 

Kultna piščeva rečenica koju baš svaki Beograđanin ume da citira glasi: „Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno.“

Energiju Beograda je vrlo autentično opisao i Momo Kapor, u samo dva reda koja ispisuju sve lepote ovog grada: „Beograd nije u Beogradu, jer Beograd, u stvari i nije grad – on je metafora, način života, ugao gledanja na stvari.“

Strani pisci i drugi velikani, takođe su divne reči posvetili našoj prestonici, pa i neke od njih svakako treba navesti među najlepšim citatima o gradovima i destinacijama:

 • „Posebno sam inspirisan vedrom i toplom atmosferom Beograda“, Semjuel Beket
 • „Koliko ste vi tek imali da hradite kad se zna su bombardovali i Nemci i saveznici. Lako je drugim velikim gradovima Evrope da se hvale svojom lepotom…“ Alfred Hičkok
 • „Tada su mi bili potrebni susreti s ljudima koji me neće tretirati površno kao što mi se to dešavalo, s ljudima koji satima sede za stolom i druže se, pevaju neke pesme i uvek imaju strašno mnogo da kažu. Zaj beogradski period je prosto izlečio moju dušu“ – Erskin Koldvel

Najlepši citati o Beogradu samo su neki od citata o gradovima zbog kojih smo ova mesta još više zavoleli. 

Citati o gradovima-popularnim turističkim destinacijama

Popularne turističke destinacije, odnosno gradovi koji važe za najposećenije i omiljene domaćim, ali i turistima iz celog sveta, vrlo su poznati širom planete. Evo nekih od njih:

 • „Pariz je uvek dobra ideja“, Odri Hepbern
 • „Beč je kapija Istočne Evrope“, Niki Lauda
 • „Italija se promenila, ali Rim je Rim“, Robert de Niro
 • „Čudo mog života je što se udim svakog jutra u 21. veku – u Pragu“, Alan Levy
 • „Iznad svega, želim da budem srećan. U Barseloni sam srećan“ – Neimar

Svet putovanja oduvek služio kao posebna vrsta nadahnuća umetnicima iz raznih sfera i oblasti, koji inspirišu svoje čitaoce, gledaoce i slušaoce, te tako nastaje začarani krug najlepših svetskih citata o putovanjima, koji spaja turističke doživljaje umetnike sa njihovom publikom. Sigurno smo da ste nakon ovih citata i sami inspirisani da se uputite na putovanje. Na vreme rezervišite aranžman ili smeštaj, avio kartu ili napunite gorivo – Putujte Sigurno!

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 11.08.2019. | Modifikovano: 12.08.2019.