Najromantičnije destinacije u Evropi

Želite da otputujete na romantično putovanje sa dečkom, devojkom, mužem, ženom? Želite da zaprosite devojku u nekom romantičnom evropskom gradu? Ili jednostvano želite da posetite neki od najromantičnijih gradova u Evropi?

Momak i devojka koji se ljube na zalasku sunca

Ukoliko su vaši odgovori na ova pitanja “Da” pogledajte koje su to najromantičnije destinacije u Evropi i šta one nude turistima.

Pariz – grad ljubavi, svetlosti i drugih lepih stvari (Francuska)

Pariz je grad svetlosti, umetnosti, mode, kulture i ljubavi. Pariz je grad koji odiše romantičnom atmosferom, koja se može pronaći gotovo svuda: od Ajfelovog tornja, preko Notr dama i obale reke Sene do umetničko-boemske četvrti Monmartr. 

Evo nekih predloga šta možete raditi u Parizu sa dečkom ili devojkom. 

Kako upoznati duh romantičnog Pariza?

Sigurno ste barem nekada na internetu i društvenim mrežama videli sliku momka koji sa buketom cveća i prstenom u ruci prosi devojku ispred Ajfelovog tornja. Nije ni čudo što je Ajfelov toranj jedna od najpopularnijih romantičnih destinacia za prosidbu jer  uveče njega osvetljava čak 20 000 zlatnih svetala. 

Još je romantičnija prosidba na vrhu Ajfelovog tornja, sa prelepim panoramskim pogledom na 324m nadmorske visine i sa čašom ukusnog francuskog šampanjca u ruci. 

Pogled na Ajfelov toranj pri zalasku sunca

Naučite da kažete “Volim te” na francuskom

Francuski jezik je i sam vrlo romantičan što možda doprinosi i tome da se Pariz smatra gradom ljubavi. Ukoliko želite da se ponašate kao pravi romantični Francuz, naučite da kažete “Volim te” na francuskom – “Je t’aime”.

Jedno od mesta na kojem svom paru možete iskazati ljubav na francuskom jeste i poznata umetničko-boemska četvrt Monmartr. Ova četvrt je prepoznatljiva po bazilici Svetog srca (Basilique du Sacré-Cœur) koja predstavlja mesto hodočašća kako za religiozne, tako i za romantične osobe. U ulici Des Abbesses možete da naučite kako se kaže “Volim te“ na 250 različitih jezika. 

Takođe, u ovoj četvrti nalazi se i ceo jedan muzej posvećen romantičnom životu- Musée de la Vie Romantique. 

Tango pored Sene ili romantična večera?

Kada god i dokle god je vreme u Parizu lepo, ljubitelji tanga, profesionalci i amateri se okupljaju na obalama petog arondismana i plešu tango do sumraka. Ako ne želite da im se pridružite, svakako možete uživati u romantičnoj atmosferi posmatrajući plesače sa čašom vina u ruci.   

Još jedan dobar način da provedete romantično veče u Parizu jeste da odete na romantičnu večeru. Najbolji restorani u Parizu su nadaleko poznati širom sveta, kako zbog posebnosti ukusa francuskih specijaliteta, tako i zbog romantične atmosfere koja u njima vlada. 

Bilo da u Pariz pođete sa drugaricama, porodicom, dečkom, devojkom nećete moći, a da ne osetite romantičnu atmosferu kojom ovaj grad odiše. Grad u kome se prepliću mirisi najleših parfema, najsvežijih kroasana, najfinijih vina, grad umetnosti, kulture, istorije i grad ljubavi neće vas ostaviti ravnodušnim bilo da ste zaljubljeni ili ne. 

Santorini – romantično i idilično mediteransko ostrvo (Grčka)

Santorini je jedno od najlepših, najslikovitijih, najromantičnijih i najposećenijih ostrva u Grčkoj. Ovo ostrvo nalazi se na krajnjem jugu Egejskog mora, a širom sveta je prepoznatljiv svom specifičnom izgledu: bele načičkane kućice  na liticama stena čine ovo ostrvo jednom od najromantičnijih destinacija u Evropi. 

Pravoslavno venčanje na Santoriniju?

Pored toga, na ostrvu se nalazi veliki broj crkava sa plavim krovovima koje se savršeno uklapaju u plavetnilo mora i neba. Ukoliko želite da crkveno venčanje napravite izvan zemlje, pored mora, u grčkoj pravoslavnoj crkvi, Santorini je idealna destinacija za to, a ukoliko želite samo da letujete sa ovom ostvu sa partnerom ili odete tamo na medeni mesec pročitajte koja mesta bi trebalo da posetite.

Zalazak sunca u gradu Oia

Kada gledate fotografije Santorinija, vrlo je moguće da su one nastale upravo u gradiću Oia. Ovaj grad je poznat po svojim  predivnim građevinama, neverovatnim vidikovcima, ukusnoj hrani i romantičnom zalasku sunca. 

Romantičnsot Santorinija najbolje ćete upoznati ako se sa partnerom uputite na neki od mnogobrojnih vidikovaca u ovom gradu i posmatrate zalazak sunca, eksploziju crvenih i naradžastih boja koje se prelamaju preko tirkizno plavog mora.

Izlet na Crvenu plažu

Poznata plaža sa crvenim peskom na Santoriniju je idealno mesto za parove. Ovde je sve u znaku ljubavi, pesak na plaži je crvene boje, tu je i veliki crveni greben, tirkizno plavo more i neverovatni pogledi- sve što vam je potrebno da uživate sa svojim partnerom.

Pogled na grad Santorini u Grčkoj

Firenca – kulturni i umetnički centar (Italija)

Firenca je glavni grad pokrajine Toskana u Italiji. Grad je bio prva prestonica ujedinjene Italije, krajem 19. veka i zbog toga ima veliki kulturni, istorijski, obrazovni i umetnički značaj za ovu državu.

Posebna vrednost grada je brojna vredna zaostavština iz vremena Renesanse koja doprinosi romantičnosti ovog grada. Romantični duh Firence možete upoznati na razne načine, a ovo su samo neki. 

Šetnja pored reke Arno

Šta može da bude romantičnije od večernje šetnje pored reke koja teče kroz srce Firence? Predah od šetnje možete napraviti na nekom od mostova ove reke i odatle posmatrati romantičan zalazak sunca. 

Šetnja kroz kraljevske vrtove

Boboli bašta ili Boboli vrtovi predstavljaju jedno od najromantičnijih mesta u celoj Firenci. Pored romantične note, oni su i mesto od istorijskog značaja. Ova prekrasna bašta je deo palate Piti koja je bila dom moćne kraljevske porodice Mediči. 

Ukoliko ste ljubitelj umetnosti posetite i samu unutrašnjost ove palate, a ukoliko ste romantična duša u stalnoj potrazi za novim romantičnim mestima bašta ove palate će vas oduševiti. Ovde možete šetati satima, osećaćete se kao u najlpešoj bajci. 

Panorama grada Firence

Večera i vino

Italijnska kuhinja i vino su svakako najromantičnije stvari kako u Firenci, tako i u celoj Italiji i jedan od razloga zbog kojeg je ovaj grad izuzetno popularan među parovima. U gotovo svim italijanskim gradovima, pa tako i u Firenci, postoje turističke ture koje će vas odvesti do najlepših gradskih restorana i na degustacije najlepših italijanskih vina. 

Romantični mirisi Firence

Nedaleko od poznate crkve Santa Maria Novela nalazi se apoteka koji su pre više od 600 godina pokrenuli dominikanski monasi. Ovde možete naći različitie parfeme, sapune i druge predmete za negu tela koji su pravljeni po starim i autentičnim receptima. Ovo je idealan način da romantični duh Firence odnesete u svoj dom.

Širom Evrope postoji još veliki broj destinacija koje su idealne za romantična putovanja. Ukoliko ste u ovim mestima već bili, možete posetiti i Cinque Terre, Sintru, Madeiru, Rim, Porto, Dubrovnik i mnoge druge gradove koji bi takođe mogli da se nađu na listu najromantičnijih destinacija u Evropi.

Sa kim planirate svoje sledeće putovanje, da li će to biti romantično putovanje ili opuštena varijanta sa društvom? Koji grad u Evropi je vama najromantičniji?

Autor: Isidora | Objavljeno: 16.06.2020. | Modifikovano: 15.06.2020.