Najbolji restorani u Madridu – šta sve posetiti?

Ako se odlučite da posetite Madrid, jednu od najvećih evropskih metropola i glavni grad Španije, upoznaćete pravi kraljevski grad u kome su monumentalnost i raskoš prošlosti prisutni do danas, a takođe i užurbanu, savremenu prestonicu koju odlikuje vrlo dinamičan život u svako doba dana i noći.

Kokteli na šanku u restoranu

Videćete da se u Madridu njeno veličanstvo “hrana” slavi svakog dana. Najbolji restorani u Madridu su obavezna stanica svim turistima, zbog svog autentičnog izgleda, fenomenalne hrane, pića i atmosfere. 

Kako bi vam ugođaj bio potpun, na osnovu svog pozitivnog iskustva kao i meni bliskih ljudi, otkriću vam koji su to najbolji restorani u Madridu, koji su fenomenalna mesta za obedovanje, različitog tipa i cenovnog ranga

Daću vam i savet za tri “slatka carstva” u kojima možete probati najbolje deserte i da otkrijete koji su to najpopularniji restorani u Madridu u kojima se jede najbolja hrana.     

Raznovrsna i brojna ponuda restorana u Madridu

Već pri nekoj od prvih šetnji centrom grada, na trgu Plaza Mayor i pod njenim lukovima i kolonadom susrešćete se sa velikim brojem ‘tapas’ i drugih restorana. 

Kada sa trga prođete kroz prolaz Arco de Cuchilleros dospećete u jednu od nastarijih i najkraćih ulica Madrida – Calle de Cuchilleros, u kojoj se nalaze restorani otvoreni na mestu gostionica iz 18.veka. 

Dalje, u prijatnoj i mirnoj atmosferi simpatičnih, ušuškanih trgova La Latine, najstarijeg dela Madrida, možete takođe uživati sedeći u nekom od kafića i restorana.

Zatim, veliki broj restorana je i oko trgova Sol (Puerta del Sol) i Santa Ana, kao i u ostatku četvrti Uertas (Huertas), pa u četvrtima Lavapijes (Lavapies), Čueka (Chueca) i Malasanja (Malasaña). Oni skuplji, najbolji restorani u Madridu su u blizini Bulevara Prado (Paseo del Prado), parka Retiro i širom Salamanke (Salamanca).

Kroz moje predloge ćete upoznati i jeftinije i skuplje restorane, one sa opuštenom atmosferom kao i formalnije, zatim saznati koji su pogodni za koju vrstu obroka, gde možete probati tradicionalnu madridsku kuhinju a gde napraviti ‘izlet’ u neku drugu. Svako će pronaći nešto za sebe!        

Lokali za doručak i užinu

Španci obično doručkuju između 9 i 10 časova i to najčešće slatko  – ćurose (churros) sa čokoladom ili tost sa džemom. Vi se držite svojih navika a mesta u kojima možete da prezalogajite manji obrok ima kakvih hoćete. Navela sam i dva lokala koja su po nazivu kafići ali su u suštini kafe-restorani.    

#1 Cafe Vait – popularno mesto sa odličnim konceptom posluženja

Adresa: Calle Alcala 54

U ‘Vait’ svratite npr. posle šetnje parkom Retiro jer je u njegovoj blizini ili pre/posle obilaska Thyssen muzeja. Odlično je mesto za doručak, užinu, laku večeru i/ili slatkiše. Vrlo je posećen od strane lokalaca pa eto prilike da bolje upoznate Madriđane. 

Sedeti možete unutra ili napolju, s’ tim što za uživanje napolju plaćate 10 posto više od ukupne sume na računu. Enterijer je interesantan i lepo dizajniran. I da je prostor tri puta veći verovatno bi i tada bio uvek pun. To je zato jer imaju odličan koncept ponude posluženja.

 U kafeu možete naći skoro sve – od peciva do jednostavnijih jela, od sladoleda do kolača, a i dobro vino i sveže voće pa ko šta voli. Sve što vam donesu je lepo aranžirano. Peciva su atraktivnog izgleda a  znajte i da su ukusna. 

Ako ste ljubitelj slatkog, onda će vam se dopasti kroasani punjeni voćem, a još više oni punjeni i preliveni čokoladom

Slana hrana – sendviči, kroasani, supe i rižota

Od slanih varijanti probajte kroasane sa morskim plodovima. Za pravi španski ugođaj poručite empanadas – testo pečeno u obliku školjki sa različitim punjenjem (sa mesom, tunjevinom, povrćem), koje me je podsetilo na italijanske pancerote.

Pored sendviča (interesantan je ‘kubanski’ – sa jajetom koje proviruje kroz mali otvor na hlebu), obrok salata, tu su i neka jela – dobar gaspaćo – osvežavajuća, hladna supa od paradajza koja je posebno popularna u Andaluziji, rižoto sa pečurkama, paste itd. Sofisticiranim i ukusnim desertima teško da ćete odoleti. 

Osim što se ovde jede najbolja hrana u Madridu, takođe je odlična ponuda kafi i ceđenih sokova.

Uobičajne cene obroka u Madridu  

Što se cena tiče, malo su jače od prosečnih ali je sve što poručite kvalitetno. Najviše se isplate kombinacije peciva/sendviča/boccadillosa sa kafom/čajem/ceđenim sokom za 3-4 evra. Svakako, posetite ovaj kafe i zbog dobre atmosfere  – osećajte se kao lokalac. 

#2 Cafe de Oriente – otmen restoran na odličnoj lokaciji

Adresa: Plaza de Oriente 2 

Izvanredna pozicija ovog kafea-restorana je pored Opere, na inspirativnom trgu Plaza Oriente, sa odličnim pogledom na Kraljevsku palatu. Uz dobru atmosferu koja u restoranu vlada, to su njegovi glavni aduti. Posećuju ga i Madriđani i turisti, da uživaju u njegovoj otmenosti.

Možete sedeti napolju ako vreme dozvoljava i posmatrati okruženje – idealan izbor za doručak, branč (obrok koji se služi između doručka i ručka) ili samo neki slatkiš i kafu. 

Unutrašnji deo je elegantan, raskošan i ‘aristokratski’, više formalan prostor. Sastoji se iz prizemlja i etaže ispod. U prizemlju je bar i tu možete jesti malo opušteniji obrok – npr. salate, tapase i sl. Nivo ispod je za nešto specijalnije –najbolje za glamuroznu večeru. 

Usluga i cene restorana

Usluga i cene nisu jača strana ovog restorana. Ne može se reći da je osoblje loše – uslužno je i učitivo, ali malo sporije i ležernije. Cene su visoke pa su, nama koji dolazimo iz Srbije, uglavnom priuštljivi doručak ili neka užina. 

Doručak za dvoje, koji uključuje dve slane delicije, po kafu i sveže ceđeni sok, iznosi 25-30 evra. Imaju i ‘menú del día’, po kom za 25 evra po osobi, u periodu od 13:00 do 16:00 časova, možete birati između pet različitih predjela, četiri glavna jela, a uz njih dobijate desert i vodu.

Hrana u restoranu – kvalitetna i lepo aranžirana

Hrana je dobra i sve što vam donesu je lepo aranžirano. Meni je vrlo sadržajan. Za doručak možete uzeti peciva, odličnu tortilju (tortilla de patatas), jaja na razne načine (npr. jaja ‘Benedikt’), pileći burger ili neku od salata (ukusna je od spanaća kao i ‘Café Oriente’). 

Za druge obroke birajte između jednostavnijih jela (npr. čorba od graška, kroketi ‘Variadas’, oktopus,…) i specifičnih, koja spajaju madridsku i francusku kuhinju (odlična selekcija predjela od mesa i ribe). 

Kafu i čaj će vam poslužiti u divnom servisu, koji nalikuje na starinski. Sangriju možete poručiti na čašu (4,8 evra) ili ceo bokal a imaju i odličan izbor lokalnih vina. Uvek se možete odličiti da popijete i samo čašu, uz masline – u ‘Café de Oriente’ ćete se osećati kraljevski.

#3 100 Montaditos – španski brend lanca restorana 

Šank pun pića u baru

Adrese: Gran Via 63,  Calle Mayor 22, Calle Montera 34, Calle Alcala 339… 

Ovaj jeftini lanac restorana brze hrane pravi je španski brend. Radi po principu “franšize” pa ga na pored više lokacija u Madridu i ostalim gradovima Španije ima i u mnogim drugim zemljama. 

Glavni u ponudi su ‘montaditosi’ – mini-sendviči u kiflicama, sa različitim namazima i sastojcima. Najprimamljivija je njihova cena – od 1-2 evra. 

Često imaju akcije pa kriglu piva od 0,4 litra i montaditos možete dobiti za npr. 2 evra. Naravno, ima i druge hrane – malo bogatijih i skupljih sendviča, pohovanih kolutova luka, obrok salata (3,5 evra), kobasica i pomfrita sa raznim sosevima, pilećih krilaca na žaru (2,5 evra), odličnih maslina (1 evro) itd. 

Prate savremene trendove pa nude i vegetarijanske obroke (kuglice od sira, naćose…), čak i one bez glutena. Sve su to u stvari jeftini tapasi. Uz njih odlično idu pivo, sangrija ili tinto de verano.     

Odličan odnos cene i kvaliteta restorana

Restorani su pravi hit, uvek prepuni zbog odličnog odnosa cene i kvaliteta. Posebno su pogodni za mlađu populaciju (tinejdžere, studente…) i njihov budžet. U istoj meri ih posećuju i lokalci i turisti. Iako je gužva, ne brinite, brzo ćete doći na red jer je usluga dobra. 

Neobičan je način poručivanja, u pet koraka – na listićima koji se nalaze na stolovima napišete šta želite, date osoblju za šankom, platite, čekate da vas prozovu i idete da preuzmete porudžbinu.

Prijatan i topao ambijent baziran je na crno-terakota koloritu sa crno-belim retro slikama na zidovima. Stolovi i stolice jesu mali ali nisu neudobni. Sveukupna atmosfera je dobra pa obavezno posetite ove autentične ‘brze’ restorane, i uz pozitivne vibracije se počastite sa bar nekoliko montaditosa.

#4 Museo del Jamon – neverovatan izbor sušenih šunki 

Adrese: Calle Mayor 7, Carrera San Jeronimo 6,  Calle de Atocha 54

Do sada sigurno niste bili u muzeju koji je istovremeno prodavnica, bar i restoran. Zato obavezno svratite u ove izuzetno posećene lokale sa lokalnom, španskom atmosferom. Ima ih na više lokacija u Madridu.

U svakom je koncept isti – glavni akter je šunka (jamon) koja se u prizemnom delu možete pazariti ili s’ nogu pojesti u kroasanu/sendviču dok je u restoranskom delu na spratu možete probati u nekom od jela. Sa plafona oko šanka visi neverovatan izbor sušenih šunki koje ujedno predstavljaju i dekoraciju lokala.

Odlično mesto za doručak i pristupačne cene

‘Museo’ je odlično mesto za doručak, užinu ali i jednostavniji obrok, a promet je neverovatan. Nije ni čudo jer se šunka zaista topi u ustima dok su  cene i više nego povoljne. 

Baget kifla sa lepim šnitom šunke je 1 evro a sa još dva lepa šnita kačkavalja 2 evra. Kafa, sok i sendvič sa šunkom su oko 2 -3 evra. Čašu piva ili vina ćete platiti 1 evro. Kada naručite samo pivo i stojite za šankom, dobićete besplatno i parčiće šunke ili kobasice kao meze. 

Ako ste za nešto konkretnije, na spratu možete poručiti gaspaćo, hrskave pržene lignje, piletinu sa pomfritom, tanjir pun ‘iberico’ šunke i kvalitetnog sira (12 evra) i sl. Dobra kombinacija su dinja i šunka – probajte. Imaju i “meni dana” (10 evra). 

Neobična atmosfera restorana i veselo osoblje

U ovim lokalima vlada stalno ludilo i neviđena atmosfera. Za centralnim šankom samo lete tanjiri sa kroasanima i šunkom, španske tortilje, sendviči, kafe i ceđeni sokovi od pomorandže. Ljudi iz raznih delova sveta se tiskaju oko njega, naručuju, plaćaju. A inače, sve brzo “ide” jer je usluga dobra. 

Osoblje jeste vrlo zauzeto ali, bez obzira na to, i veselo. Jedino što mi je bilo neobično je da posetioci papiriće i druge otpatke bacaju na pod ali je i to valjda deo autentičnog doživljaja mesta sa stalnom gužvom.

Kao poklon ili za sebe, u ovim lokalima možete kupiti vakuumirana “premium” pakovanja šunke za poneti. Izbor je vrlo dobar a ako ne možete da se odlučite daju vam da degustirate. Takođe, mogu vam napraviti sendvič za poneti pa uz njega nastavite krstarenje gradom.

Klasični restorani u Madridu 

U Madridu su vam na raspolaganju i jednostavni lokali u kojima se služi dnevni meni (menú del día) kao i oni vrlo luksuzni i skupi. To su klasični najbolji restorani u Madridu koji će vas očarati svojom lepotom, uslugom i raznovrsnom hranom.

Dnevni meni iznosi od 10 do 15 evra i obično podrazumeva “dva tanjira” – jedni nude predjelo i glavno jelo sa pićem a drugi glavno jelo, desert i piće. Velika većina restorana se za ručak otvara od 13, 13:30 a za večeru od 19, 19:30 časova. 

Bar u kome sede ljudi za barskim stolovima u obliku bureta

#1 Sobrino de Botin – najstariji restoran na svetu

Adresa: Calle de Cuchilleros 17  

Po Ginisovoj knjizi rekorda ovo je zvanično najstariji restoran na svetu, otvoren 1725. godine. Prvobitno se zvao samo ‘Botin’ (čita se ‘Boten’) jer ga je otvorio francuski kuvar Jean Botin. 

Posle smrti vlasnika, restoran je nasledio suprugin nećak (‘sobrino’) pa od tada nosi naziv ‘Sobrino de Botin’. U njemu su tokom istorije obedovale mnoge poznate ličnosti.

Tradicionalan restoran sa zanimljivim enterijerom

Restoran jeste poznat ali ne spada u najprestižnije. Posećuje ga veliki broj Madriđana koji drže do tradicije a turistima je zanimljiv naravno zbog pikanterije da je najstariji a i zbog zanimljivog enterijera pa svrate bar da fotografišu (mada često i obeduju). 

Atmosfera je u njemu uvek dobra, glasno je i veselo, čak možete naići kada su tu i muzičari. Usluživaće vas iskusno i profesionalno osoblje. Obavezno rezervišite jer je mesto stalno puno.

Izgled restorana – eksterijer i enterijer lokala  

Restoran se izvorno prostirao samo u prizemlju i podrumskom delu kuće a pre nekih 150 godina je proširen i na tri gornja sprata. Do njih vodi staro drveno stepenište. 

U salama za obedovanje upečatljive su podne crno-bele pločice, zatim tradicionalne šarene ‘azulejos’ na delu zidova, dok je ambijent upotpunjen drvenim stolicama i stolovima sa belim stolnjacima, drvenim kredencima i starim servisima za ručavanje. 

Pečenje od mlade svinjetine i jagnjetine – najpopularniji specijaliteti 

Ovde se dolazi pre svega zbog pečenja od mlade svinjetine i jagnjetine iz peći na drva (cochinillo/cordero asado – oko 25 evra porcija). Ono se služi uz cele manje pečene krompire na tradicionalnim belim tanjirima sa tamno plavim obodom i starinskim znakom ‘Botin’. 

Odlične su i iznutrice callos, cazuela de pescado (razne vrste ribe, pečurke i paradajz u saftu – 27 evra) kao i lignje u sopstvenom mastilu (kuvaju se u njemu a kao rezultat se dobija bogat crni sos – 20 evra).  

Ostali specijaliteti restorana i cene 

Specijaliteti su im i gaspaćo i supa od belog luka (obe po 9 evra). Odličan izbor je i supa ‘Botin’, naizgled obična ali vrlo ukusna – od žutih kora, žutog krema, prekrivena šamom od belanaca pa cela zapečena. Restoran poseduje i zavidnu listu mahom španskih vina a tu je i nezaobilazna sangrija. 

Što se cena tiče, za nijansu je skuplji od okolnih restorana ali vredi jer vam prezentuje svoju istoriju, a i zbog lokacije. Npr. korpica hleba (1,5 evro), dva glavna jela, flaša mineralne vode i pola litra bokala sangrije košta od 63-65 evra. Ako uzmete i vino, izaćiće vas oko 35-40 evra po osobi. Dođite i  osetite duh prošlih vremena.

#2 Viridiana – restoran koji neguje tradiciju i kvalitet 

Adresa: Calle de Juan de Mena 14 

Najskuplji od svih restorana koje vam ovom prilikom predlažem je Viridiana, koji je ime dobio po istoimenom filmu. Na prestižnoj lokaciji pored parka Retiro i u blizini Prada postoji već 30 godina i konstantno drži visoke standarde. 

Abraham Garsija (Abraham Garcia) poznat je kao njegov glavni lik, a ujedno i vrlo dobar kuvar, koji priprema moderna jela koristeći tradicionalne i visokokvalitetne španske namirnice. Imaćete priliku da ga vidite i sa njim popričate o meniju jer se često prošeta kroz restoran. 

Muški šešir/kapa iz 1940.-ih godina je zaštitni znak restorana. Zato će vas na stolovima dočekati duboki tanjiri u obliku šešira, okrenuti naopako da sagledate formu. Inače, u Viridiani se u velikoj meri, pored ukusa, obraća pažnja i na formu. Hrana je fantastično aranžirana i oblikovana a boje savršeno uklopljene. Pravi praznik za oči! 

Uz to, jela su kreativne i inovativne kombinacije ukusa. Poručujete glavno jelo i desert, a od šefa kuhinje dobijate nekoliko malih basplatnih jela (tipa predjela) u pauzama između onoga što ste vi odabrali. Može se desiti da probate supu sa jagodama, zatim od artičoka ili neku drugu pikanteriju.

Specijaliteti restorana

Uvek nude specijalitet dana pa sa njim ne možete u izboru. Među ostalim specijalitetima su ćufte sa aromatičnim pirinčem Albondigas, salata od haringi, ‘pačiji’ kaneloni, jaja u musu od tartufa, kokos-kari jagnjetina, radič-avokado krem i dr. 

Porcije inače nisu velike a i kada naručite vino na čašu dobijate manje nego u drugim restoranima. Ali im je zato izbor vina jedan od najboljih u gradu.

Služiće vas vrlo ljubazno i profesionalno osoblje, koje govori valjan engleski. Imajući u vidu kvalitet hrane i sveukupni doživljaj i cena je adekvatna. Vrlo je skupo za naše prilike a ko može to sebi da priušti neka rezerviše i isproba ovaj restoran ‘na note’. 

Cene glavnih jela

Cene glavnih jela su oko 30 evra. Neka bazičnija varijanta posluženja izađe oko 45-50 evra po osobi ali svako veće ‘opuštanje u izboru’ može rezultovati i računom od 70-80 evra po osobi.         

Ako se ne hranite striktno tradicionalno i volite da isprobate neobične kombinacije jela onda je ovo pravi restoran za vas. Iskustvo u Viridiani jeste skupo ali uz to jedinstveno i sofisticirano. Za estete u svakom pogledu! 

#3 Taberna Maceria(s) – galicijski restoran sa domaćom hranom

Adresa: Calle de las Huertas 66 

Ulica Huertas, puna tapas-barova i restorana, pravo je “zujalište”. Tu Madriđani stoje u redu i strpljivo čekaju sto u popularnom galicijskom restoranu sa pravom domaćom hranom.

Atmosfera je u njemu opuštena a skučeno sedenje će vam omogućiti da bolje osetite lokalne vibracije. Poranite ako mislite da nađete mesto jer ne primaju rezervacije a uvek je gužva. Dobro je znati da možete platiti samo gotovinom. 

U prostoru okruženom rustičnim zidovima sa drvenim nameštajem videćete mnoštvo predmeta iz galicijskih sela sa severozapada Španije (metalne posude za mleko, krčage, potkovice, jaram i sl.).

Abažuri lustera su od trske a svežnjevi kanapa vise po zidovima što podseća na slamu. Sa druge strane, vidne su široke cevi ispod plafona, metalni stubovi i stepenice koje vode na sprat, žičana ograda. U ovoj neobičnoj ali uspešnoj kombinaciji etno i industrijskih elemenata moći ćete da slušate muziku galicijskih gajdi.        

Hrana u restoranu – vrhunski kvalitet i jednostavno serviranje

Hrana je ukusna i izdašnih porcija a jednostavno servirana u predmetima sa sela – hrskavi hleb u drvenom situ za brašno, ponešto na drvenim pladnjevima a glavna jela u posudama u kojima su spremana. Jelovnici su ručno ispisani na slikarskim paletama. Restoran je jeftin pa se možete opustiti u iću i piću (15-25 evra po osobi). 

Obavezno probajte neki od galicijskih specijaliteta – caldo gallego (čorbu sa kobasicom – 2,5 evra), pimientos de Padrόn (ljute zelene paprike, uz koje obavezno tražite i bokal vode – 5 evra), pulpo a la gallega (hobotnica sa krompirima i paprikom – 8 evra) ili arroz marinero (rižoto sa školjkama, plodovima mora i seckanim lignjama, koji se služi u šerpi sve sa drvenom varjačom – 7 evra).

Piće u restoranu – odlična sangrija i ostala vina

Najčešće se piju sangrija (pola litra 8 a litar 13 evra) ili odlična galicijska bela vina (npr. Godello, Albarino…). 

U ovom krcatom, bučnom i zabavnom mestu iznenadićete se kada vidite kako se vina služe – u keramičkim činijicama koje se inače koriste za hranu (vino ‘na činijicu košta 1,75 evra). 

Kao što možete da zaključite – u Maceriasu je sve autentično! Najbolji restorani u Madridu inače odišu autentičnošću i ambijentom koji ćete dugo pamtiti! 

#4 Vuida de Vacas – lokalni porodični restoran

Adresa: Calle Aguila 2

Na petnaestak minuta peške od trga Puerta del Sol, u La Latini, nalazi se lokalni porodični restoran nalik na naše kafane. Vrlo je popularan među ljudima iz kraja, turista skoro i da nema. Nije lako naći ovako dobro mesto u srcu Madrida – u njemu će vam se činiti da ste miljama daleko od restorana koji su klasične zamke za turiste. Osim kada je vikend, u njega možete ušetati bez zakazivanja. 

S’ vrata ćete osetiti amtosferu dobrodošlice. Vlasnik je ljubazan i hoće da pomogne u odabiru jela i vina iako priča samo španski. Osoblje služi sa osmehom. Možete obedovati u prostoru prizemlja sa drvenim stolovima i stolicama, zatim u rustičnom podrumskom delu a imaju i par stolova napolju.

Španska kuhinja u Madridu – tradicionalna i ukusna jela

Tradicionalna španska kuhinja u Madridu je fenomenalna opcija za sve one koji su se zasitili tapasa. Vlasnici je sami definišu kao “cocina tradicional de mercado”, odnosno kao tradicionalno pripremanje hrane od svežih, sezonskih namirnica sa pijace. 

Jednostavno, služe dobre verzije ovih jela bez pokušaja da se predstave u nekom modernom ili egzotičnom smislu. Nepretenciozna, ukusna hrana je dobro izbalansirana i suptilna, ne previše jaka i slana. Cene jela su pristupačne – u proseku ćete potrošiti oko 25 evra po osobi. 

Tradicionalni specijaliteti sa početka 20. veka

Od ranih godina 20. veka do danas u restoranu služe tradicionalne specijalitete Madrida i Segovije. Mnogi madridski restorani neguju ovakve specijalitete. 

Probajte sopa de Ajo (supu od belog luka) ili salmorejo (“tanju” verziju gaspaća) – obe po 9 evra,  odlične callos a la madrilèñe (iznutrice – 11,5 evra), zatim gallina en pepitoria (piletinu u jajetu sa sosom od badema – 12,5 evra) ili cocido madrileño (jelo koje se sastoji od mesa, graška, kupusa i chorizo kobasice). 

Autentični deserti restorana

U Vuida de Vacas nemojte zaobići desert – drugačiji su nego na drugim mestima i svi koštaju po 6 evra. Meni se dopao tarta de queso con brandy (čiz-kejk sa konjakom) a dobro izgledaju i babaroise de piña (kolač sa ananasom) i membrillo asado con nata (pečene dinje sa šlagom).   

#5 La Castela – omiljeni lokal španske kuhinje

Adresa: Calle del Doctor Castelo 22 

Ovaj omiljeni lokal među meštanima nalazi se u blizini parka Retiro, sa njegove istočne strane. Zanimljivo je što je delom tapas-bar a delom restoran specijalizovan za špansku kuhinju.

Nazvala bih to i uspešnim spojem kontrasta – uzavrelog i neformalnog bara i mirnije i formalnije zone restorana. Obe opcije su odlične. Idealno je da prvo dođete u tapas-bar na neki od tapasa uz piće a zatim, kada se od 21:00 čas otvori restoran, pređete na relaksirajuću večeru.

Izbegnite večernji špic i vikend da bi se osećali komfornije i opuštenije. Ako dođete u vreme ručka susrešćete puno poslovnih ljudi. No nevezano za tajming, u La Casteli ćete upoznati lokalnu kulturu.

Upoznavanje sa navikama Madriđana i madridskim specijalitetima

Enterijer oba prostora je jednostavan, neće vam skretati pažnju pa ćete moći da posmatrate Madriđane, njihove navike uz, naravno, upoznavanje španske kuhinje i madridskih specijaliteta. 

Cene u restoranu – srednjeg ranga 

Cene su srednjeg ranga i obrok će vas po osobi izaći od 35-50 evra. Jedino što smatram da je preskupo je naplaćivanje dva parčeta hleba za 3 evra. U tapas-baru tapasi (mahom sitni zalogaji) su odlični i koštaju oko 3,5-4 evra.

Impresivan meni – bogat izbor jela

Meni u restoranu je zaista impresivan. Ako bi u restoranu da probate nešto bez mesa topla preporuka je “milhojas de ventresca” – specijalitet kuće atraktivnog izgleda (šareno, slojevito poređano povrće sa primamljivim sosevima odgore – 13,5 evra).

Ljubitelji mesa mogu da se odluče za jagnjeće kotlete ili kuvani rep bika (rabo del torro) a ko voli džigericu neka zna da je ovde odlična pačija, i to marinirana (18 evra).

Morska hrana – raznovrsna i ukusna

Morska hrana je vrlo raznovrsna – pržene sardine sa papričicama, leblebije sa račićima, fileti tune sa bademima ili salatom sa crvenim biberom (12,5-13,5 evra), školjke u ‘manzanilla’ šeriju (13 evra), kroketi sa plodovima mora (12 evra) i još mnogo toga. Na kraju će vas, kao dobri domaćini, poslužiti galicijskom grapom (orujos) – da veselo završite obrok i ponovite posetu.    

#6 Trattoria Malatesta – izvrstan italijanski restoran

Dve čaše crnog i belog vina poreg kojih se nalazi crno i belo grožđe

Adresa: Calle Coloreros 5 

Čak iako je u pitanju Madrid restorani u ovom gradu neguju kuhinje iz mnogih krajeva sveta. Restoran Trattoria Malatesta spada u izvrstan italijanski restoran i nalazi se na odličnoj lokaciji, u maloj ulici u blizini Plaze Mayor. 

Nije turistička zamka iako je u samom centru Madrida. Mada ne preferiram da na putovanjima idem u restorane koji nisu sa kuhinjom te zemlje, pogotovo jer tradicionalni madridski restorani važe za najbolje na svetu, u ovom sam bila dva puta. 

Ambijent restorana  – španska atmosfera 

Malatestu odlikuju dobra španska atmosfera i ambijent. Prizemlje je uglađenije i, ako budete mogli da birate, sedite tu. Na zidovima su upečatljive, šarene španske pločice ‘azulejos’ a preovladavajuće boje bež, zelena i braon su u dobrom kontrastu sa crveno-belim kariranim italijanskim stolnjacima. 

Nivo ispod je rustičan, sa vidnom opekom zidova. Obavezno rezervišite jer je restoran stalno pun.  Možete sedeti i napolju, u simpatičnoj, koloritnoj uličici ali ćete za taj ugođaj platiti 10 posto više u odnosu na iznos računa. 1 evro po osobi naplaćuje se i za korpicu ‘pizza-style’ hleba i slanih štapića koje vam donesu. 

Pristupačne cene i kvalitetna hrana

Najbolji restorani u Madridu se poznaju po pristupačnim cenama i odličnom kvalitetu hrane. U ovom restoranu, cene su razumne i dobar je odnos sa kvalitetom hrane. Ako birate jela iz menija vaš obrok će iznositi između 20 i 25 evra. U periodu od 13:00 do 16:00 časova možete da se odlučite i za ‘menu del dia’ koji košta 12,50 evra po osobi ili ‘menu para 2’ (meni za dvoje) za 20 evra po osobi.

Dobar izbor starter jela

Dobar je izbor startera – imaju i buratu sa rukolom i paradajzom (12 evra), milhojas (štrudlu sa povrćem – 9,5 evra), krokete sa gorgonzolom u orasima (8 evra).  Pasta je ukusna i sveža, sa puno sosa (12-15 evra) a pice hrskave (9-14 evra).

Tagliata, saltimbocca i druga glavna jela su od 12-15 evra. Klasične italijanske deserte (crema de mascarpone y mango, panna cotta, tiramisu, torta caprese) poručite za 5-6 evra. Vino na čašu (2,90 evra) ili bocu (10-25 evra) učiniće kompletnim italijansko-španski ugođaj u Malatesti.   

Tapas – barovi – najpopularniji barovi u Madridu

Na Plazi Mayor i oko nje, naročito u već pomenutoj ulici Calle de Cuchilleros, zatim u ulicama Cava Baja i Cava Alta u La Latini, možete probati tradicionalne tapase u nekom od načičkanih tapas-barova. Oni su najpopularniji restorani u Madridu.

Tapas barovi u Madridu su izvorno španski tip bara/restorana. Ako zaista želite da iskusite Madrid restorani ovog tipa su najbolja opcija. Tapasi su male zakuske koje se jedu između ručka i večere, da se ‘’zavara glad’’ do kasnog večernjeg obroka. Mogu biti sve od hrane ali u malim količinama i na manjem tanjiru. 

Barmen vodi računa o onome što ste pojeli i ne plaćate posle svake porudžbine već na kraju. Ovo je praksa svuda kada su u pitanju tapas barovi u Madridu. Velika većina tapas-barova je uveče otvorena već od 19, 19:30 časova ali ne idite pre 21:30, 22 časa jer tako rade Madriđani i nemojte da provedete celo veče u jednom istom baru, jer tu su i drugi najpopularniji restorani u Madridu.

#1 Casa Lucas – mali tapas i vinski bar

Adresa: Calle Cava Baja 30 

Prijatan, mali tapas i vinski bar u La Latini je nepretenciozno mesto specijalizovano za ‘mikro-kuhinju’ i sa odličnom selekcijom vina na čašu (3-3,5 evra). Česta su mlada društava pa je i atmosfera vibranta. Pošto je bar uvek pun, problem može biti naći slobodan sto – zato rezervišite unapred

Kada su u pitanju i ostali restorani Madrid je grad u kome je i te kako poželjno praviti rezervacije unapred. 

Jednostavan ambijent restorana i odlična usluga

Ambijent je jednostavan, bazičan a akcenat je na dobroj hrani i atmosferi. Narandžasti kolorit zidova i topla boja drveta nameštaja čine da se osećate prijatno iako sedate na malim stolicama (hoklicama) ili za šankom. 

Šareni detalji su sami gosti, uglavnom turisti mada ima i lokalaca. Pozitivnom utisku doprinosi i odlična usluga – brza, druželjubiva, ljubazna i kada je velika gužva.

Raznovrsna ponuda tapasa i cene

Ponuda tapasa se često menja tako da ko stalno dolazi u bar neće se zasititi uvek istim. Inače, sve je jako ukusno, kreativno i sa pažnjom pravljeno. 

Tapasi su nivo iznad standardnih u drugim restoranima a čak su i obična jela specijalna. Cene su malo više u odnosu na veličinu porcije ali je kvalitet hrane visok pa se može reći da su ipak prihvatljive. 

Među inovativnim tapasima dominiraju “pinchosi” – lepi zalogajčići na belom, proprženom hlebu (slično kanapeima kod nas). Od hladnih pinchosa probajte manchu (ratatuj od povrća sa prženim jajetom od prepelice i iberijskom šunkom – 6 evra) ili binissalem (pečenu crvenu tunu sa kandiranim povrćem – 8 evra). 

Od toplih je odlična cariñena (grilovani svinjski file na karamelizovanom luku – 6 evra) kao i alella (piletina u soja sosu sa crvenim lukom i musom od kukuruza i susamovog ulja – 6 evra).

Fenomenalan izbor malih jela od najboljih namirnica 

Pored tapasa, u meniju je i selekcija ‘raciones’ – malih jela spremljenih od najboljih namirnica. Uz nekoliko autentičnih domaćih poput rabo de toro (20 evra) veliki je izbor i onih od morskih sastojaka. 

Poručite zanimljivi tataki (od sveže tune, sa lukom i sojom – 17 evra), zatim carpaccio od oktopusa (15 evra), canelón (crno testo punjeno morskim plodovima, povrćem i kremom od svežeg sira – 15 evra) ili gratinirani bakalar (19 evra).

 Lepo aranžirane i neobične kombinacije jela, uz dobro vino, doprineće prijatnoj večeri provedenoj u Casi Lucas.

#3 Mercado de San Miquel – pijaca sa puno gastro-specijaliteta

Adresa: Plaza de San Miguel 

Nedaleko od Plaze Mayor je još 1915. godine smeštena zatvorena pijaca Mercado de San Miguel – divan objekat sa fasadom od kovanog gvožđa i stakla. Otkako je ponovo otvorena 2009. godine posle skoro šest godina rekonstrukcije, postala je jedno od najživljih kulinarskih mesta u gradu.

Živahna atmosfera pijace

Inspirisala me atmosfera pijace koju sam videla u reportaži Entoni Bordejna (Anthony Bourdain) pa sam morala da je posetim. Za svaku je preporuku – odlično mesto puno zanimljivih gastro-specijaliteta kao i ljudi. Lepo sređene tezge/štandovi su u stvari mahom tapas/barovi. Ne znate gde ćete pre, sa svih strana mame zanimljivo prezentovani tapasi i piće. Žive boje, mirisi, ukusi – totalna fantazija!

To je jedna ušminkana, trendi pijaca sa stalnom gužvom i živahnom atmosferom. Probajte da je posetite u periodu kada nije vreme obrocima, možda ćete uspeti da nađete mesto za nekim šankom. Ovde snek može u potpunosti prerasti u pravi obrok. Pijaca radi do kasno u noć pa imate vremena da polagano istražujete i konzumirate impresivnu ponudu tapasa za svačiji ukus.   

Odličan izbor alkoholnih pića

U okviru “La Hora del Vermut” probajte vermut na točenje za 1,5 evro ili zgrabite cañu, malo pivo za 2 evra u “Beer House”-u. Čašu vina Rioje ćete na većini štandova platiti 3 evra a možete da probate i šeri u “Sherry Corner”-u. Beskrajan je izbor sveže ceđenih sokova od svakojakih egzotičnih vrsta voća i, naravno, nezaobilazna sangrija.

Cene tapasa i raznovrsne hrane

Cene tapasa su od 1-3,5 evra po komadu i više su od drugih, tradicionalnijih pijaca u Madridu ali vas ovde ni atmosfera, ni hrana i piće sa 33 štanda neće razočarati. Preporučujem da idete gladni da bi probali raznovrsnu hranu sa više štandova. Ovo je pravo mesto za gurmane i gastronomski ugođaj bez premca. 

Gde probati najbolji slatkiš u Madridu? 

Ako ste ljubitelj slatkiša, u Madridu će vas sa svih strana mamiti slatka testa. Ni sladoled se ne može mimoići. Tri sledeća mesta su odličan izbor za “slatki predah” tokom šetnje ovim divnim gradom. 

#1 Čokolaterija “San Ginés” – najpoznatija čokolaterija u Madridu

Adresa: Pasadizo de San Ginés 5

U najpoznatijoj čokolateriji u gradu iz 1894. godine, u uzanom prolazu kod istoimene crkve u samom centru, stalna je gužva. Za chocolate con churros – toplu čokoladu sa ćurosima (tankim, duguljastim testom, prženim na ulju), vredi čekati u redu. 

Zanimljivo je npr. da Madriđani tradicionalno, posle novogodišnje žurke, vole da Novu Godinu započnu upravo u “San Ginés”-u. Kada su u pitanju restorani Madrid je idealna lokacija za proslavu Nove Godine.   

Čokolaterija je unutra velika i puna ljudi, a naročito zimi. U belo-zelenom retro ambijentu, jarko osvetljenom i sa puno ogledala osećaćete se kao da ste u nekom drugom vremenu. Kada vreme dozvoljava, divno je sedeti napolju. 

Procedura u restoranu 

Procedura je sledeća – platite na kasi, sednete pa konobaru date račun koji ste dobili i on će vam doneti porudžbinu. Nije baš komforno jer ako želite još nešto da poručite morate da ponovite sve iz početka. Usluga jeste brza ali i, u neku ruku, neljubazna – zbog velike gužve umeju da vam odnesu tanjire i šolje i pre nego što završite. Ali je zato sve ostalo sjajno. 

Ukusna hrana i piće 

Topla čokolada je gusta i koncentrovana a hrskavi ćurosi su uvek sveži i uopšte nisu masni. Možete gledati kako se prže u vidu uvijenog dugačkog creva a zatim seku na sitnije delove. 

Kombinacija ćurosa umočenih u čokoladu uopšte nije preslatka. I same cene na ovom mestu sasvim su pristupačne – topla čokolada sa šest ćurosa koštaće vas 4 evra. Imaju i veću varijantu ćurosa koja se zove ‘porra’ pa u porciju idu dva porrasa sa toplom čokoladom za isti novac. 

Receptura iz 19. veka u čokolateriji

Kada su u pitanju najbolji restorani u Madridu, ova čokolaterija može da se pohvali da je u samom vrhu po kvalitetu, ali i po autentičnoj i staroj recepturi. Radi se o receptu iz 19. veka, u zadnjem delu lokala pravi se kakao prah za toplu čokoladu koju služe u čokolateriji. 

Obradovalo me kada sam videla da po ceni od 4 evra možete kupiti lepo upakovanu kutiju od 250 grama ovog praha sa uputstvom za upotrebu i poneti za sebe ili kao poklon. 

Posle putovanja, uz šolju tople čokolade evocirajte ovo autentično i šarmantno, slatko iskustvo, jer kada je u pitanju Madrid restorani ovog tipa su nešto posebno i nezaboravno.

#2 Antiqua Pasteleria del Pozo – najstarija poslastičarnica u gradu

Adresa: Calle Pozo 8 

Sa jedne strane Plaze Puerta del Sol, preko ulice Carrera de S. Jeronimo, nalazi se najstarija poslastičarnica u gradu iz 1830. godine. U starinskom enterijeru još uvek možete videti predratnu, veliku zlatnu kasu i vagu za merenje kolača. Prave sjajne slatkiše – peciva i kolače koji su tipični za Madrid i uvek sveži. 

Možda su i napoznatiji po “Roscón de Reyes”, slatkom hlebu u obliku velikog kružnog prstena kog Španci jedu za praznik Tri kralja. Međutim, ovde ga prave tokom cele godine jer za njim postoji potražnja – zamislite koliko je dobar.

Obično se preseče horizontalno na pola i puni filom i/ili šlagom. Odgore se najčešće ukrasi komadićima kandiranog voća raznih boja pa izgleda veselo i naprosto mami.

Deserti u restoranu 

Ljubitelji koštuničavih plodova neka probaju turron – desert koji se pravi od meda, šećera i belanaca, kojima se dodaju seckani prženi bademi, lešnici ili orah. Odlični su im i torrijasi (torja de biscotto con crema), koji se tradicionalno jedu za Uskrs  ali ih u Pozu ima stalno.

Meni je bilo neobično kandirano žumance yemas. Za doručak npr. uzmite rolnice sa suvim grožđem, napravljene od testa sa malim dodatkom limuna, ili palmeras con chocolate, testo oblikovano u obliku palminog lista.  

Kvalitet proizvoda na prvom mestu

Nisu baš jeftini ali kvalitet proizvoda zaslužuje cenu koju plaćate. Kroasani su 1,80 evra, torrijas i palmeras 2,30 evra dok je najskuplji ali i najveći roscón, za koga ćete izdvojiti 10-15 evra. Sveukupno, vredi posetiti ovo tradicionalno mesto, iz koga se uvek širi divni miris slatkog testa.  

#3 Gelateria La Romana – italijanska poslastičarnica u Madridu

Adrese: Paseo de la Habana 27 / Calle Rosario Pino 6 / Calle San Bernardo 96 

Ova odlična poslastičarnica radi po principu franšize. Izvorno je italijanska pa je pored Rima i drugih gradova Italije ima u još nekim gradovima Evrope – između ostalog, i u Madridu na tri lokacije.

Preporučujem da posle obilaska stadiona Santigo Bernabéu svratite u gelateriju koja je od njega udaljena 5 minuta peške (Paseo de la Habana 27).   

Svež sladoled od kvalitetnih namirnica

Već sa ulaza osvojiće vas savremen, lepo dizajniran i elegantan enterijer. A  potom, preukusan i uvek svež sladoled koji se priprema svakog dana od kvalitetnih namirnica. Ukusi su jedinstveni a struktura baršunasta. 

Možete ga jesti u tri veličine, u kornetu ili čašići (3/3,5/4 evra). Neobično je kada ga posluže u hlebu kao brioche siciliane con gelato (4 evra). Obavezno dođite u La Romanu – ostaćete prezadovoljni daškom Italije u Madridu. 

Španska gastronomija koncipirana za uživanje u malim jelima

Španska gastronomija je tako osmišljena da se po ceo dan nešto jede, gricka, a uživanje u malim jelima se nastavlja do kasno u noć. Ni vi se nećete moći odupreti tome. Upoznajte autentični kastiljanski duh kroz madridske tradicionalne specijalitete a kosmopolitski kroz neke od njihovih modernijih varijanti. 

Nadam se da će vam moji predlozi u tome pomoći, s obzirom da su zaista u pitanju najkvalitetniji i najbolji restorani u Madridu. Ali ne zaboravite da po povratku iz Madrida dopunite ovu listu najboljih restorana sa još nekim zanimljivim predlogom.

Autor: Ivana Lukić | Objavljeno: 15.06.2020. | Modifikovano: 15.06.2020.