Beograd Minhen kolima – najbolja ruta, kilometraža i putarina

Minhen je glavni grad Bavarske u okviru savezne države Nemačke. Predstavlja jedan od najvećih i najnaseljenijih gradova u zemlji i zato je njegova infrastruktura od velikog značaja.    

Kada je u pitanju grad Minhen putovanje automobilom često može da bude praktično i relativno brzo. Odlični autoputevi koji se protežu kroz Mađarsku, Austriju i Nemačku su zahvalni za sve vrste vozila i pružaju udobnost svim vozačima koji ne moraju da brinu o bezbednosti svojih guma. 

Iako je put avionom na relaciji Beograd Minhen najjednostavnije rešenje, pre svega, zbog uštede vremena putovanja, a ponekad i novca, ruta Beograd Minhen kolima je odlična i za automobile.

Ukoliko ste se odlučili za put Minhen Beograd autom, evo nekoliko informacija koje će vam biti od velike koristi.

Minhen Beograd km – najbolja ruta i kilometraža 

Autoput Beograd Minhen

Prvenstveno, ono što mnoge putnike zanima kada se pripremaju za putovanje kolima, jeste kilometraža do njihovog konačnog odredišta. Kada je u pitanju Beograd Minhen km, ova ruta ima 940 kilometara.

Najpraktičnija, najbrža i najjeftinija ruta jeste autoputem  preko Mađarske i Austrije.

Očekivano vreme putovanja automobilom je okvirnih 9 sati i 15 minuta, ukoliko nema nepredviđenih okolnosti, kao što je duže čekanje na granicama.

Iako znamo kolika je Beograd Minhen km (tačna kilometraža), veliki gradovi kroz koje se prolazi su: Novi Sad, Subotica, Segedin, Budimpešta, Bratislava, Beč i Linc. 

Ukoliko se, iz nekog razloga, odlučite za put preko Hrvatske i Slovenije, imajte na umu da je dosta skuplji od puta preko Mađarske. Ogromna kilometraža Beograd Minhen je takođe veoma zaslužna za visoku cifru koju ćete morati da izdvojite za ovaj put.

Putarina do Mađarske – ukupan iznos

Do Mađarske granice, postoje dve naplatne rampe. Prva naplatna stanica  na autoputu E75 je Stara Pazova, a druga je Subotica. Ukupan iznos putarine do Mađarske granice iznosi 560 dinara, tj. 4,50 eura. 

Granični prelazi na putu od Beograda do Minhena

Ono što našim putnicima zadaje možda i najviše muka na putu Beograd-Minhen, jeste granica između Srbije i Mađarske. Poznato je da su gužve na granici Horgoš veoma učestale, pogotovo tokom praznika kada se većina ljudi odlučuje na put. 

Često se mogu videti velike kolone kamiona i drugih vozila. S obzirom na veliku koncentraciju vozila na autoputu, od izuzetne važnosti jeste dobra koncentracija kako bi put protekao u najboljem redu.

Kako biste izbegli ogromne gužve na granici Horgoš-Roszke koji je otvoren 24h, možete izabrati neki od alternativnih graničnih prelaza, a evo i koji su u pitanju:

 • Granični prelaz Kelebija (SRB) – Tompa (HU)- Radno vreme : 0-24h
 • Granični prelaz Bački Breg (SRB)- Hercegsanto (HU) – Radno vreme : 00-24h
 • Granični prelaz Bački Vinogradi (SRB) – Asotthalom (HU) – Radno vreme : 07-19h 
 • Granični prelaz Bajmok (SRB) – Bačalmaš (HU) -Radno vreme : 07-19h
 • Granični prelaz Đala (SRB) – Tisaziget (HU) – Radno vreme : 07-19h

Kada uđete u Mađarsku, sve ostale granice do Nemačke su otvorene, odnosno ne postoje, s obzirom da je Mađarska u Evropskoj Uniji i da ste ušli u Šengensku zonu.

Vožnja ka Minhenu

Vinjete – za korišćenje puteva u Mađarskoj i Austriji

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju kada pređete granicu sa Mađarskom i Austrijom, jeste kupovina vinjete. Vinjeta predstavlja nalepnicu koja se lepi u uglu šoferšajbne automobila i služi kao dokaz vremenski ograničenog prava na upotrebu određenih puteva. Takođe, nemojte da zaboravite sva dokumenta za vaše vozilo.

Najbolji način za kupovinu vinjete jeste da ih kupujete u zemljama koje ih izdaju. Tako da u Mađarskoj kupujete vinjetu za mađarske puteve, a u Austriji za austrijske. Možete kupiti na graničnim prelazima, benzinskim pumpama i naplatnim rampama. . Imajte na umu da se u Mađarskoj iako su u EU, plaća u forintama, tj. lokalnoj valuti. 

Cena vinjete za 10 dana u Mađarskoj varira od kateogrije vozila. 

 • D1 kategorija (motorcikl, automobili do 3,5 t za najviše 7 osoba, sa ili bez prikolice) iznosi  2.975 HUF  
 • D2 kategorija (automobili za više od 7 osoba, teretna vozila i kamp prikolice do 3,5 t) 5.950 HUF.

Cena vinjete za 10 dana u Austriji za automobile 9 eura, a za motocikle 5,20 eura. U Nemačkoj ne postoji naplata za korišćenje drumova, što je olakšavajuća okolnost ukoliko ostajete u Minhenu na duži vremenski period. 

Kazne za ne posedovanje vinjete

Ukoliko, iz nekog razloga, ne kupite vinjetu, rizikujete da platite kaznu. U Mađarskoj, za vozila do 3,5 tone, kazna iznosti između 140 i 700 eura ako početna kazna nije plaćena u roku od 15 narednih dana.

U Austriji kazna za neposedovanje vinjete je 240 eura koju morate na licu mesta da platite. Ukoliko je ne platite odmah, iznos kazne raste svakoga dana. 

Panorama grada Minhena

Cene goriva u Mađarskoj, Austriji i Nemačkoj

Na putu Minhen Beograd, duž autoputa u Mađarskoj i Austriji ima sasvim dovoljno benzinskih stanica. Sa druge strane, u Nemačkoj su postavljeni putokazi koji pokazuju gde je potrebno da se isključite, jer su sve benzinske stanice udaljene oko 4 do 5 km od autoputa.  

Cena goriva u Mađarskoj po litru:

 • Za bezolovno gorivo 383,5 HUF, što je oko 1,8 eura
 • Za dizel gorivo – 397 HUF, što je oko 1,12 eura.

Cena goriva u Austriji po litru:

 • Za bezolovno gorivo – 1,308 EUR
 • Za dizel gorivo – 1,255 EUR

Cene goriva u Nemačkoj po litru:

 • Za bezolovno gorivo– 1,178 EUR
 • Za dizel gorivo – 1,060 EUR

Kada uzmemo u obzir kolika je kilometraža Beograd Minhen rute i da su u pitanju okvirne cene koje često variraju, trenutno stanje cene goriva možete pratiti putem sajta: www.fuelo.net.

Ograničenje brzine i bezbednost 

Ako uzmemo u obzir Minhen Beograd km i ograničenje, moramo da imamo na umu sledeće – na autoputevima u Srbiji, Mađarskoj i Austriji je ograničenje 130km/h, dok u Nemačkoj ne postoji ograničenje brzine na autoputu.

Uprkos tome, trudute se da ne preterujete sa brzinom, kako bi u svakom trenutku mogli da imate odličnu kontrolu u vožnji. Vaša bezbednost je na prvom mestu i zato obezbedite auto sa prvom pomoći i rezervnom gumom koja će vam biti od velike pomoći ukoliko dođe do nepredviđenih oštećenja guma na putu.

Vozite pažljivo i pametno na putu Minhen Beograd, i srećan put!

Autor: Nevena Zlatić | Objavljeno: 30.04.2020. | Modifikovano: 28.04.2020.