Limenarija Tasos – vodič za letovanje na ovom ostrvskom biseru

Na 42km od Limenasa, glavnog grada Tasosa, na jugozapadnoj obali nalazi se poznati turistički centri Potos, Pefkari i Limenarija. Gradić Limenarija nekada je bio lokacija nemačkih rudnika, a danas je rajsko letovalište. Nema sumnje da je Limenarija Tasos učinila privlačnom destinacijom i za Srbe, zato vam predstavljamo ovaj gradić kao potencijalnu destinaciju za odmor. 

Brodić na moru u Tasosu

Upoznajte Limenariju i otkrijte još jednu predivnu grčku destinaciju, koja se lako može pretvoriti u vaše naredno letovanje.

Limenarija Tasos – opšte informacija o mestu 

Limenarija je gradić i luka koji u vreme zimskih meseci ima oko 3500 stanovnika, a tokom sezone se ovaj broj znatno povećava s obzirom na veliki broj turista iz sveta. Limenarija se nalazi na jugozapadnoj obali ostrva Tasos. Ovo ostrvo je poznato po bujnoj vegetaciji zbog čega ga nazivaju „Šuma koja pliva“.

Baš kao i ceo Tasos Limenaria je prepuna zelenila, i borovih šuma, zbog čega je danas izuzetno popularno letovalište. Međutim, to nije uvek bio slučaj. Naime, početkom XX veka Limenarija je bila poznata po rudniku u kome je nemačka firma Spiedel vršila iskopavanje mermera. Iz tog perioda datira palata Palataki koja dominira i predstavlja zaštitni znak Limenarije.

Limenarija je poznata kao mesto idealno za odmor. Međutim u večernjim satima, kada se svi turisti vrate u svoj smeštaj, ona oživi, te vreme možete provesti u nekom od lokalnih restorana, obilaskom suvenirnica  ili uživati u romantičnoj šetnji na dugom šetalištu uz plažu.

Ukoliko ste došli autobusom, ovde možete iznajmiti auto i obići ostrvo kako vi želite. Limenarija čini jednu od gradića luki na Tasosu, pa tako možete posetiti gradsku luku, odakle polaze turistički i ribarski brodići.

Limenarija smeštaj – kako su raspoređeni hoteli i apartmani?

Kada je u pitanju Tasos Limenaria je posle Limenasa, drugi grad po veličini na ostrvu. A kako dolikuje jedan takav gradić poseduje sve one sadržaje neophodne za jedan dobar godišnji odmor. Limenarija je magistralom podeljena na dva dela. 

Deo iznad magistrale čine privatne kuće i vile, dok ispod magistrale se nalaze objekti za miran odmor i smeštaj turista. U zavisnosti od afinitetea i mogućnosti u ovom gradu možete pronaći odgovarajući smeštaj. Od finih vila do luksuznih hotela. Takođe, presudnu ulogu može igrati i pozicija, odnosno udaljenost od plaže. 

Limenaria plaže – gde se kupati u ovom gradiću? 

Pučina na moru u Tasosu

Limenarija ima dve plaže. Manju gradsku plažu koja se prostire pored same luke. Jedan deo plaže ima postepeni ulazak u more sa peščanim dnom, dok je drugi stenovit prilikom ulaska u vodu. Plaža je uređena, sa tuševima, suncobranima i ležaljkama koji se dobijaju uz piće. Preporuka je za kupanje u predsezoni, dok u samoj sezoni zbog velikih gužvi, bolje je otići na veliku plažu Limenarije.

Velika peščana plaža glavna karakteristika Limenarije, proteže se u dužinu od 2km. Ulaskom u more nalaze se naizmenično kamenje, stene ili sitan pesak, te treba voditi računa prilikom boravka sa decom. 

Lepo uređene su delovi plaže koji pripadaju hotelima. Kupovinom pića bez problema možete koristiti ležaljka i suncobrane. Ova plaža je idealna za odmor, budući da zbog njene veličine uvek možete pronaći deo bez gužvi, pa čak i u visokoj sezoni.

Plaže u okolini Limenarije

Kada je reč o gradiću Limenarija plaže koje se nalaze u okolini grada takođe su vredne posete. Ukoliko dolazite sopstvenim prevozom, iskoristite mogućnost da obiđete plaže u bližoj ili daljoj okolini Limenarije. Ako ste pak stigli autobusom, savet je da iznajmite auto i odete na neke od ovih plaža, nećete se pokajati. 

Metalija plaža 

Nalazi se na izlazu Limenarije i putu ka Potosu. Do plaže se može doći strmim stazicama pored palate Palataki. Iako je put prilaza samoj plaži prilično loš, svaki trud se isplati. Plaža je peskovito-šljunkovita sa stenama prilikom ulaska u vodu. 

Upravo zbog stena ova plaža nije predviđena za malu decu. Na plaži se nalazi bar u kome pored pića, možete poručiti i hranu, tako da ukoliko želite duže da boravite ovde i dobro se odmorite imate sve uslove. U zaleđu plaže nalaze se ostaci rudnika i podsećaju na stari grad. 

Tripiti plaža

Istočno od Metalija plaže nalazi se peščana Tripiti plaža. Uređena plaža sa uslovima za odmor, uživanje u sportovima na pesku ili ronjenjem i upoznavanjem života morskih dubina. Obala je prekrivena peskom, dok ulaskom u vodu nailazite na stene, koje su pogodnije za iskusnije plivače. 

Međutim delovi oko hotela su fino uređeni sa peščanim ulazom u more, te se deca mogu nesmetano i bezbedno kupati. Prednost blizine hotela ogleda se i u činjenici da veliki deo plaže ima dostupan internet.

Većina turista koja borave u Limenariji veoma često boravi na peščanim plažama u susednim mestima,  Pefkariju i Potosu. Lepo uređene plaže sa obiljem sadržaja nude vam sve uslove za aktivan odmor. Međutim, mana je velika gužva i buka od susednih kafića i taverni.

Pardizo plaža 

Ukoliko ste spremni na duža putovanja, na 30km od Limenarije na istočnoj obali Tasosa, nalazi se poznata Paradizo plaža. Ova plaža opravdano nosi svoj naziv. Sitan beli pesak, tirkizna boja savršeno čiste vode, mesto je brojnih turista koji ovde uživaju. 

Severno od ove plaže nalazi se najpoznatija plaža na Tasosu Golden beach.  Peščana plaža sa belim peskom i tirkizno plavim morem, turistički veoma uređena, idealna je za porodični odmor i uživanje u sportovima na vodi.

Zalazak sunnca na pučini na Tasosu

Limenaria Tasos – šta videti u okolini? 

Smatra se da je Limenarija idealna polazna tačka za obilazak turističkih atrakcija u okolini. Pored plaža, Tasos je poznat po brojnim  spomenicima kulture i tradicije. 

Palata Palataki

Za početak u obilazak krenite od palate Palataki koja dominira panoramom Limenarije. Nekadašnja upravna zgrada nemačkog rudnika, koja se koristila od 1903. do 1963. godine, danas je u fazi renoviranja i pretpostavlja se da će biti pretvorena u lokalni kulturni centar. 

Palata se nalazi u prelepom okruženju borove šume i predstavlja mesto gde su nastale najlepše fotografije Limenarije.  U neposrednoj blizini nalazi se crkvica posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku pomoraca. 

Fabrika zlata Iris Gold

U neposrednoj blizini Limenarije, nalazi se čuvena fabrika zlata Iris Gold.  Fabrika se odlikuje velikim izborom nakita od zlata koje je ručno pravljeno, što mu daje posebnu vrednost. Pored zlata, iz fabrike se prostire pogled na more i panoram Limenarije. 

Manastir Svetog Arhangela Mihaila

Istočno od Limenarije, na nekih 20 km, nalazi se manastir Svetog Arhangela Mihaila. Manastir se nalazi na visokoj litici i gleda prema Svetoj Gori. Manastir je danas poznat po svetom klinu koji se ovde čuva, a koji je bio zakovan u Hristovu ruku.

Pored klina u pećini ispod manastira nalazi se izvor, za koji postoji verovanje da je lekovit i da je pomogao mnogim vernicima u isceljenju. Iz manastira se pruža prelep pogled na Egejsko more i svaka je preporuka doći i obići ga.

Selo Teologos

Duh tradicionalne Grčke možete videti i osetiti ukoliko se uputite severno od Potosa i  posetite selo Teologos. U selu se nalaze uske, uzane uličice sa tradicionalnim kamenim krovovima. Velika pažnja je posvećena zaštiti autentičnosti, te nema stihijske i nove gradnje. Veliki značaj ima i folklorni muzej, kao i crkva Svetog Dimitrija. Selo je, kao i druga sela na Tasosu poznato po specijalitetima od jagnjetine i dobrim domaćim vinima.

Etno selo Panagia

Ako se odlučite za obilazak plaže Golden Beach, izdvojite vreme za obilazak etno sela Panagia, koje se nalazi iznad same plaže . Selo je staro preko 3 veka i smatra se najlepšim i najbogatijim selom na Tasosu. 

Pored tradicionalne arhitekture uzanih ulica i autentičnih kuća sa kamenim krovovima, poznata je po crkvi Svete Bogorodice iz 1832.godine. Selo je poznato po izvorima slatke vode, mosta ljubavi, tradicionalnim specijalitetima, medu, maslinama, vinu. Iz sela peške se može doći i do Ipsariona, najvišeg planinskog vrha Tasosa.

Limenarija cene – kakvi vas troškovi očekuju u ovom mestu 

Kada je u pitanju Limenaria iskustva turista koji su je posetiti pokazuju da je reč o destinaciji idealnoj za one koji žele miran odmor, bez buke, gužve, šopinga i sličnih aktivnosti. Ipak, iako je u tokom dana ovo prilično mirno mesto, sa prvim svetlima ulične rasvete oživljava i grad. 

Većina turista vreme provodi na šetalištu, kafićima, restoranima ili dugim romantičnim šetnjama pored mora. Intezivniji i pravi noćni život nalazi se u susednom Potosu. 

Kako se celo ostrvo kružno može obići za 2-3 sata preporučuje se iznajmljivanje skutera ili automobila. Cene skutera se kreću oko 15eur po danu, dok prosečan auto možete iznajmiti u sezoni od 35 eur pa naviše.

Primeri cena za najčešće usluge

  • Iako je ostrvo u pitanju, cene ne odudaraju puno od susednog Halkidikija. Ležaljke na plaži se dobijaju uz piće ili se komplet dve ležaljke i suncobran naplaćuju od 5-7eur.
  • Najpoznatiji grčki specijalitet brze hrane, giros iznosi od 2,5eur, odnosno 7 eur po porciji,
  • Kafa se kreće od 1,7 eur pa naviše. Sok i pivo u kafićima i restoranima od 3eur.
  • Porcija mesa sa roštilja ili lokalnog jela kreće se od 7-12 eur po osobi, dok su riblji specijaliteti znatno skuplji i porcija se kreće od 25 do 60 eur/po kg.

Predlozi za ugostiteljske objekte u Limenariji

Ukoliko u večernjim satima odlučite da ostanete u Limenariji ili kao predlog dnevnih izlazaka, ovo su neka od mesta koje vredi posetiti.

  • Taverna Agistri – poznata po ribljim specijalitetima.
  • Taverna kod Džordža – poznata po mediteranskim i grčkim specijalitetima, ukusnoj hrani i obilnim porcijama.
  • Poslastičarnica Dodoni – poznata po kolačima, sladoledu i vaflima sa kremom.
  • Istos beach bar – jedan od najposećenijih barova na plaži.

Limenarija je mesto za sve vas koji od letovanja očekujete odmor i uživanje u blagodetima prirode, a ukoliko se odlučite za malo dinamike, kao što su vam prethodni redovi ukazali, na Tasosu ima puno raličitih sadržaja, vaše je samo da ih iskoristite.

Autor: Snezana Trtica Graovac | Objavljeno: 10.06.2020. | Modifikovano: 12.06.2020.